EltenLink

Dziwna migracja ludzi. Dlaczego?

Wróć do inne

#221 Numernabis

No właśnie, ja również nie rozumiem co jest nie tak z TB.
Responsywność? To znaczy co? Że różnica w reakcji jest o milistekundy szybsza? Jakieś zawody, pomiar prędkości reakcji czy o co chodzi?
Ja mam Galaxy Z Flip 4 i TB i nie narzekam na jakieś przymulanie i płynnie przewijam każdą listęi bez jakichś opóźnień, pukam w apkę i od razu się otwiera, a czy reakcja na otwarcie nastąpi o kilkadziesiąt czy kilkaset milisekund później nie robi dla mnie różnicy, pociąg mi przez to nie ucieknie.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-11-07 15:49

#222 papierek

nie no, flickowanie jest wolniejsze, a nie pukanie i otrwieranie aplikacji. Przy szybkim korzystaniu z telefonu jest różnica.

po co mi sygnatura?
2023-11-07 15:56

#223 djdenismusic

NIe no. Csr ma kilka fajnych ficzerków, ale niestety nie jest to tak idealny screenreader, jak niektórzy próbują go przedstawić. Może kiedyś prudence będzie takim mostem łączącym tb i csr, aczkolwiek z tego co sprawdzałem jak na razie na to się nie zanosi. choć ostatnio wprowadzili tam chociażby przypisywanie różnych akcji do przycisków głośności. Więc może za kilka wersji doczekamy się jakiegoś postępu.

2023-11-07 16:00

#224 Numernabis

To tak samo jak TB ma kilka fannych opcji i rozumiem, że można lubić CSR, ale żeby uważać za jedyny słuszny czytnik, tego już nie rozumiem.
To tak jak z iOS i Androidem, takie fanatyczne podejście.

Co do flickowania, nawet jeśli jest różnica to jakaż to różnica, że na kilkudziesięciu linijkach przeflickujemy się z CSR szybciej o 2 czy 3 sekundy szybciej niż z TB?
To aż tak istotne? Czy ta różnica ma wpływ na nasze życie, na upływ czasu? Bez przesady, nie są to aż tak wielkie i znaczące różnice, aby upierać się tylko i wyłącznie przy CSR i uznawać go za jedyne rozwiązanie.
Owszem, jeszcze nawet dość niedawno można było tak twierdzić, ale TB mocno poszedł do przodu, znacznie się poprawił, stał się bardziej funkcjonalny i daje naprawdę spore możliwości również te konfiguracyjne.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-11-07 16:28

#225 djdenismusic

Nie no. Akurat szybkość w jakimś stopniu ma znaczenie. Kwestia tego, co kto uważa za wygodne. ja na przykład nie wyobrażam sobie całkowite zaprzestanie korzystania z działań systemowych, czego csr niestety dobrze nie wspiera. A w talkbacku wystarczy, jeden gest, żeby wejść w interakcję z działaniami. Może kiedyś nagram na blogu o co mi dokładnie chodzi.

2023-11-07 16:31

#226 Julitka

A czy ktoś tu napisał, że CSR jest jedynym słusznym czytnikiem?

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-11-07 17:39

#227 tomecki

Fanatyzm to raczej nieprzyjmowanie argumentów strony przeciwnej, traktowanie argumentów niezgodnych ze swoją racją jako ataki, a niekoniecznie używanie jakiegoś jednego rozwiązania. Też korzystam z CSR i wolałbym nie używać więcej TB, bo: 1. różnice w opóźnieniach są dla mnie dość istotne, 2. makra pozwalające jednym gestem wykonać wiele czynności to duuuże ułatwienie, 3. możliwość łatwej zmiany dźwięków, 4. monitory czyli np. automatyczne odczytywanie napisów w YT, które jednak trzeba sobie ustawić, 5. asystent głosowy pozwalający kliknąć dowolny przycisk bez szukania go po ekranie, 6. góra / dół w prawie domyślnym ustawieniu często ułatwiające poruszanie się po bardziej upierdliwych interfejsach, 7. Dużo więcej gestów i ilości rzeczy, w tym klikania w konkretne przyciski, możliwość ustawienia gestów dla konkretnej aplikacji, włączanie / wyłączanie gestów wielopalczastych jednym ruchem, 8. ileś innych drobnostek sprawiających, że praca jest z tym czytnikiem zwyczajnie sporo szybsza.

2023-11-07 17:39

#228 djdenismusic

No i cóż mi po tych wszystkich gestach, skoro nie działa u mnie tak podstawowa rzecz jak klikanie w poiadomienia? :P

2023-11-07 17:41

#229 tomecki

Masz pan problemiczek. Tak nieco poważniej mówiąc to pisałem ze swojej perspektywy. Myślę, że wybierając nowy telefon jeśli okazałoby się, że są problemy z CSR raczej wymieniłbym go na taki, który współpracuje z nim dobrze no chyba, że jakieś inne względy przemawiałyby za tym konkretnym modelem. mimo wszystko chyba miałbym dylemat wielki.

2023-11-07 17:45

#230 djdenismusic

U mnie na przykład csr lubił się też czasem gubić na dużych listach produktów w glovo. Zwłaszcza przy włączonym ocr.

2023-11-07 17:51

#231 Numernabis

Jak dla nmnie jednym z najistotniejszych elementów jest powiadomienie o przychodzącym połączeniu i nie tylko pierwszego, ale i podczas rozmowy, TB powiadamia mnie kiedy rozmawiam o tym kto próbuje do mnie się dodzwonić czyli powiadomienie oczekującego połączenia, druggim elementem jest gest zmiany prędkości mowy i głośności czytnika ekranu.

2023-11-07 18:35

#232 pajper

To nie jest wątek o porównaniu TB i CSR. Jak wynika z tej dyskusji, są ludzie, którzy z CSR by nie zrezygnowali. I tu właśnie jest problem, o którym wspomniałem.
Jeśli, czysto hipotetycznie, CSR przestanie być wspierany, to czy Ci ludzie zdecydują się jednak mimo wszystko na TB, czy wybiorą iOSa? Dlatego dla mnie tak ważne jest, żeby kiedyś powstał screenreader open-source. Bo na razie to jest duża wada robocików.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2023-11-07 18:38

#233 Numernabis

No, ale o tym właśnie pisałem wcześniej, iPhone również nie jest pozbawiony wad, a jego czytnik również nie daje pewnych wymienianych możliwości jakie daje CSR więc czy taka przesiadka byłaby dla takich ludzi rozwiązaniem?

2023-11-07 18:42

#234 pajper

Każdy ma swoje preferencje. Dla mnie Android z CSR jest zupełnie używalny, ale mając wybór między iOS albo TalkBackiem, nie miałbym żadnych rozterek.
Ale nawet gdyby ktoś wybrał TB, nie znaczy to, że miło stracić CSR. Po prostu. Dlatego tak mi się niestety nie podoba, że tak ważny program jest zamknięty i tworzony przez pojedynczego dewelopera, nawet nie przez firmę. Przecież za kilka lat może się okazać, że jego twórca ma pracę, rodzinę, cokolwiek i nie ma czasu na rozwój.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2023-11-07 18:49

#235 balteam

to jest właśnie te kilka milisekund, z nih się robią sekundy, a jak dobrze sobie csr zoptymalizujesz, to już w ogóle różnica się robi kolosalna między nim a tb i niezależnie jaki telefon kto tam używa.
Z resztą co mi z milisekund, jak tb po prostu częściej się zawiesza już niestety na dłużej.
Ios ma swoje problemy, ale jeśli w takim andku zabraknie klawiatury brajlowskiej, to wolę te inne problemy niż brak podstawowego narzędzia do pisania.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-11-07 20:04

#236 Numernabis

Mnie się talkback nie zawiesza.
Na andku musiałby być jakiś trach żeby brakło klawiatury, bo są przynajmniej 3 jakie znam, ABK, SBK, która póki co działa pod trzynastą wersją andka i trzecia to wbudowana w TalkBacka.

Jeśli dla kogoś sekundy robią różnicę to już jego problem.

Ja akurat również jestem przyzwyczajony do klawiatury brajlowskiej, ale gdyby już ten trach nastąpił to na pewno nie przesiądę się na iPhone, po prostu wrócę do pisania z użyiem qwerty.

Edytowano 2023-11-07 20:11

#237 balteam

No, domyślam się, że to nie jest twuj problem, że komuś tb nie odpowiada, ale fakt jest faktem, przy upadku csr, sporo ludzi pójdzie na andka, bo uważają, że csr im działa sto razy lepiej niż tb.
Co do klawiatur, to jak bym używał tb, to może nawet i bym już się nie bawił w inne klawiatury, obstawiam, że z czasem jeśli tb będzie ją rozwijać, to abk będzie niszowa, SBK jest nierozwijana, więc pewnie z czasem po prostu przestanie być używalna niestety.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2023-11-07 22:32

#238 Numernabis

Ja już bym się przesiadł na wbudowaną klawiaturę TB gdyby miała ręczną kalibrację.

2023-11-07 23:22

#239 Adasadula

ale że jak ręczną :O, na czym to polega, pprostu trzymasz wszystkie palce przez jakiś tam czas aż nie będzie tych trzech dźwięków, i zkalibrowana.

Jednakże, dzięki swojej odwadze i determinacji, Cicikowi udało się ostatecznie pokonać czarownika i uwolnić ciumbaki. Po powrocie do domu, Cicik z radością zaczął zbierać nowe ciumbaki i bawił się nimi przez długie godziny, wiedząc, że są one teraz bezpieczne i szczęśliwe.
2023-11-08 07:17

#240 djdenismusic

Mi tama kurat układ w tb odpowiada. I jakimś dziwnym trafem ta klawiatura jest na tyle dopracowana, że robię na niej najmniej błędów.

2023-11-08 07:19