EltenLink

petycja w sprawie całkowitego zniesienia opiekuna prawnego lub kuratora dla osub niewidomych bez zprzężeń

Wróć do Kwestie prawne

#1 nietoperz

Witam poniżej wklejam link do petycji osób niewidomych prosze o podpisywanie petycji i jaknajwiększe rozpochszewnienie tej petycji https://www.petycjeonline.com/petycja_o_cakowite_zniesienie_opiekuna_prawnego_i_kuratora_dla_penoletnich_niewidomych

2025-07-21 00:04

#2 papierek

Trochę ne rozumiem, osoba niewidoma nie musi mieć kuratora, opiekuna i tak dalej.

po co mi sygnatura?
2025-07-21 09:27

#3 nietoperz

Niby tak przepisy tego nie wymagają ale w urzędach, sieciach telefonicznych i w służbie zdrowia jak osoba niewidoma przychodzi to pytają czy taka osoba ma opiekuna .

2025-07-21 09:56

#4 papierek

Ale to kwestia mentalności ludzi, a nie przepisów.

po co mi sygnatura?
2025-07-22 05:50

#5 Zuzler

Poza tym, przepraszam serdecznie, ale jeśli piszemy poważne pismo do poważnego użytku, to wypadałoby w nim przynajmniej umieścić przecinki w odpowiednich miejscach.

2025-07-22 23:30

#6 nietoperz

A ja mam dyzleksje i dysortografie

2025-07-22 23:33

#7 djdenismusic

To nie powinieneś brać się za petycję.
Ja jestem ślepy, dlatego nie jeżdżę samochodem. Bo gdybym zaczął, z pewnością robił bym to nieprawidłowo, co w konsekwencji skutkowało by wypadkiem samochodowym.
Natomiast pismo skonstruowane w ten sposób wzbudzi jedynie uśmiech politowania.

2025-07-23 00:21

#8 daszekmdn

Ale poważnych instytucji to nie obchodzi.
-- (nietoperz):

--

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2025-07-23 04:27

#9 balteam

Czyli jak rozumiem, prawnie nie musi mieć kuratora/opiekuna, ale może, czyli jest ok, osoba widząca też może mieć. Inna sprawa, że 99% tych petycji jest nicn nie warte.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2025-07-23 09:09

#10 papierek

To poproś gpt, niech za ciebie napisze.

-- (nietoperz):

--

po co mi sygnatura?
2025-07-23 15:12

#11 Numernabis

A po co GPT, wystarczy word lub inna osoba znająca ortografię.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2025-07-23 17:26

#12 papierek

Gpt to poprostu alternatywa dla absolutnie leniwych.

po co mi sygnatura?
2025-07-23 20:43

#13 Zuzler

Także dla osób, które same porządnie czegoś napisać po prostu nie potrafią, również w sensie składnej, sensownej i trzymającej się kupy wypowiedzi.

Edytowano 2025-07-23 20:51

#14 mustafa

Po pierwsze nigdy nikt o nic takiego mnie nie pytał!
Po drugie wszystkim, którzy mówią, że mają dysleksję, dysortografię, czy dyskalkulię i wszystkie inne dysy, a tak naprawdę są śmierdzącymi leniami mówię nie. Ja mam dyspotrafię i dyschcenię. Sam Se podpisuj.

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
Edytowano 2025-07-26 18:41

#15 daszekmdn

Ja mam dyskalkulię nie stwierdzoną ;) serio, jak widzę za wiele cyferek to mi się mieszają więc coś takiego istotnie istnieć może ale miast stwierdzić dobra, dam sobie spokój warto nad tym pracować.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2025-07-27 08:33

#16 papierek

Nie no, w drugą stronę nie przesadzajmy i faktycznie te dysy istnieją, znam też osobę z dyskalkulią, co nie jest w stanie zapamiętać, a przynajmniej przychodzi to ze sporym trudem zaledwie kilku cyfr i tak dalej, natomiast pewnie jakieś ćwiczenia są, a jak mówiłem wrzócić każdy napisany przez siebie tekst do gemini, gpt czy innego to dziś nie jest wyzwanie.

-- (mustafa):
Po pierwsze nigdy nikt o nic takiego mnie nie pytał!
Po drugie wszystkim, którzy mówią, że mają dysleksję, dysortografię, czy dyskalkulię i wszystkie inne dysy, a tak naprawdę są śmierdzącymi leniami mówię nie. Ja mam dyspotrafię i dyschcenię. Sam Se podpisuj.

--

po co mi sygnatura?
2025-07-27 11:00

#17 mustafa

Właśnie, istnieją ćwiczenia. Wiem, że dla małych dzieci była jakaś gra, porusz umysł czy coś takiego. To miało za zadanie właśnie po przez zabawę zmuszać dzieci do myślenia. Osobiście uważam, że oczywiście każdy ma jakieś tam predyspozycje. Jeden jest lepszy w matmie, a drugi lepiej przekłada myśli na papier, ale nie jest na pewno tak, że ktoś w ogóle nie jest w stanie czegoś się nauczyć. Kwestia koncentracji i chęci. Dorosłym, może być ciężej, bo neuroplastyczność zanika, ale istnieją ludzie, którzy robią prawo jazdy, czy uczą się pierwszego języka obcego na emeryturze, więc się da. Jest to po prostu trudniejsze. I nie chodzi z nów, że coś trzeba, ale jak ktoś pisze taką petycję, to wypadałoby.

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2025-07-27 13:18