FinalMUD

FinalMUD

Założony przez Postukujacy 135 wpisów ostatni wpis 1 miesiąc temu Strona 1 z 7

Cześć Wam, wędrowcy!

Biegną lata, MUDy kończą co raz to bardziej okrągłe rocznice. Choć dla wielu gry tego typu odeszły już do lamusa, to wciąż na powierzchni unosi się grupa miłośników MUDowych przygód. Na naszym polskim podwórku cicho i spokojnie, aż tu nagle, na początku tego roku pojawia się on: FinalMUD. Gra tworzona z silnym wsparciem narzędzi AI, bez setek tysięcy wizogodzin i dłubania przy kodzie gry. W kilka miesięcy powstaje MUD i zaczyna skupiać wokół siebie coraz szerszą społeczność idlerów. Przy czym chodzi mi o nasze polskie (polskojęzyczne) warunki, gdzie kilkanaście osób to już sukces, a online w rozmiarze kilkadziesiąt zalogowanych - stabilizacja i liczące się na rodzimym rynku zainteresowanie grą.

No dobrze, co my tu mamy?
Świat fantastyczny o nazwie Valdoria. Postać z kilkoma aspektami do wyboru (od maga, healera, przez mnicha po paladyna), różne bronie, umiejętności ogólne, zbieractwo w trzech typach (ryby, zioła, górnictwo). Świat się rozbudowuje, powstają nowe wsie i miasteczka, oczywiście także expowiska. Bardzo atrakcyjne jak dla mnie są proceduralne tereny czyli generowane losowo obszary, na których można napotkać surowce, NPCe i w przyszłości będzie to ogromne pole do popisu dla wyobraźni. Zamiast w kółko tych samych kilkunastu expowisk na krzyż masz za każdym razem coś innego. Expa i dziury expowej jest tutaj dostatek. A co bardzo ciekawe, w mudzie jest do uruchomienia samoexpiący Bot. Na automacie biegają całe drużyny, nawet wtedy kiedy smacznie sobie śpisz Twoja postać rośnie w siłę wraz z innymi. Jest system gildii, spięty z systemem zdobywanej za wykonywanie zadan reputacji. Coś, czego nie ma nigdzie indziej, o co zawsze był ból tylnej części ciała i poczucie niesprawiedliwości: Na dodatek, automaty własne są jak najbardziej dozwolone! Nikt za nie nie karze. Twoja sprawa czym w grze się będziesz zajmować. Rozwój to kwestia czasu i sposobu. Ty wychodzisz sobie na imprezkę ze znajomymi, a twoja postać ciągnie ryby z rzeki albo drąży korytarze w ziemi w poszukiwaniu złota czy mithrilu. Istny raj dla idlerów i miłośników craftingu.

Mówiąc od siebie, immercji i klimatu w tej grze nie doświadczysz, to nie jest rozgrywka, że siadacie przy ognisku i puszczacie bukłak w kółko, słuchając opowieści starszyzny o wspaniałych bitwach i walkach. Natomiast jak chcecie poklikać i pograć w bardzo dostępną, tekstową, grindowalną grę po polsku, pokonać wspólnie silnego bossa - to jak najbardziej.

Host do podłączenia się: finalmud.org
Port: 4000

Quick Start: zakładasz konto przez potwierdzenie adresu mailowego, z poziomu konta tworzysz postać (imie, określenie rasy, płci, dwóch cech wyglądu), określasz aspekt jakim chcesz się zajmować, wybierasz broń duszy (wszystko będzie wyjaśnione w formularzu tworzenia postaci).

Zaczynasz w świątyni, warto tam pogadać z kapłanką. Do dyspozycji masz broń duszy, którą z czasem rozwiniesz walcząc. Zarób trochę pieniędzy, złów trochę ryb, wykonaj zadania dla alchemika i rybaka. Jak się trochę wzmocnisz i staniesz zamożnym, zamów sprzęt u kowala i idź pokonaj złych bandytów, gobliny albo trolle.
Ciekawostka jest taka, że zdobywane pieniądze trafiają do portfela, który przypisany jest do konta. Inne twoje postaci też mogą z niego wypłacać i jest to legalne.

Rozwijaj się, wzmacniaj, rób questy, zdobywaj reputację. Możesz dołączyć do jakiejś gildii by działać wspólnie z innymi.

Łowiectwo, zielarstwo i górnictwo można grindować nie tylko jako umiejętnośc, ale także zdobywać kolejne tiery i takim sposobem ulepszać swoje narzędzia.

Na sam koniec wrzucam także link do strony MUDa, jest tam łącze do Wiki. Na Discordzie natomiast możecie znaleźć społecznośc tej gry, a tam wiele wątków z różnymi informacjami.

https://finalmud.org/

Przyjemnego grania :)
INFP

#2 Edytowano

Kilka przydatnych komend na start:
? (pytajnik) pokazuje listę tematów pomocy, niektóre tematy są dwuczłonowe z myślnikiem w nazwie
Poruszanie się to oczywiście standardowa lista kierunków świata, łącznie z przejściami niestandardowymi typu karczma, wyjscie.
Sporo komend znanych z innych MUDów typu spojrz (sp), obejrzyj, ocen, zapytaj, przedstaw sie, powiedz, inwentarz (i), ekwipunek, a także zestaw emocji (usmiechnij pokiwaj, zasmiej sie).
opcje - pokazuje jakie opcje są do ustawienia w grze
prowadz - bardzo fajna i nowatorska komenda, pokazująca cele do nawigacji (zarówno inne wsie i miasteczka, jak i lokalnych rzemieslników dla danego miasteczka)
cofnij wyjscie - prowadzi postać na początkową lokację danego obszaru
expowiska - pokazuje listę zarejestrowanych expowisk z uwzględnieniem waszej siły bojowej
wyjscia - pokazuje dostępne wyjscia z aktualnej lokacji
reputacja - pokazuje poziom waszej reputacji, podnoszonej za wykonywanie questów
umiejetnosci (um) - lista umiejętności waszej postaci i ich poziomy
cechy - wyświetla cechy fizyczne waszej postaci i ile brakuje do wzrostu
aspekty - pokazuje listę aspektów, to jaki w danej chwili jest aktywny, można mieć 3 na raz, wtedy exp dzieli się pomiędzy wszystkie, najlepiej na początku rozwijać 1 na raz
dusza - pokazuje informacje o broni duszy, tak też można nią zarządzać i zgłębiać informacje o tego typu broniach, by używać innych broni może być wymagane schowanie broni duszy
czary - tu znajdziecie listę poznanych przez waszą postać czarów
kolejka - wyświetla czary i dodatkowe zdolności wykorzystywane w walce, by ich używać nalezy pododawać do kolejki (kolejka dodaj, kolejka usun)
chowancy (chow) - w grze można aktywować aspekt chowańców, które są skalowalnie silne wraz z rozwojem postaci
bot - creme de la creme expienia w grze, wbudowany w MUDa bot expiący, szwendający się po wskazanym obszarze świata, z całym bogatym configiem do ustawienia pod siebie (bot area, bot start, bot stop - więcej w treści pomocy w grze)

na razie tyle, w razie pytań piszcie albo dopytujcie na Discordzie.
INFP

Trochę odrzuca mnie automatyczne ekspienie. W mudach zawsze ta granica była cienka co jest dozwolone, a co nie, ale jednak tak niespecjalnie mi by się cchciało grać widząc, że mogę 24 na dobę ekspić automatycznie.
Nie mam czasu i tak zbytnio, trzymam kciuki za muda, ale mam kilka pytań na koniec wpisu:
1 czy jest pk?
2 czy soundpack jakiś będzie planowany?
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

PK nie ma, o soundpacku nie słyszałem. Jedyne co to jak zamówiłem coś u kowala, to eventy tego jak on coś wykuwał zawierały coś w stylu
*KLANG* *KLANG* *KLANG* Kowal uderza mlotem w kawal zelaza.
Co dałoby sie wykorzystać w przyszłości i podokładać w większej ilości miejsc, dając tam różnorakie dźwięki.
INFP

fajny mud. Powiedz mi jeśli już masz doświadczenie, to powiedz gdzie najlepiej expić, bo narazie to biłem na początku szczury

#6 Edytowano

To idź i pokonaj kilka goblinów.
prowadz goblin (można wpisać część frazy) i tam próbuj się z nimi.
Jak lekko pozwiedzasz Solgard, w którym wystartowałeś, to fajne będą potem także łąki. Może trafisz na kogoś, kto Cię wstępnie przeciągnie po expie, to Ci da też dobry start na początek :)
Zrób sobie questy ze zbieraniem ziół i łowieniem ryb.
INFP

#7 Edytowano

wpisuje ? bron duszy, bo taką komende podają w pomocy ale nie działa.

#8 Edytowano

Sprawdź helpa ?dusza\
I wpisz po prostu dusza, to też pokaże co można z tym zrobić, na końcu masz linijkę z dostępnymi komendami.
INFP

wpisuje i ? dusza\ pomoc dusza i nie znaleziono tematu

Na tym MUDzie pewne rzeczy mają swoje Tiery, czyli nazwałbym to inaczej kręgi wtajemniczenia. Bron duszy ma takie kręgi, drugi będzie dostępny w okolicach 19-20 poziomu. Trzeci aż w okolicach 39-40.

Inne miejsca, gdzie znajdujemy Tiery to jest wędkarswo, zielarstwo i górnictwo. Po odpowiedniej ilości wyłowień, zebrania ziół czy uderzeń kilofem, twoje narzędzia jak nożyk zielarski, kilof czy wędka ewoluują na wyższy tier. Zwiększa to szanse, że coś trafisz. Tu akurat jest wymagana ilośc włożonej pracy (czyli defakto czasu), a nie level.
INFP

Faktycznie nie ma do tego helpa. Wpisz po prostu dusza i stamtąd sprawdź komendy. Czasem to co deklarowane, jest inne w rzeczywistości.
INFP

Wędkę trzeba kupić u rybaka w Solgardzie. Nożyk u zielarki w Górnej Wsi, a kilof w kamieńcu u Nadii. O wszystkie te rzeczy zapytaj danego NPC na miejscu.
INFP

#13 Edytowano

wedka, nozyk i kilof - te komendy pokazują progress w zdobywanych surowcach i i ile brakuje do kolejnego tieru.
Komenda pas pozwala na ukrywanie i pokazywanie zakupionych narzędzi, żeby zdecydować czy mają być widoczne jak ktoś spojrzy na Twoją postać.
INFP

fajne. Tylko trzeba trochę pozbierać, bo drogie rzeczy są.

No, uruchom zbieractwo i szybko zarobisz potrzebne sumki. Charyzma rośnie od sprzedawania. Na cene ma wpływ także reputacja zdobywana poprzez wykonane questy.
Pozaquestowe surowce lądują w takich wirtualnych pojemnikach, których nie trzeba kupować. Odpowiednio:
- worek - tu lądują zioła
- siatka - tu trafiają ryby
- sakwa - a tu wykopane rudy i klejnoty
Przy sprzedawaniu masz komendę sprzedaj worek, sprzedaj siatka itp. tak sprzedajesz wszystko co zebrałeś.
INFP

Jakaś lista wszystkich questów i od których poziomów postępu się odblokowują, a które można zrobić odrazu?

#17 Edytowano

Odblokowane raczej są wszystkie, poza tymi ze specjalizacji, rozwoju osobistego (to w świątyni). Kwestia tego, czy dasz radę pokonać danego npc czy później. Mozesz zapytać kowala w Solgardzie o pomoc. O, to ze świecznikami jest fajny jednostrzałowiec :)
Nie wiem co jest na Discordzie, nie siedzę tam. Może mają tam kanały z wylistowaną wiedzą o grze, typu lista wszelkich questów. Jak wpiszesz zadania to pokaże ci wszystkie te, których się podjąłes. Po ukończeniu da się też zobaczyć zadania ukonczone, zeby widzieć czy jakieś można już wykonać ponownie (mają timery).
INFP

chwilowo zrobiłem szczury dla kapłanki, i te świeczniki.

W Mlynowej Gorce są do wzięcia questy u piekarki i kowala. Tylko nie dam gwarancji, że już podołasz. Tak samo od krasnoludki z wartowni w Solgardzie, jest blisko kowala na północ.
INFP

Mnie się podoba komenda prowadź ustawiona na 0.1 sekundy. Lokacja odległa o 400 kroków? Nie ma sprawy! Dotrzesz tam w 40 sekund :D
INFP