Stacje radiowe

radio eska - wątek tekstowy

Założony przez paulinabuczynska98 194 wpisy ostatni wpis 3 lata temu Strona 2 z 10

Też nie słucham eski, bo nie przymawia to mojemu gustowi muzycznemu.

Mucha, spokojnie. Z muzyką nie jest tak źle. Wystarczy śledzić nowości, jakie oferują wytwórnie i okazuje się, że co tydzień jest od kilku, do kilkunastu fajnych kawałków zależnie od gustu. Problemem jest coś innego. Większość stacji muzycznych obecnie jest ściśle formatowana. Chodzi tu o to, że w danym radiu pojawia się bardzo sprecyzowany zestaw piosenek. Zakłada się, że dla młodego słuchacza nie będzie atrakcyjny najnowszy utwór Cliffa Richarda, a starszego nie zainteresuje Bodybangers - Ciuri Ciuri. Kiedyś tak nie było. Kiedyś radio było bardziej zróżnicowane, prezenter miał możliwość ingerencji w to, co jest grane na antenie. Problem był tylko w tym, że nie każdy DJ ma wyczucie muzyczne i jest w stanie ułożyć dobrze brzmiący zestaw piosenek. Statystyka pokazuje wyraźnie, formatowanie i precyzyjne dobieranie muzyki dla grupy docelowej po prostu bardziej się opłaca, a skoro w radiu komercyjnym chodzi o pieniądze, resztę dopowiedz Sobie sam.

Jestem młodzierzą a Eski nie słucham :D
Tokeny dla pieniędzy oczywiście.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

ja uważam, że powinno tych koduw nie być. teraz jedynie mogę słuchać tylko łodzi, bo mi tylko odbiera w radiu. tyle, że szkoda, że na częstotliwości 90,1. uważam, że powinna wrucić do swojej starej częstotliwości 99,8. wtedy się jeszcze dało jej słuchać. ale teraz też jest nie zła. apropo jeszcze poprzedniego wpisu to warszawa 105,6 to jest dzicz i nawet mi się zdarzyło być raz w studiu szustej co wyrosło w dziczy komunizmem zbudowane.

@Łysy: Tak nie ma już dziesiątek hitów, pasmo nazywa się po prostu "Hity Na Czasie".

Paulina, a co to za różnica jaka częstotliwość? 90,1 jest lepsza, bo ma większą moc, także nie rozumiem Twojego toku myślenia. :D

poprostu miałam wcześniej, bo od kiedy usma zmieniła częstotliwość na 90,1 to zmieniła się na gorsze i przestałam poprostu słuchać pierwszej. a teraz poprostu moje wrażenie się zmieniło. poprostu pierwsza jak jeszcze była usmą np. miała lepsze programy.

jest taka zabawa eska odwołuje zimę. ja bym barddzo chciała tą zimę odwołać. mam nadzieję, że kojarzycie tą zabawę. kto z was miałby ochotę polecieć ze mną do tajlandii. nie spodziewam się po pierwszej, żeby mi to załatwiła. proszę o jak najszybszą odpowiedz.

a czemu pierwsza wcześniej pierwsza jak była jeszcze busmą miałaby nie odbierać. jak moja siostra mieszkała w łodzi a ja byłam u niej przez tydzień a to były wakacje i wtedy była jeszcze eksplozja kasy na wakacje i właśnie gorąca dwudziestka i eurotop to jakoś normalnie grała i w domu słuchałam przez internet odbierała normalnie bez żadnych zakłuceń więc ja nie rozumiem twojego toku myślenia puszkinie.

znaczy wiadomo to nie jest tak że nie ma fajnych piosenek bo są ale nie wiem czy to moje odzczucie że teraz jest dużo gwiazd więcej niż kiedyś takich co to gura 3 piosenki i już o nich się nie słyszy

Ale o co chodzi z tym 1, 8 etc? Nie ogarniam slangu. Pisz zrozumiale dla wszystkich.

Eska dzisiaj wymieniła bazę polskich piosenek.
Wróciły nawet takie kawałki jak "Kasia Kowalska - Bezpowrotnie i jeszcze dużo innych fajnych.
Na odsluchane.eu można sprawdzić.

wydaje mi się, że 99,8 powinna mieć większą moc nadawania, bo to jest większa częstotliewość niż 90,1

a z tymi szyframi poprostu chodzi o to, że żeby nie powtarzać całych częstotliwości to poprostu muwię tak w skrucie. apropo jeszcze dziesiątek hituw to uważam, że w sumie mogłyby wrucić.

#35 Edytowano

Wyższa częstotliwość nie znaczy większej mocy. Na 99,8 nadaje teraz Radio Wawa, a muzyka nie zmieniła się, bo zmieniła się częstotliwość.

jakieś jej myślenie pokrętne jest nie ogarniam

Im wyższ częstotliwość tym większą moc trzeba na nadajnik, żeby pokrył ten sam obszar.

Chyba tak nie jest Żywku. Znam nadajniki które na każdej częstotliwości grają równo.

żywek, absolutnie nie masz racji. Moc nadajnika w żaden sposób nie zależy od częstotliwości. Oczywiście, że nadajnik o mocy 4 kwt pokryje wieększy obszar niż nadajnik 500 watowy, ale używana częstotliwośc ukf jest obojętna.

no cuż może moje myślenie jest pokrętne, ale trzeba się do tego przyzwyczaić. jeszcze mam do powiedzenia dwie rzeczy. uważam, że powinna wrucić gorąca dwudziestka i eurotop, a nie być tak jak teraz jest, czyli, że jest podwujna gorąca dwudziestka i to jeszccze tylko w niedzielę. a wtedy eurotop był w niedielę, a gorąca dwudziestka codziennie i było fajnie. w sumie nie wiem na co była komu potrzebna ta global lista, ktura była puzniej i cieszę się, że już jej nie ma. a druga rzecz to jest taka, że apropo jeszcze częstotliwości, że eska warszawa i eska piła mają jedną częstotliwość 105,6. w sumie nie wiem, gdzie leży piła, ale uważam, bo te dwa miasta są w centrum polski, tzn. łusz i warszawa. więc uważam, że albo łudz powinna przejśćć na 105,6 a piła na 90,1. albo warszawa musiałaby przejść na 90,1, a piła już by nie zmieniała częstotliwości.