Heja, dostałem jednego kompa. Po raz pierwszy się z czymś takim spotkałem. Pod windows+R nie ma historii uruchamianych komend pod strzałkami góra/dół. I to nie chodzi o to, że nic wcześniej nie było wpisywane, bo nawet teraz jak mu coś wpisuję co kolwiek, cmd, C, appdata, to i tak tej historii nie ma. Wszystkie komendy działają poprawnie. Czy może jest jakieś ustawienie gdzieś od tego, bo kompletnie nie mam pomysłu co się mogło zadziać. Z góry thx za wszelką pomoc. Jak ja sam coś znajdę to też podzielę się tu rozwiązaniem
OK, znalazłem. Wchodzimy w ustawienia systemowe (windows+I) Wchodzimy w prywatność, następnie ogólne. Zachaczamy opcje Zezwól systemowi Windows na śledzenie uruchamiania aplikacji w celu poprawienia działania menu Start oraz ulepszenia wyników wyszukiwania przycisk przełączania wciśnięty
Mam pytanie, gdzie to ustawienie jest dostępne w Windows 11 Pro? Mam taką wersję: Windows 11 25H2 (AMD64) kompilacja 26200.9278. Pozdrawiam, i z góry dzięki za odpowiedź, bo szukam i nie mogę tego znaleść.
W Windows 11 Microsoft to przeniósł i nazwał tak, że człowiek może tego szukać do emerytury. Wejdź: Ustawienia → Prywatność i zabezpieczenia → Ogólne i włącz: „Zezwalaj systemowi Windows na poprawianie menu Start i wyników wyszukiwania przez śledzenie uruchamiania aplikacji” W angielskim: “Let Windows improve Start and search results by tracking app launches”.
Potem sprawdź jeszcze: Ustawienia → Personalizacja → Start → „Pokaż najczęściej używane aplikacje” To również powinno być włączone; w Windows 11 wyłączenie tego potrafi wyłączyć zapamiętywanie wpisów w Win+R.
--Powyższy tekst został syntetycznie wygenerowany z wykorzystaniem sieci neuronowej podczas procesu inferencji modelu generatywnego typu Large Language Model, gdyż jestem za stary i nie nadanżam
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT