zadłużenia dzieci osub niepełnosprawnych i obarczanie długami rodzicuw
Wróć do Kwestie prawne#1 nietoperz
Witam mam pytanie czy jeśli niepełnosprawny rodzic z rentą rodzinną lub socjalną lub inną ma dorosłe dziecko i to dziecko ma długi w banku to czy odpowiedzialność za spłate długu dziecka może spaść na rodzica niepełnosprawnego?
#2 daszekmdn
Jeśli nie jest ubezwłasnowolniony to raczej nie. Tak na logikę.
#3 Zuzler
A co, dziecko umarło, że ktoś ma te długi po nim dziedziczyć?
#4 nietoperz
Witam chodzi mi jak to wygląda prawnie czy jeśli pełnoletnie dziecko osoby niepełnosprawnej ma długi to czy ta osoba niepełnosprawna może zostać obciążona długami dziecka>
#5 MarOlk
Niby jak? To dwie odrębne osoby przecież. Wyjątek to wcześniejsze poręczenie przez rodziców lub dziedziczenie. Niepełnosprawność nie ma tu nic do rzeczy. A zresztą wystarczyłoby zadać pytanie w google.
#6 mustafa
Zastanów się. A sąsiad może?
Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
#7 EugeniuszPompiusz
Czekajcie czekajcie: Jeśli młody, sprawny, się zadłóży, do takiego stanu, że tam jest komornik, i ten komornik już za bardzo nie ma z czego potrącać, bo młody jeszcze nie pracuje, ale już się nie uczy, świadczeń też nie ma, to istotnie następnym miejscem egzekucji będzie rodzina.
i to nie na zasadzie kto chętny, mamusia zapłaci, tylko po prostu najpierw od Matki i Ojca, albo od obojga, jeśli wspólnośc majątkowa.
fakt, że rodzic jest niepełnosprawny robi tu tylko tyle, że komornik nie będzie mógł potrącić więcej niż xxx. teraz nie pamiętam ile.
a że czasami to nie jest dotrzymywane, no to to już zabawa dla Uwagi TVN i podobnych.
#8 cinkciarzpl
Tylko pytanie jakiego rzędu to są długi. Sporo czasu taki potomek musiałby chulać by doszło realnie do komornika. No i jest też kwota wolna od zajęć komorniczych, teraz nie pomnę ile. W każdym razie nie jest tak że jest legalne że drenują konto do zera. rużni komornicy się zdarzają, czasem można się z nimi dogadać. Najważniejsze jest to, że każdy komornik wykonuje tylko polecenia sądu, więc na jego czynności jeśli jest to uzasadnione ewidentnie, przysługuje skarga do sądu przy którym on działa, niekoniecznie tego który wydał nakaz. W razie realnie poważnych problemów i wysokich kwot tylko dobra kancelaria specjalizująca się w tego typu tematach.