Nowa appka, Seeing Assistant Go
Wróć do inne#41 papierek
Czy dałeś dostęp do lokalizacji też kiedy nie używasz aplikacji, czyli do lokalizacji w tle? Bo wtedy tylko będzie ci dzialać przy zablokowanym ekranie.
#42 Numernabis
Aha, ja ustawiłem, że tylko podczas używania aplikacji, teraz zmieniłem na "zawsze" no i jutro sprawdzę.
#43 Numernabis
Dziękuję, udało się.
-- (zywek):
Pobierasz, klikasz na pliku udostępnij, wyszukujesz Go i jeśli się pojawi pytanie, co zrobić z plikiem, to po prostu zapisujesz jako bazę i już.
A jeśli się pojawi, że ze względów bezpieczeństwa nie udało się zaimportować blablabla, to szukasz tam przycisku przeglądaj i wskazujesz mu ręcznie ten pobrany plik, i dalej jak powyżej.
--
#44 Numernabis
Moje spostrzeżenia.
No nie wiem jak Wy to robicie, że Wam działa prawidłowo.
Dzisiaj testowałem w trasie, wyznaczyłem sobie trasę do Leviatana, mówił mi, że jest na południu, a jest na północy, ale nie to jest najgorsze, kazał mi skręcić w lewo a potem w prawo, doszedłem do skrętu, powiedział skręć w lewo, no to skręciłem, idę, a za chwilę mam komunikat:
Oddalasz się od wyznaczonego punktu
Nic dziwnego, bo Leviatana miałęm za plecami i powinien mi kazać skręcić w prawo, a nie w lewo.
#45 adelcia
najlepiej jest się komunikować z autorem prrogramu,
jak to faktycznie jest błąd i mu się wyślę logi to może w nich oś odkrić i naprawić.-- (Numernabis):
Moje spostrzeżenia.
No nie wiem jak Wy to robicie, że Wam działa prawidłowo.
Dzisiaj testowałem w trasie, wyznaczyłem sobie trasę do Leviatana, mówił mi, że jest na południu, a jest na północy, ale nie to jest najgorsze, kazał mi skręcić w lewo a potem w prawo, doszedłem do skrętu, powiedział skręć w lewo, no to skręciłem, idę, a za chwilę mam komunikat:
Oddalasz się od wyznaczonego punktu
Nic dziwnego, bo Leviatana miałęm za plecami i powinien mi kazać skręcić w prawo, a nie w lewo.
--
#46 balteam
Polecam czasami wybrać trasę najkrótszą zamiast optymalnej, na jednej trasie optymalna mi każe z 5 razy przejść z jednej strony ulicy na drugą, no ale najkrótsza trasa też podobno może czasami źle wyznaczać, w każdym razie jeśli jakaś trasa wam się źle wyznacza, zobaczcie czy pomoże wybór najkrótszej trasy. Może Numerabis właśnie to rozwiąże twój problem.
#47 Numernabis
OK, dzięki, potestuję.
#48 Numernabis
Jeszcze nie testowałem, ale np. jak wybieram kompas to pokazuje mi odwrotnie kierunki, tam gdize mam zachód mówi mi wschód i odwrotnie, to i nic dziwnego, że kierunki podaje mi niewłaściwie w czasie trasy.
#49 balteam
Pobierz jakiś kompas i zerknij czy w innej apce ci będzie działać prawidłowo. Tak dla przypomnienia, górna krawędź dalej od ciebie, jak telefon leży na płasko, to ekran niech będzie skierowany do sufitu.
#50 Numernabis
Tak trzymam.
To samo miałem w poprzednim telefonie Galaxy S8 i innych nawigacjach, kompas wskazywał odwrotnie kierunki
#51 Numernabis
Nie wiem, ale może to w tym tkwi problem.
Otwieram kompas w apce, u góry jest menu, ale jak fliknę to mam "Kompas nieaktywny", jak go aktywować?
Nieaktywny, ale gada i wskazuje kierunki tyle, że niewłaściwe.
#52 papierek
Poszukaj w google, jak skalibrować kompas, może to coś da? Ciekawe, że to samo pojawia ci się przy różnych telefonach.
#53 midek
nigdy nie miałem rpoblemów z kompasem tzn. raz w dotwalkerze. radziłem sobie przy pomocy apki gps essential, gdzie też była kalibracja kompasu.
#54 balteam
No ja też tego problemu nigdy nie miałem w normalnych telefonach gdzie kompas był, dlatego pobierz jakiś kompas z google play i zerknij jak działa.
#55 guliwer
Masz Flipa.
Która część telefonu pokazuje Ci północ przy rozłożonym telefonie, tam gdzie głośnik czy tam gdzie USB?
I jak przy złożonym tam gdzie zawias czy ta druga strona?
Czy ekran do dołu czy do góry to raczej nie ma znaczenia, chyba że w Flipie ma, ale nie wydaje mi się.
-- (Numernabis):
Tak trzymam.
To samo miałem w poprzednim telefonie Galaxy S8 i innych nawigacjach, kompas wskazywał odwrotnie kierunki
--
#56 Numernabis
Nie wiem o co chodzi i w czym rzecz, ale...
Jak pisałem na dole kompasu mam menu i obo komunikat "Kompas nieaktywny" i wówczas podaje mi odwrotnie kierunki.
Teraz odpaliłem kompas w apce i podaje kierunki właściwie,ale obok menu nie mam komunikatu "Kompas nieaktywny" tylko podaje mi azymut i dokładność kompastu i kierunki wskazuje prawidłowo.
#57 zywek
Kompas jest nieaktywny gdy telefon nie jest w odchyleniu +-25 stopni od pozycji na płask.
#58 zywek
Czyli jeśli np. trzymasz górną krawędzią do góry. Trudno wskazywać jakikolwiek kierunek kompasu pleckami telefonu.
#59 Siciliano
Cześć, chętnie bym przetłumaczył appkę dla obu systemów na czeski i słowacki. W razie czego proszę o wiadomość prywatną, to ustalimy szczegóły. Wierzę tylko, że tłumaczenie jest jedno dla obu systemów, a nie osobno dla iOS i Androida, jak ponoć ma Move.
#60 midek
Cześć, jeśli ktoś z Was ma jakieś miejsca które można by zmienić bądź zaktualizować na osm, dajcie znaćtutaj: https://nawigacja.s.elten.blog/2025/04/29/miejsca-do-dodania/ wklejajcie współrzędne (w Sago można w szczegółach najechać na koordynaty i kliknąć a potem wkleić gdzieś;-) dodatkowo jakiś najbliższy adres i charakterystyczny punkt. np. jak chcecie dodać paczkomat koło bierdy na polnej to podajcie paczkomat, współrzędne, adres polna 13 koło biedry. Przekaże to na discorda osm polska i za miesiąc pojawi się w seeing assistant go;-)