EltenLink

Intercity w Koleo.

Wróć do inne

#41 Numernabis

OK, ale ja już próbowałem kilknaście razy na różne dni, wybieram wagon rzedziałowy, miejsce korytarz i klikam dalej i błąd -1, ten sam dzień, ten sam pociąg wagon bezprzedziałowy, miejsce środek klikam dalej i taki sam błąd.
Da się w ogóle sprawdzić czy dany pociąg to wagony przedziałowe czy bezprzedziałowe czy takie i takie? Szukałem i w informacjach nie widziałem takiej informacji.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2023-04-03 18:19

#42 Numernabis

No niestety, nie wiem jak tam gdziekolwiek napisać, w samej apce nie ma nic takiego jak napisz do nas czy coś w tym stylu, przynajmniej mnie nie udało się znaleźć, w sklepie play gdzie aplikacja też ni ma kontaktu.

Błąd jaki mi wyskakuje brzmi dokładnie:
Błąd systemu sprzedażowego IC
Kod błędu - 1

Wciąż to samo.
Nie mam przyppiętej żadnej karty płatniczej, może w tym problem, może trzeba albo mieć podpiętą kartę płatniczą, albo doładowane konto koleo?
Jeśli tak to lipa, bo ja tak nie chcę, taka forma mi nie odpowiada.
W ustawieniach nie ma również nic do ustawienia form płatności.
Jedyne to w danych osobowych tam gdzie jest dokument mam brak, nie wiem czy to jest niezbędne pole, bo wybierając dowód osobisty trzeba podać nr dowodu, nie wiem czy to bezpieczne :)

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edytowano 2023-04-05 16:42

#43 CzarnyPies

pomoc@koleo.pl
@Numernabis

2023-04-05 17:31

#44 Numernabis

Dzięki

2023-04-05 22:22

#45 Julitka

Na pewno na IOS w sekcji Pomoc jest "Zgłoś błąd", więc błąd da się zgłosić przez apkę. Dokumentu podawać nie trzeba, to jest pole opcjonalne, a Ty jesteś niewidomy, więc wybierasz tylko zniżkę i zniżka musi zostać wybrana przy pasażerze. Jeśli jej nie ma, to może stąd ten błąd. Wyboru metody płatności dokonujesz przy zakupie biletu i na IOS jest dostępny blik oraz Apple Pay, więc nie powinno być problemu i z tym. Nie wiem nawet, czy nie ma też i opcji Przelew online.
-- (Numernabis):
No niestety, nie wiem jak tam gdziekolwiek napisać, w samej apce nie ma nic takiego jak napisz do nas czy coś w tym stylu, przynajmniej mnie nie udało się znaleźć, w sklepie play gdzie aplikacja też ni ma kontaktu.

Kod błędu - 1

Wciąż to samo.
Nie mam przyppiętej żadnej karty płatniczej, może w tym problem, może trzeba albo mieć podpiętą kartę płatniczą, albo doładowane konto koleo?
Jedyne to w danych osobowych tam gdzie jest dokument mam brak, nie wiem czy to jest niezbędne pole, bo wybierając dowód osobisty trzeba podać nr dowodu, nie wiem czy to bezpieczne :)

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2023-04-06 16:48

#46 Julitka

Jest ulga 51%, a nawet jeśli jej nie ma, to IC z ulgi 93%, harakterystycznej dla przewozów regionalnych, z automatu przerzuca na 51. Oni mają to już w Koleo w algorytmach, chwała im za to. Kupuję niby na pasażera 93%, a potem on sam mnie przerzuca na 51. Gorzej, jak się ma ulgę szkoła-dom, bo wtedy trzeba stworzyć osobnego pasażera i na niego kupować, co już jest nieco słabsze.
-- (zywek):
Właśnie nie ma, jest 93 procent, edytuję swój profil przy zakupie biletu i jest 50 procent, 78, 95, 37, jakieś 49, a potem jest 93 procent tak, jak się kupuje na pociągi osobowe.

--

2023-04-06 16:50

#47 Numernabis

Gdyby tak było to bym nie pytał.
Pod androidem nie ma czegoś takiego jak zgłoś błąd, nie ma pozycji pomoc, w ustawieniach jest zmiana języka i informacja o aplkacji, a tu jest tylko info o tej apce, adres www i wersja apki i to wszystko.
-- (Julitka):
Na pewno na IOS w sekcji Pomoc jest "Zgłoś błąd", więc błąd da się zgłosić przez apkę. Dokumentu podawać nie trzeba, to jest pole opcjonalne, a Ty jesteś niewidomy, więc wybierasz tylko zniżkę i zniżka musi zostać wybrana przy pasażerze. Jeśli jej nie ma, to może stąd ten błąd. Wyboru metody płatności dokonujesz przy zakupie biletu i na IOS jest dostępny blik oraz Apple Pay, więc nie powinno być problemu i z tym. Nie wiem nawet, czy nie ma też i opcji Przelew online.
-- (Numernabis):

Kod błędu - 1

Wciąż to samo.

--

--

2023-04-06 22:25

#48 Numernabis

No i pókii co problem rozwiązany, pisałem do supportu, ale tam było podobnie jak tutaj, bo pani nawet dokonała zakupu i stwierdziła, że u Niej jest OK, a ja próbowaem kupić przy tych samych preferencjach na ten sam pociąg i u mnie wywaliło błąd.
wyczyściłem dane aplikacji, przeinstalowałem apkę i zalogowałem się tym razem na konto google i o eureko udało się dojść do wyboru płatności.
Trochę dziwne jest to, że program mimo wyczyszczenia danych po zalogowaniu na konto google od razu pokazuje u mnie zniżkę 93% (niewidomy całkowicie niezdolny do samodzielnej egzystencji).
No, ale pomijając to, mam pytanie, nie chcę znowu robić próby bo nie ma opcji anuluj, trzeba zamknąć program, a w takim przypadku za chwilę przychodzi email z z informacją, że nie udało się dokończyć zakupu biletu i mogę tego dokonać klikając w poniższy link lub odpisać, a Gość poooże w dokończeniu zakupu.
W zawiązku z tym pytam tutaj.
Mam na stałe wybranego jednego pasażera, mnie, jest dodaj pasażera i właśnie, czy wybierając pasażera będzie on miał od razu zniżkę jako mój opiekun? Czy tam trzeba coś wybierać itp, itd?

2023-04-06 23:31

#49 CzarnyPies

Z tego co pamiętam, to trzeba samemu wybrać.

2023-04-06 23:35

#50 Numernabis

OK, już sprawdziłęm, tak, jest lista zniżek i tu jest opiekun niewidomego.
Teraz inne pytanie, chcę kupić bilet z opiekunem i:
Dochodzę do miejsca wyboru miejsc.
wybierz swoje miejsce za darmo, tu klikam i:
wybrane preferencje miejsca,
Miejsce sąsiadujące,
Rodzaj miejsca,
tu mamy do wyboru obojętne, wagon przedziałowy i bezprzedziałowy,
wybieram przedziałowy
i tutaj mam do wyboru:
obojęttne 0 miejsc
Okno 0 miejsc

i tu wybieram jak?
Np. Okno 2 miejsca?
Jak tak próbuję to wywala mi komunikat, że nie udało się dokonać rezerwacji według wybranych preferencji.
Jak wybieram okno 1 i środek 1 to jest OK.
Zastanawiam się czy w ogóle jest taka możliwość jak okno 2 miejsca, bo mamy zaznaczone miejsca sąsiadujące, miejsca naprzeciw niekoniecznie są miejscem sąsiadującym.
Czy ktoś próbował,

2023-04-07 11:42

#51 Julitka

Skoro miejsca są sąsiadujące, to, z tego co rozumiem, niemożliwe jest wybranie dwóch okien. Ja w ogóle myślałam, że "Miejsce sąsiadujące" to jest miejsce obok kogoś innego, ale @Numernabis Masz lepszą interpretację.

2023-04-07 16:46

#52 Numernabis

Tak sobie myślałem, ale kiedy wybrałem dość odległą datę to jednak okazało się, że wybór dwóch miejsc przy oknie jest możliwe.
Sąsiadujące to nie do końca obok siebie, ale sąsiadujące numery choć i to nie do końca bo w pendolino te numery mimo, że koło siebie to jakoś dziwnie są ponumerowane, zresztą w przedziałowych również choć tutaj można się jakiejś logiki doszukać, a w pendolino nijak nie rozumiem numeracji.

2023-04-07 16:53

#53 guliwer

Zasada numeracji w pociągach jest identyczna czy to dla wagonów przedziałowych czy bezprzedziałowych.
Z tą różnicą że miejsca z końcówką 1 i 2 w wagonach przedziałowych są przy korytarzu a w bezprzedziałowych przy oknie, ale to logiczne bo w przedziałowych tylko jedna para miejsc jest przy oknie:)

2023-04-07 22:07

#54 Numernabis

Dla mnie nie jest logiczna, bo miejsca sąsiadujące w pendolino nie są numerami sąsiadującymi.

2023-04-07 22:51

#55 guliwer

Miejsca czy w Pendolino czy innych TLK czy IC są ponumerowane tak samo.
Zasada jest jedna. wystarczy się z nią zapoznać, zrozumieć wtedy będzie prosto.

2023-04-07 23:50

#56 Julitka

Tak, zasada jest jedna. Nielogiczna, to fakt. Jest, z tego, co pamiętam, 2 obok 8, 4 obok 6. To na pewno pamiętam.

2023-04-08 10:26

#57 guliwer

Zasada jest bardzo logiczna, jeśli ktoś ma problemy z rozumieniem to jej nie zrozumie.

2023-04-08 13:01

#58 Numernabis

Julitka, nie nam nierozumnym zrozumieć to co rozumni rozumieją.
Chwała bystrzakom!!!

2023-04-08 13:58

#59 Monia01

Czy mogę poprosić o tę zasadę? Nigdy nie pamiętam, jak to tam jest.

🇺🇦 🇵🇱
2023-04-08 16:50

#60 Numernabis

https://magazyn.koleo.pl/zasada-numeracji-miejsc-w-wagonie/
-- (Monia01):
Czy mogę poprosić o tę zasadę? Nigdy nie pamiętam, jak to tam jest.

--

2023-04-08 17:35