Systemy (Unix i pozostałe)

jaki mac wybrać?

Założony przez balteam 21 wpisów ostatni wpis 10 miesięcy temu Strona 1 z 2

Bry, poszukuję jakiegoś maca, chcę nauczyć się tego systemu, podstawowym systemem będziewindows. Docelowo będę uczyć niewidomych obsługiwać jabłkowe komputery, także chętnie poczytam co polecacie.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Coolwiek co jest tanie i nadal ma wsparcie, czyli wszystko od maca z m1.

#3 1 polubienie

Jeśli nie zależy ci na formie laptopa, polecam ci jakiegokolwiek taniego maca mini z M1, nadal mają wsparcie i do nauki systemu się nadadzą, używane w akceptowalnym stanie chodzą koło 900zł i jak się postarasz to mniej ;)

-- (balteam):
Bry, poszukuję jakiegoś maca, chcę nauczyć się tego systemu, podstawowym systemem będziewindows. Docelowo będę uczyć niewidomych obsługiwać jabłkowe komputery, także chętnie poczytam co polecacie.

--

ok, czyli nawet 8 gb ramu styknie jak rozumiem? Na allegro nowe m2 za 3200 widziałem, no ale erknę na coś używanego.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#5 Edytowano

Oczywiście - do więkrzości zadań 8 starczy. Jeśli masz do wydania 3000 na M2 to bier panie.

-- (balteam):
ok, czyli nawet 8 gb ramu styknie jak rozumiem? Na allegro nowe m2 za 3200 widziałem, no ale erknę na coś używanego.

--

Nie znam w ogóle maca, nie wiem jak to działa, planuję zostać na windowsie, ale muszę ogarnąć działanie systemu. Jeśli to się tk wolno starzeje jak iphony, no to chyba nie ma sensu przepłacać, jakiś m1 za 1700 znalazłem, jeśli mi z 2 lata chociaż posłuży m1, to po prostu wymienię kiedyś na m3, albo na nowy jeśli z jakiegoś powodu mac będzie lepiej działać, no ale jeszcze pomyślę chwilę.

Jeśli chcesz coś w formie laptopa to bierz coś starszego. Ja miałem coś kupić, żeby się zapoznać z systemem od Appla i ja bym brał Maca Mini na M4.No ale w końcu nie kupiłem bo mi się nie chciało dla samego sprawdzania jak to działa i z czym się to je:)

Myślałem o mac mini, ale nie mam klawiatury z kablem i monitora w razie co.
Wybrałem m1 za 1850 zł, jeśli nie spodoba mi się, to może uda się go odsprzedać za jakiś sensowny grosz, ale nie planuję.

A nie lepiej VMkę postawić? Jak do nauki to powinno starczyć.

Nie no, nawet do klawiatury się przyzwyczaić trzeba, nie żałuję zakupu, może nawet jakbym lubił iphony to bym pozostał przy nich, bo mają możliwość przypisania ogromnej ilości gestów, grają ładnie na głośniku, no i to tyle :D Nieno, jak pokorzystam więcej to pewnie okażą się jakieś wady nie do przejścia jak w iphonach.

Zależy jakiego Szajsunga masz na myśli. Ja miałem do czynienia z laptopami tej marki, z których raczej dźwięk był mierny, w sensie z głośniczków laptopa, taki standardowy spłaszczony.

aa, to wiesz, jak by nie ma co porównywać, tu jest mowa o kompie a nie o telefonie.

No nie XD, 11 / 12gena intela nie była 10 lat temu, a samsung miał lapki jeszcze na niej

-- (misiek):
Samsung to kompów nie robi z 10 lat.

--

Panowie oczywiście że robi robi i to bardzo fajne;)
Galaxy Book:)

W Polsce chyba się kupić nie daje.

Daje.

-- (zywek):
W Polsce chyba się kupić nie daje.

--