@Julitka i inni tacy. Widziałam kiedyś wpis w wątku śmieszne nazwy miejscowości i tam jakiś osobnik naprawdę myślał, że jest miejscowość Lachony i o tym pisał.
Ale to jest, że tak powiem, problem tego człowieka. A Lachowice, swoją drogą, ponoć istnieją. -- (Monte): @Julitka i inni tacy. Widziałam kiedyś wpis w wątku śmieszne nazwy miejscowości i tam jakiś osobnik naprawdę myślał, że jest miejscowość Lachony i o tym pisał. --
Nie masz co pytać ;), identycznie jak w KRK ze wszystkim, wraz z programem nauczania, choć ten już został zdecydowanie zmodyfikowany bo trochę tam sporo zupełnych podstaw, wyszliśmy z założenia, że pewne rzeczy są oczywistością i przeszliśmy przez nie na zasadzie zbiorczego testu takowych. Ten indywidualny jest ogromną zaletą, nie dość, że interesujące zajęcia, to jeszcze (Jak kolwiek egoistycznie by to nie brzmiało) nikt poza mną / nauczycielem nie decyduje jak szybko / wolno będziemy omawiać dane tematy, co wymaga dłuższego ćwiczenia a co jest zupełnie jasne i nie trzeba tego szczególnie omawiać.
-- (DJGraco): Ooo no to ciekawie że otworzyli realizację. No to pytania odnośnie studia itd to już będę zadawać na priva :D bo ciekawi mnie co tam mają. --
Gdyby nie to, że papiur mam dawno w ręku, i że ostatecznie i tak więcej mi daje własna praktyka i tzw. własne dupogodziny spędzone na pracy z miksem czy produkcją, a czasem na oglądaniu kotk... wróć, sławnych realizatorów podpatrując ich tipy i triki, to chyba bym wrócił, tylko po to, żeby kierunek realizacji odbyć z innej perspektywy. Doceniam wiedzę Krakowską, ale bardzo jestem ciekaw nowego spojrzenia na stary kierunek; no i środowisko; każdy każdego zna a jak nie zna, to zna kogoś kto zna. Jeszcze inna rzecz, że trafiłem chyba na nienajdoskonalszy rocznik w karierze tej szkoły; czas, największej transformacji z analogu i starych metod pracy z niewidomymi, opartych w dużym stopniu na technice "jakoś działało" do "reaper nie gryzie
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
Ciekawe co mówisz, reaper nie gryzie? Myślałem że tam protools i to jedynie ;). Bardzo interesuje mnie też, czy prawdą jest, iż w krakowie pracuje się w ogromnej mierze na słuch, mają tam tego protoolsa bez tego całego dodatku flotools który dodaje jakieś sensowne accessibility na wzór tego reaperowego, tj wymawianie tak podstawowych rzeczy jak nazwa / numerek klipu na którym obecnie się ustawiamy / jakichś zmian wywołanych skrótem klawiszowym.
Tak, mają bez tego dodatku. W ogóle jakoś zauważyłem tam że są nie chętni na instalowanie jakiego kolwiek innego oprogramowania. Jeden Pan nie zgodził się na zainstalowanie espeaka na macu a szkoda bo mi się lepiej pracuje na espeaku niż na Zośce. Jakoś tego syntezatora nie lubię. A Agatki już daawno nie ma. Nawet nie wiedziałem że istnieje coś takiego XD. Jeśli chodzi o tyflo to tam panowie nie mieli żadnego problemu i na macu instalowałem espeaka.
Część rzeczy Protools już czytał jak ja się uczyłem. Nie wszystko mówił, ale na wszystko były skróty. Pracuje się na słuch, bo tak lepiej i ja się też z tą tezą zgadzam. Im mniej daw Ci gada tym mniej rozprasza. No nie mówię tu o rzeczach podstawowych, które wypowiadać powinien, ale w Reaperze NP mam tak osłownikowane by nie mówił mi stop record play itp.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Akurat z Espeakiem to się nie dziwię trochę. Komputery ani ich ani Twoje, a Espeak wówczas był jak pamiętam w dość niestabilnej wersji, bo to dopiero wchodziło chyba, że już ja coś teraz pieprzę.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
To był jakiś 2022 / 2023 o ile dobrze pamiętam i chyba taki niestabilny już nie był. W każdym razie na dobre to używałem espeaka na macu od 2024 jak byłem na tyflo i działało to stabilnie i dobrze.
W reaperze nie trzeba tego osłownikowywać, w osarze da się to wyłączyć ;). Tak, ale mówię o podstawowych rzeczach jakimi są np. numerki klipów / obecne zaznaczenie. Chyba każdy z niezależniaków pracujących na PT niewidomych których znam (a nie jest ich jakoś wiele ;)) używa tego FloToolsa który dodaje odczyt potrzebnych rzeczy. To nwm, tak jak by na reaperze pracować bez osary. No niby się da, ale jakie to niewygodne
Stop record play można wyłączyć w ustawieniach osary. -- (daszekmdn): Część rzeczy Protools już czytał jak ja się uczyłem. Nie wszystko mówił, ale na wszystko były skróty. Pracuje się na słuch, bo tak lepiej i ja się też z tą tezą zgadzam. Im mniej daw Ci gada tym mniej rozprasza. No nie mówię tu o rzeczach podstawowych, które wypowiadać powinien, ale w Reaperze NP mam tak osłownikowane by nie mówił mi stop record play itp. --
Wtedy co pamietam pracowali bez niczego na pt 8.0 na jednym, 9.0 na reszcie kompów, i 11 albo 10 był w reżyserce. co do pracy na słuch, nie wypowiem się arbitralnie, na zasadzie: "tak ma być, i basta", ale w pierwszych miesiącach poznawania reapera lubiłem mieć całkiem sporą gadatliwość. Dzisiaj sam jestem zwolennikiem jak najbardziej kreatywnych rozwiązań przekazujących informację wszystkim innym, tylko nie mową; stąd u mnie peak meter, taki zgrubny, wyświetlający na lewej i prawej stronie linijki miernik w formie ośmiopunktu, gdzie 7/8 = -3, dodanie 5/6 to -2, etc. etc. na środku linijki zaś obok siebie 2 sześciopunkty odpowiednio dla -18, -16, -14 i -12 RMS. Da się? pewnie, że się da; natomiast nie mam pewności, czy uczenie zupełnie na słuch w imię "kiedyś to było" a ty się w ogóle ciesz, że ci gada to zawsze dobra strategia. pamiętam, że pozbywałem się większosci gadatliwosci w reaperze we własnym tempie, dokładnie wtedy, kiedy zauważałem, że poprawia mi to szybkośc i efektywność.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
Rehabilitacja mi pomaga. Trochę jeszcze trzeba do pełnej sprawności, ale jestem już bardziej stabilna. No i teraz w tym tygodniu mam inne fizjoterapeutki i są świetne.