OpenAI ChatBot, czyli pogadajmy sobie ze sztuczną inteligencją
Wróć do Oprogramowanie#61 MarOlk
Wkleiłem mu jedno opowiadanie z mojego bloga. Zapytałem o czym ono jest i czy znajduje jakieś błędy logiczne. Błędów nie znalazł, ale streścił jego treść tylko do pewnego momentu. Po kilku pytaniach muszę stwierdzić, że zinterpretował tylko gdzieś 1/3 tekstu. Na pytanie ilu jest tam bohaterów odpowiedział, że dwóch, co było bzdurą. Na pytanie o zakończenie tekstu sam zaczął tworzyć alternatywną wersję. Pewnie jest ustawiony jakiś limit, powyżej którego analiza się kończy.
#62 Zuza
wtf?
-- (pates):
Proszę bardzo. Oto coś w stylu miksu trzech opowiadań z mojego bloga. Meteor, kosiarka oraz wyznania.
Zbyszek, Wojtek i Jaruś pracowali w warsztacie samochodowym, gdzie naprawiali stare, zepsute auta. Kiedyś przywiózł im klient stare Audi, które było ciężkie do naprawienia. Podczas próby naprawy silnika, Marcin, złota rączka w warsztacie, odkrył, że turbina się odłączyła. W tym czasie chłopcy słuchali audycji w telewizji o niepokojących zawirowaniach kosmicznych.
Paweł, który ukrywał się w piwnicy przed demoniczną kosiarką zagłady, która zabiła jego rodziców, zaczął przyglądać się znakowi, który był wyryty na rączce urządzenia. Okazało się, że był to symbol znany z historii Aleksandra, który poznał dziewczynę o imieniu Infra w podstawówce. Razem przeszli przez szkołę średnią, ale rozeszli się na studiach. Pewnego dnia, gdy Aleksander miał 20 lat, Infra została zamordowana przez swojego chłopaka, który był szalony po użyciu narkotyków. Aleksander nigdy się z tego nie pozbierał i zaczął używać narkotyków, by zapomnieć o swoim bólu.
Wszystko to miało związek z niepokojącymi zawirowaniami kosmicznymi, które okazały się być spowodowane przez obcych, którzy próbowali ingerować w rzeczywistość ludzi na Ziemi. Demoniczna kosiarka była jednym z ich wynalazków, a symbol, który zauważył Paweł, był częścią ich planu. Aleksander, który przeżył atak kosiarki dzięki swojemu uzależnieniu od narkotyków, które spowolniły jego reakcje, postanawia walczyć z obcymi i powstrzymać ich plany.
--
klienta.
#63 pates
Nie pytaj mnie, sam to zrobił. :D
#64 lalar123
Witam. Ja chciałem zalogować się kontem google a potem mnie prosił o weryfikację kodu przez telefon. Ale ja telefonu nie mam. Da się to jakoś obejść?
#65 mojsior
zdaje się, że tam jest użyj innych metod, mnie puściło bez problemu
#66 lalar123
No nie widzę użyj innych metod po zalogowaniu się przez google. mam tylko wyślij kod.
#67 lalar123
I to samo jest na microsoft edge. i na basilisku. Firefoxa nie próbowałem bo się dziad wiesza.
#68 balteam
Tu ciekawy odcinek o open ai i jego ograniczeniach, są hmm, dosyć spore :D
https://www.youtube.com/watch?v=9B2R3vBOugE
#69 MarOlk
Od pół godziny bezskutecznie próbuję szanownemu bootowi wytłumaczyć o co chodzi w zagadce: "A to było tak, bociana dziobał szpak. A potem była zmiana i szpak dziobał bociana. A potem były jeszcze trzy takie same zmiany. Ile razy był szpak dziobany?"
#70 tomecki
A to mnie nawet ciekawi co mówi w tym przypadku.
#71 MarOlk
Za cholery nie da się mu wytłumaczyć, że to gra językowa i szyk przestawny w zdaniach, które znaczą to samo. Może to dlatego, że pewnie analizuje tłumaczenie na angielski.
#72 Postukujacy
czy brajl jest lepszy niż czarnodruk?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, ponieważ brajl i czarnodruk są dwoma różnymi systemami alfabetycznymi dla osób niewidomych lub słabowidzących, a to, który z nich jest lepszy, zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji osoby, która ich używa.
Brajl jest alfabetem dotykowym, w którym poszczególne litery są wyrażane za pomocą kombinacji punktów i linii umieszczonych na płaskiej powierzchni. Jest to system szybki i prosty w obsłudze, ale wymaga od osoby niewidomej lub słabowidzącej dużej znajomości brajla oraz sprawności manualnej.
Czarnodruk natomiast to system alfabetyczny, w którym litery są wyrażane za pomocą kombinacji linii o różnej grubości i kierunku. Jest on łatwiejszy w nauce dla osób, które nie są doświadczonymi brajlowiczami, ale wymaga specjalistycznego sprzętu do czytania, takiego jak lupa lub mikroskop.
W obu przypadkach najważniejsze jest to, aby osoba niewidoma lub słabowidząca miała dostęp do odpowiedniego systemu alfabetycznego, który pozwoli jej czytać i pisać w sposób efektywny i komfortowy dla niej.
#73 Paulinux
Jak napisać brajl w brajlu?
Brajl to alfabet specjalny dla osób niewidomych, który umożliwia im czytanie i pisanie za pomocą specjalnych dotykowych symboli. Aby napisać coś w brajlu, należy używać specjalnych dotykowych symboli, które reprezentują poszczególne litery, cyfry i znaki interpunkcyjne.
Na przykład, aby napisać słowo "dom" w brajlu, należy użyć następujących symboli:
•
D - symbol składa się z poziomej linii z lewej strony i trzech pionowych linii ustawionych obok siebie po prawej stronie
•
O - symbol składa się z kółka
•
M - symbol składa się z poziomej linii połączonej z dwoma pionowymi liniami ustawionymi obok siebie po obu stronach
Możesz znaleźć więcej informacji na temat pisania w brajlu na stronie internetowej Biblioteki Kongresu dostępnej pod adresem
https://www.loc.gov/nls/other/braille-alphabets/braille-alphabets.html.
#74 Paulinux
Inna sprawa, że nie ma takiej strony! xDD
#75 balteam
no, to że ai zmyśla, to właśnie było mówione w odcinku, który podlinkowałem kilka wpisów wcześniej, najgorzej, że zmyśla tak profesjonalnie, że i eksperci się zastanawiają czy to fakt czy nie.
#76 daszekmdn
Może w czasie nauki AI była.
O kółkiem? Faajnie ma w domu :D.
Podał chyba definicje dla czarnodruku.
#77 Postukujacy
Ale fajnie, że można zagrać sobie z AI w prywatną sesję tekstowego RPG, np. Warhammera 40k. Chodzi tam o przejmowanie obcych planet. Pierwsza planeta, pierwsze wybory, kim i czym chcesz grać, jaką techniką chcesz działać. Strasznie się to kulawe zrobiło i nie chciało ruszyć do przodu. No to postanowiłem popchnąć nieco akcję i napisałęm mu, że tą planetę, o której właśnie napisał to ja zdobyłem. OK, zdobyłeś, brawo - odrzekło AI. Myślę sobie hm coś za łatwo, no to jedźmy dalej. Zdobywam 24 kolejne planety. Co na to AI? Żaden problem, jeszcze pogratulowało! Zagnę cię, sztuczna głupoto pomyślałem. Jak nazywają się planety, które zdobyłem? Niestety nie umiem wymienić ich nazw ;( :d
#78 Paulinux
Właśnie nie, d w czarnodruku na pewno jest inaczej
#79 lalar123
Żałuję, że nie mogę się tym pobawić. Bo mósi być weryfikacja telefonowa. Nie ma tam użyj innej weryfikacji czy jak kolega mojsior pytał. szkoda, bo mnie też taki pomocnik do pisania baśni czy książek by się przydał.
#80 misiek
Każdy może się tym po bawić Panie Andersenie.