EltenLink

Rekordowa emerytura po waloryzacji. Spory wzrost

Wróć do Wydarzenia i nowiny

#21 mustafa

Miałem na myśli to, że po przekroczeniu setki emerytura miałaby być z automatu podwajana, ale chyba się coś zmieniło, bo teraz dają jakąś emeryturę honorową w wysokości 6k. Ewentualnie osoba która mi to mówiła sama pobierała emeryturę 6k i to podwojenie to był u niej skrót myślowy.

-- (guliwer):
Jesteś wróżką?:)
Skąd wiesz Ile ten emeryt ma lat? Ile będą wynosić kolejne waloryzacje:)
Wątpie że x2
To może być równie dobrze 50 jak i 75%, zależy to od zbyt wielu czynników:)

-- (mustafa):
To ja tylko przypomnę, że jeżeli ta osoba dożyje setki to jego emerytura wzrośnie x2.
To tyle jeżeli chodzi o sranie pieniędzmi.

-- (Numernabis):
Czepiacie się, korzystam od niedawna z novapad i w samym artykule nie ma odnośników, dopiero wczoraj wieczorem doszedłem do tego, że jest kontkstowy na samym tytule.
Poza tym dla mnie sama informacja o źródle nie jest aż tak istotna jak treść.
Nie jest to poza tym nic nowego, bo wzrost procentowy nie jest do końca sprawiedliwym wzrosem co widać na podanym przykładzie, nie ma ustalonej jakiejś górnej granicy, bo ktoś kto ma minimalną emeryturę około 2 tysiące czyli jałmużnę, otrzymuje również podwyżkę na tym poziomie, również ochłap bo około 100 zł, a ktoś kto sra pieniędzmi, bo jak w przykładzie otrzymuje ponad 50 tysiaków miesięcznie otrzymuje podwyżkę wysokości tej miesięcznej jałmużny.

--

--

--

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2026-02-15 12:31

#22 guliwer

Chyba do zeszłego roku byl jakiś dodatek do emerytury po setce. Potem to zamienili na tą emeryturę honorową.
No tak jeśli ktoś pobiera około 6 czy tam 6,5k świadczenia to po setce będzie miał x2.
Czyli w przypadku tego emeryta, jak osiągnie 100 lat i jeśli ta honorowa jest normalnie waloryzowana to dla niego to będzie raptem kilkanaście %.

-- (mustafa):
Miałem na myśli to, że po przekroczeniu setki emerytura miałaby być z automatu podwajana, ale chyba się coś zmieniło, bo teraz dają jakąś emeryturę honorową w wysokości 6k. Ewentualnie osoba która mi to mówiła sama pobierała emeryturę 6k i to podwojenie to był u niej skrót myślowy.

-- (guliwer):
Jesteś wróżką?:)
Skąd wiesz Ile ten emeryt ma lat? Ile będą wynosić kolejne waloryzacje:)
Wątpie że x2
To może być równie dobrze 50 jak i 75%, zależy to od zbyt wielu czynników:)

-- (mustafa):
To ja tylko przypomnę, że jeżeli ta osoba dożyje setki to jego emerytura wzrośnie x2.
To tyle jeżeli chodzi o sranie pieniędzmi.

-- (Numernabis):
Czepiacie się, korzystam od niedawna z novapad i w samym artykule nie ma odnośników, dopiero wczoraj wieczorem doszedłem do tego, że jest kontkstowy na samym tytule.
Poza tym dla mnie sama informacja o źródle nie jest aż tak istotna jak treść.
Nie jest to poza tym nic nowego, bo wzrost procentowy nie jest do końca sprawiedliwym wzrosem co widać na podanym przykładzie, nie ma ustalonej jakiejś górnej granicy, bo ktoś kto ma minimalną emeryturę około 2 tysiące czyli jałmużnę, otrzymuje również podwyżkę na tym poziomie, również ochłap bo około 100 zł, a ktoś kto sra pieniędzmi, bo jak w przykładzie otrzymuje ponad 50 tysiaków miesięcznie otrzymuje podwyżkę wysokości tej miesięcznej jałmużny.

--

--

--

--

2026-02-15 13:00

#23 guliwer

Kto tu się denerwuje? Na pewno nie ja:)
Suplementuję witaminę D3 i poziom mam w normie:)

-- (Julitka):
Panowie, ale po co te nerwy?
Brak D3 nam wszystkim daje się weznaki.
Jedyne, co zalecam, to @Numernabis faktycznie dawaj źródła do materiałów, jakie wrzucasz. To, że inni zachowują się źle, raczej nie powinno dla nikogo z nas być wytłumaczeniem - tego uczą nas wszak od wczesnych lat dziecinnych.

--

2026-02-15 13:02

#24 Zuzler

No Julita akurat też nie. ;)

2026-02-15 13:52

#25 Numernabis

Tak masz rację.
Myślę, że udało mi się podnieś w ten sposób twój poziom saooceny.

-- (guliwer):
Panie psychologu:)
Wyjaśniam:)
To były pytania retoryczne.
hah a co Ty próbujesz robić pytając czy umiem czytac ze zrozumieniem? Tak, ja umiem w przeciwieństwie do Ciebie;)
Panie z wyjebanym w kosmos ego:)

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2026-02-15 13:56

#26 guliwer

To źle myślisz:)
Ktoś nie znający mnie, nie jest w stanie ani podnieść, ani zmniejszyć poziomu mojej samooceny.
Nawet osoby znające mnie miałyby ciężko z tym.
Mam na tyle lat, że doskonale wiem jakie mam zalety i jakie wady, i jaką powinienem mieć, i jaką mam samoocenę.

-- (Numernabis):
Tak masz rację.
Myślę, że udało mi się podnieś w ten sposób twój poziom saooceny.

-- (guliwer):
Panie psychologu:)
Wyjaśniam:)
To były pytania retoryczne.
hah a co Ty próbujesz robić pytając czy umiem czytac ze zrozumieniem? Tak, ja umiem w przeciwieństwie do Ciebie;)
Panie z wyjebanym w kosmos ego:)

--

--

2026-02-15 14:44

#27 guliwer

Tyle to ja też wiem:)

-- (Zuzler):
No Julita akurat też nie. ;)

--

2026-02-15 14:45