EltenLink

zadłużenia dzieci osub niepełnosprawnych i obarczanie długami rodzicuw

Wróć do Kwestie prawne

#1 nietoperz

Witam mam pytanie czy jeśli niepełnosprawny rodzic z rentą rodzinną lub socjalną lub inną ma dorosłe dziecko i to dziecko ma długi w banku to czy odpowiedzialność za spłate długu dziecka może spaść na rodzica niepełnosprawnego?

2025-07-20 23:42

#2 daszekmdn

Jeśli nie jest ubezwłasnowolniony to raczej nie. Tak na logikę.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2025-07-21 04:59

#3 Zuzler

A co, dziecko umarło, że ktoś ma te długi po nim dziedziczyć?

2025-07-22 23:33

#4 nietoperz

Witam chodzi mi jak to wygląda prawnie czy jeśli pełnoletnie dziecko osoby niepełnosprawnej ma długi to czy ta osoba niepełnosprawna może zostać obciążona długami dziecka>

2025-07-23 10:28

#5 MarOlk

Niby jak? To dwie odrębne osoby przecież. Wyjątek to wcześniejsze poręczenie przez rodziców lub dziedziczenie. Niepełnosprawność nie ma tu nic do rzeczy. A zresztą wystarczyłoby zadać pytanie w google.

2025-07-23 11:04

#6 mustafa

Zastanów się. A sąsiad może?

Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
2025-07-26 18:35

#7 EugeniuszPompiusz

Czekajcie czekajcie: Jeśli młody, sprawny, się zadłóży, do takiego stanu, że tam jest komornik, i ten komornik już za bardzo nie ma z czego potrącać, bo młody jeszcze nie pracuje, ale już się nie uczy, świadczeń też nie ma, to istotnie następnym miejscem egzekucji będzie rodzina.
i to nie na zasadzie kto chętny, mamusia zapłaci, tylko po prostu najpierw od Matki i Ojca, albo od obojga, jeśli wspólnośc majątkowa.
fakt, że rodzic jest niepełnosprawny robi tu tylko tyle, że komornik nie będzie mógł potrącić więcej niż xxx. teraz nie pamiętam ile.
a że czasami to nie jest dotrzymywane, no to to już zabawa dla Uwagi TVN i podobnych.

Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
Edytowano 2025-08-08 19:27

#8 cinkciarzpl

Tylko pytanie jakiego rzędu to są długi. Sporo czasu taki potomek musiałby chulać by doszło realnie do komornika. No i jest też kwota wolna od zajęć komorniczych, teraz nie pomnę ile. W każdym razie nie jest tak że jest legalne że drenują konto do zera. rużni komornicy się zdarzają, czasem można się z nimi dogadać. Najważniejsze jest to, że każdy komornik wykonuje tylko polecenia sądu, więc na jego czynności jeśli jest to uzasadnione ewidentnie, przysługuje skarga do sądu przy którym on działa, niekoniecznie tego który wydał nakaz. W razie realnie poważnych problemów i wysokich kwot tylko dobra kancelaria specjalizująca się w tego typu tematach.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2025-09-01 05:51