EltenLink

Czyszczenie kuchenki

Wróć do W domu

#1 Julitka

Kochani, nie ma takiego wątku, więc otwieram dyskusję, coby nie spamić w wątku o mopie paroym i podłodze:
Wczoraj wyczyściłam kuchenkę li z użyciem mopa parowego. Niesamowicie było to głośne, przez chwilę myślałam, że dom mi wybucha albo przynajmniej że wyląduję z poparzeniami w szpitalu. Dodatkowo użyłam do tgo szczotki i boję się troszkę, że mogę porysować powierzchnię. Na mojej kuchence często też są przywarte różne okruszki, pozostałości po jedzeniu, jednym słowem takie rzeczy, które po rozpuszczeniu i oderwaniu się po prostu zostają w formie okruszków. Mop teo nie wywali sam, trzeba mu potem pomóc, więc i tak wkracza do akcji szmatka lub ścierka.
Jednym słowem fajny to pomysł, ale na odświeżenie mojej kuchenki lub na kuchenki jedynie zatłuszczone i z brudem nie w formie ruchomych grudek.

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2022-11-19 12:35

#2 Julitka

Ja używam też innego sposobu:
Palcami rozprowadzam po powierzchni kuchenki Ekstremalną Pastę Czyszczącą z Nowej Kosmetyki.
Jest to produkt trochę podobny do zagęszczonego Ciffa, ale różni się tym, że przynajmniej mogę go rozprowadzić śmiało palcami. Jak to produkt ciffopodobny, jest on pełen grudek i dość trudno się go spłukuje, ale i tak jest to bardzo przyjemny proces. Czekam kilka minut z produktem rozprowadzonym na powierzchni, czasem pomagam w myciu gąbką, a potem spłukuję powoli z użyciem wody i gąbki. Nie jest to moja ulubiona część procesu, bo zawsze trzeba pilnować, by nie pozostały grudkowe smugi, ale jest zdecydowanie bardziej bezpieczna i ekologiczna od żrącego Cillita czy Ciffa. Polecam. :)

2022-11-19 12:38

#3 MarOlk

A czy właśnie ta pasta czyszcząca bardziej nie porysuje kuchenki niż plastikowa szczotka mopa parowego?

2022-11-19 12:51

#4 Julitka

Jest dość delikatna, jak Ciff.

2022-11-19 12:53

#5 MarOlk

To ja czyściłem tymi proszkami IZO. Niestety trudno to spłukać potem.

2022-11-19 13:01

#6 Julitka

Co to są te proszki IZO?

2022-11-19 13:01

#7 MarOlk

Takie najzwyklejsze proszki do czyszczenia.

2022-11-19 13:06

#8 MarOlk

A kuchenkę jaką masz?

2022-11-19 13:07

#9 Zuzler

Dobrze, to może jeszcze ustalmy: tu mowa o kuchence jakiej? Domyślam się, że gazowej. Proponuję, byśmy to sobie ustalili, bo jednak inaczej czyści się gazówkę od indukcji czy innej metalowej elektrycznej z ceramicznymi palnikami, zwłaszcza zważywszy na specyfikę pracy, nie tylko na materiał. Inaczej czyści się gazówkę, bo trzeba uważać jeszcze, żeby nie zalać palników oraz zadbać o ruszt. Inaczej szklaną płytkę, która nie ma żadnych wrażliwych punktów.

Edytowano 2022-11-19 19:10

#10 Numernabis

Nie wiem czy wiecie, ale CIFF to niezupełnie gładkie mleczko, tam są mikrogranulki i to może porysować powierzchnię.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-11-19 19:20

#11 Julitka

@Numernabis Pisałam o tym przez dwa do trzech postów. :D

2022-11-20 08:51

#12 Julitka

@Zuzler Założyłam wątek ogólny, żeby się nie rozdrabniać, ale pisałam o gazowej w swoim wypadku.

2022-11-20 08:51

#13 Numernabis

Julitka, napisałaś również w odpowiedzi na pytanie czy pasta nie porysuje kuchenki, że jest dość delikatna jak CIFF :)

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-11-20 09:03

#14 Julitka

No tak, bo czasem się kuchenki czyści Ciffem. To zależy. Ta pasta oparta jest na sodzie.

2022-11-20 09:04

#15 Numernabis

Przejrzałem wszystkie Twoje tutejsze wpisy Julitko i:
Post 1.
Nie ma nic o użyciu CIFF
Post 2.
Owszem, jest wspomniany CIFF i wzmianka o tym, że zawiera grudki, ale nie ma nic o rysowaniu kuchenki, a jedynie o trudnościach w spłukiwaniu.
Post 4.
I tu właśnie jest wspomniany DIFF jako dość delikatny

2022-11-20 09:07

#16 MarOlk

Gazowa jak gazowa. Ale jaka? Emaliowana, nierdzewna, inox czy szklana?

2022-11-20 09:17

#17 papierek

Mop parowy spoko, jak Julitka pisała, żeby coś rozpuścić, a potem szmatka, żeby to zebrać. Bez użycia hemii, spłukiwania etc. Ale znowu jestem nieobjektywny, bo mam indukcję, a tam to wszystko łatwiej. Zwykłym płynem do mycia naczyń się umyje.

po co mi sygnatura?
2022-11-21 20:02

#18 Kat

Mopem parowym czyścić kuchenki nie próbowałam. U mnie wygląda to tak, że jeśli jest mocno zabrudzona, to używam odtłuszczacza w sprayu, W5 z Lidla ma fajne środki ekologiczne i one dają radę.
Jeśli natomiast muszę ją odświeżyć, to wystarczy woda z płynem. Moja płyta gazowa jest szklana, dlatego wolałabym nie traktować jej czymś, co zawiera jakiekolwiek granulki, a jedyne, co bywa dość upierdliwe, to polerowanie, ale i z tym daję radę.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2022-11-26 00:15

#19 zywek

Ja tam czyściłem płynem do naczyn bez żadnych eko kombinacji.

Edytowano 2022-11-26 18:54

#20 Postukujacy

Mam takie mokre chusteczki do czyszczenia i tym jadę indukcję zwykle.

INFP
2022-11-28 01:23