EltenLink

Pomocy. Samoistnie włączający się komputer z windowsem 10.

Wróć do Systemy (Windows)

#1 olastenka

Witajcie. Otóż mam taki problem, że komputer mi się sam włącza. Ja go dzień wcześniej wyłączam, zamykam
klape a następnego dnia on się sam włącza. Nieraz potrafił tak w nocy zrobić. Pomużcie. Co to może być?
Jak to naprawić?

a/12a LINE
2017-05-28 14:40

#2 daszekmdn

Też mi się tak zdarzało ale nie wiem od czego to zalerzy, na win 7, może jakaś appka albo aktualizacje.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2017-05-28 17:05

#3 pates

Laptopa trzeba z zamknij system wyłączać, bo takto same się włączają. Jeszcze można wyciągać baterię,
ale nie polecam. Można sobie zepsuć gniazdo baterji.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2017-05-28 17:25

#4 olastenka

Ja daje alt f4 nap pulpicie i zamknij i się włącza.

a/12a LINE
2017-05-28 18:15

#5 gadzio

Witaj! Znalazłem taką poradę cytat
Tak, to jest możliwe. U mnie zaczęło tak się dziać, gdy zaktualizowałem system Windows 7 do 10.
Nie wiadomo dlaczego, ale nagle komputer zaczął mi się uruchamiać w losowych godzinach. Podejrzewałem, że to może być dlatego, że mam komputer podłączany przewodem LAN do Internetu i zadziałała opcja WoL (Wake on Lan). Sprawdziłem, w Biosie płyty głównej, ustawienia zasilania i nic. Wszystkie opcje automatycznego startu były wyłączone, więc nadal od czasu do czasu widziałem startujący komputer, podczas gdy ja siedzę wygodnie na kanapie ????
Po kilku takich akcjach zacząłem odcinać zasilanie przyciskiem na zasilaczu, tak dla pewności ???? Jako, że mój komputer używam tylko do grania, co już zdarza się rzadko, to nie było to dla mnie wielkim kłopotem.
No… ale miarka się przebrała i w końcu znalazłem rozwiązanie. Początkowe podejrzenia się sprawdziły. Problem był związany z funkcją WoL, ale to owe ustawienie było widoczne dopiero w ustawieniach karty sieciowej już w samym systemie Windows 10. I to jeszcze nie wszystko. Komputer nadal się uruchamiał, tyle, że w nocy. Jak się okazało, związane to było z funkcją systemu „Automatyczna konserwacja„.
Poniżej znajdziesz solucję, jak skonfigurować system, abyś to tylko Ty decydował(a) o uruchomieniu swojego komputera:
1Wejdź do Panel sterowania\System i zabezpieczenia\Zabezpieczenia i konserwacja\Automatyczna konserwacja i odznacz opcję „Zezwalaj na wznawianie działania komputera w czasie konserwacji zaplanowanej o zaplanowanej godzinie”automatyczna konserwacja
2potem wejdź do Menedżera urządzeń (zacznij pisać to w menu start)
3znajdź kartę sieciową LAN i kliknij na niej dwukrotnie (otwórz właściwości)
4przejdź do zakładki Zarządzanie energią i odznacz opcję „Zezwalaj temu urządzeniu na wznawianie pracy komputera”karta sieciowa
5następnie przejdź do zakładki Zaawansowane
6znajdź opcję Wake on magic packet i Wake on pattern match i ustaw obie na DISABLEDDisable WoL
7jeśli posiadasz inne karty sieciowe to skonfiguruj je tak samo
8kolejnym krokiem jest modyfikacja harmonogramu zadań, zatem uruchom go Panel sterowaniaSystem i zabezpieczeniaNarzędzia administracyjneHarmonogram zadań
9z drzewka rozwijanego wybierz Biblioteka Harmonogramu zadańMicrosoftWindowsUpdateOrchestrator
10z listy wybierz Reboot i przejdź do zakładki Warunki i odznacz opcję Wznów pracę komputera, aby uruchomić to zadanie
harmonogramzadan
11dodatkowo sprawdź ustawienia zarządzania energią dla urządzeń, jak klawiatura lub mysz, gdyż one mogą także powodować uruchomienie komputera
menedzerurzadzen
Gotowe! Teraz Twój komputer będzie działał tylko wtedy, kiedy Ty będziesz chciał ????

NACJONALIZM UCZY BYCIA DUMNYM Z RZECZY, KTÓRYCH SIĘ NIE ZROBIŁO I
NIENAWIŚCI DO LUDZI, KTÓRYCH SIĘ NIE SPOTKAŁo
2017-05-28 18:22

#6 daszekmdn

i ucięło wpis.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2017-05-29 05:38

#7 hryniek

Być może trzeba wyłączyć w zaawansowanych ustawieniach zasilania w opcjach zasilania taką opcję jak zezwalaj
na wznawianie wg. czasomierza systemowego, domyślam się, że robi to o 3 w nocy.. ALe widać Acpi to już
dość mocno wyewoluowało skoro podnosi system teoretycznie z zamknięcia, ja jeszcze mam 3 latka z normalnym
sterowaniem zasilania, ale niestety dożyliśmy czasów, że to użytkownik jest dla systemu i to teraz system
żyje własnym życiem, a nie, że system jest dla użytkownika, a niestety tacy zwykli ludzie to sobie z
tym nie poradzą, a i tym bardziej obeznanym się to utrudnia. Patrz: Windows update w dziesionie.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2017-06-20 23:56

#8 DJGraco

też miałem taki przypadek jakiesś 5 razy.

2017-11-25 21:54

#9 denis333

Należy w zaawansowanych ustawieniach zasilania wyłączyć wznawianie wg czasomierza systemowego.

2017-11-27 22:07

#10 strowbery

no ja też czasem tak mam że jak wyłączę kompa to mi się włącza nawet trzy razy ale dzięki za wskazówki
skorzystam

<3 :* <3
2017-12-17 14:43