EltenLink

problem z microsoft excel

Wróć do Problemy z oprogramowaniem

#1 balteam

jak piszęw excelu cośto mam komunikat nieznane, ale jak dam strzałkę góra dół, no to pokazuje się tekst, ale za każdym wpisanym znakiem mam komunikat nieznane i zamulenie kompa na moment, korzystam z nvda, jak mogę ten problem rozwiązać?

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-11-29 15:16

#2 nuno69

Czemu mnie to nie dziwi. Dobra, nie ważne: jaka to wersja Excela?

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2018-11-29 15:43

#3 balteam

wersja całego ofis to 16.0.10730.20205

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2018-11-29 16:02

#4 nuno69

Oj, to nawet jak na Office'a to dziwne. jaka wersja NVDa?

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2018-11-29 16:26

#5 balteam

kliknąłem instaluj aktualizację nda i teraz ciąggle 0 procent jak pobrało i prubuje zaktualizować, w pomocy wyświetla sięwersja 18.3.2 więc niby najnowsza.
ps, po uruchomieniu nvda i przerwaniu aktualizacji mam jednak 18.3.1, potem pobiorę ze strony a nie z aktualizacji najnowszą wersję.

2018-11-29 17:15

#6 piter9521

Chcesz link, żeby e-maila nie podawać?

2018-11-29 17:23

#7 balteam

a no podaj jak możesz

2018-11-29 17:27

#8 Lowca_Androidow

A może trzeba sformatować komórki na tekstowe.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2018-11-29 17:37

#9 balteam

Piter, już linku nie trzeba, poszła aktualizacja.
Łowca, jak to się robi?
Jak we wstążce coś siępobawiłem, to były liczby do wyboru, tekstowe, ułamkowe itd, ale tam zmiana nat ekstowe nic nie dała. Pewie nie o to chodziło.

2018-11-29 17:52

#10 lukaszgo1

@balteam Spróbuj w menu plik/opcje/zaawansowane odznaczyć opcję Zezwalaj na edytowanie bezpośrednio w komórkach.

2018-12-04 02:15

#11 wesolek

Ustawienia NVDA to mogą być albo cuda i magia aktualizacji systemowych.
Pytanie, w jakich konkretnie sytuacjach to się pojawia? Bo w komórki można wklepać dane/treść na 2 sposoby, gdzie przy formułach lubi to "Nieznane" odczytywać, choć mam na to metodę. Natomiast wyskakuje to też przy np. zmienianiu nazwy arkuszy i tu już nic z tym nie zrobimy z poziomu samego Excela, więc może ustawienia NVDA coś by pomogły (muszę siąść w wakacje i poprzeglądać).
Ad formatowania komórek wrzucaj skrót ctrl+1 i przeglądaj, czy automatycznie nie przestawia formatowania z zakładki "Liczby", w którym masz pod tabem kolejne zakładki i z "Ogólne" na "Liczbowe", "Czas", "Procentowe" i inne, to wtedy na ogólne machaj.

2024-06-14 12:07

#12 balteam

ok będę testować

2024-06-14 14:02

#13 wesolek

W komórkach, jak wchodzisz w nie f2, wyskakuje to, kiedy błąd nam wywala w formule. Wtedy będąc w tej komórce wystarczy ctrl+a (zaznaczyć wsjo) i to "Nieznane" znika. Przynajmniej na win10. Ustawienia NVDA by trzeba porównać, gdyby problem dalej występował.

2024-06-14 17:54

#14 wesolek

Hej!
Podrzucam link do kanału nt. Excela. A jeśli chcecie mieć też czynny udział w tworzeniu jego treści, odpowiedzcie na ktrótkie pytania w ankiecie pod drugim linkiem.

Link do kanału na Youtube:
https://youtu.be/Cd2e81vdwKQ

Link do ankiety:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdAwnsknE5CRNqe0n3IY8hKgNUW6Omlf_Y_nBC_5E9MGFmttQ/viewform

2024-06-27 09:43