EltenLink

Niewidomi a uzależnienie od komputera

Wróć do Środowisko niewidomych

#61 camila

Słuchaj, terapie uzależnień są teraz również prowadzone.. Zdalnie. :D
Niektóre ośrodki to praktykują, no i wiadomo, spotkania anonimowych. Jedno gada przez drugie, nienaturalny ten monologo dialog jest.

ENFP
Edytowano 2021-08-24 10:33

#62 skrzypenka

Nie da się nie uzależnić, cały rok studiowania przed komputerem bynajmniej nie ułatwiał tego, by komputer odłożyć. No i do nauki potrzebny, tak ogromnej połaci tekstu nie ogarnę brajlem na samej linijce, więc siedzę, siedzę, czytam i czytam. Inaczej się nie da, ale jak gdzieś wyjeżdżam, czy jak są u mnie znajomi, czy ja u kogoś, to nie zabieram komputera, sam telefon, ale i tak w nim bardzo mało siedzę. Doceniam wartość spotkań w realu i zawsze się nimi cieszę.

Große Operndiva?
2021-08-24 16:31

#63 misiek

A ja już tego nie zrozumiem co jest przyjemnego w przeglądaniu często fake artykułów wypisanych bzdurnymi emotkami przeplatanymi tonami fotek znajomych i postami gdzie dzisiaj był, co dzisiaj zjadł i jaką zrobił kupę.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2021-08-24 17:12

#64 darek1991 Konto zarchiwizowane

Zależy, ilu masz znajomych na facebooku i do czego Ci on służy.
Ja konto założyłem dopiero na początku tego roku, ponieważ to mi ułatwia śledzenie aktualności i przydatnych newsów związanych z moją pracą.-- (misiek):
A ja już tego nie zrozumiem co jest przyjemnego w przeglądaniu często fake artykułów wypisanych bzdurnymi emotkami przeplatanymi tonami fotek znajomych i postami gdzie dzisiaj był, co dzisiaj zjadł i jaką zrobił kupę.

--

2021-08-24 17:32

#65 daszekmdn

Nie czytam takich rzeczy, bo to dla mnie strata czasu. Wolę sobie w tym czasie kupić i przeczytać ciekawą książkę.
Jak natomiast chodzi o wychodzenie, to gdy ktoś zaproponuje mi wyjście w jakieś ciekawe miejsce, czy zgadam się z kimś z moich znajomych, że w sumie fajnie by się odwiedzić to jadę.
Zawsze jednak na dłuższe wyjazdy jakieś np. rodzinne wakacje zabieram ze sobą laptopa, bo telefon służy do dzwonienia i ewentualnej komunikacji a laptop do wszystkiego. Nigdy nie wiadomo, czy nie będę musiał czegoś zrobić, np. jakiegoś przelewu. Zaraz pewnie wyskoczy mi ktoś, że mogę to zrobić telefonem, ale nie zamierzam. Wygodniej mi na laptopie, tym bardziej, że ten mój nowy jest serio mały.
Na telefonie nawet nie mam, i nie zamierzam mieć aplikacji bankowej.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edytowano 2021-08-25 10:35

#66 magmar

Dlatego stworzyłam drugi wątek, bo podejrzewam, że ową książkę nabywasz, kopiujesz, czytasz dzięki technologiom.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2021-08-25 10:40

#67 cinkciarzpl

A dla mnie tak na prawdę temat jest prosty. Kiedyś grzegrzotali na prund, krowy miały przestać dawać mleko itd, teraz grzegrzoczą na komputery i technologię. W dzisiejszych czasach, gdy digital robi się tak samo ważny jak real to jest dyskusja którą mogą na serio prowadzić wyłącznie antytechniczni dziadkowie.

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2021-08-25 12:27

#68 magmar

Wbrew pozorom nie.
Dlatego stworzyłam drugi wątek.
Bo technologia to nie tylko uzależnienie, ale też wiele dobrodziejstw.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2021-08-25 12:31

#69 nuno69

Zgadzam się z Cinkciarzem. Do tego, wy dyskutujecie o rzeczy której w sumie nie zdefiniowaliście. Bo jak definiujecie "uzależnienie" w waszym aparacie pojęciowym?

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-08-25 12:46

#70 Zuzler

W zasadzie Papierek bodajże to uczynił.

2021-08-25 12:49

#71 balteam

@Nuno w wątku zostało już to napisane, jeśli chcesz dokładnych definicji to nic prostrzego tylko w google wpisać, i tak jest jak zawsze kilka definicji, zwłaszcza, jeśli wejdzie sięw kryteria. No, ale tak bardzo ogólnikowo to uzależnienie od komputera jest wtedy kiedy masz jakieś negatywne skutki fizyczne lub psychiczne, oraz nie umieszkontrolować czasu jaki spędzasz przed kompem.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2021-08-25 13:31

#72 nuno69

@71 Ja to wiem, jednakze uważam że w przypadku niewidomych definicja powinna zostać skrócona do jej pierwszjej części, tej o negatywnych skutkach

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2021-08-25 13:46

#73 Zuzler

Dlaczego powinna zostać pozbawiona zdania o braku kontroli czasu?

2021-08-25 14:32

#74 misiek

Co do pierwszego członu zgadzam się o, albo jakaś muzyczka. Do drugiego nie, przynajmniej ja nie mam zamiaru ze sobą tachać laptopa, czyli jakby nie patrzeć dodatkowego balastu.
-- (daszekmdn):
Nie czytam takich rzeczy, bo to dla mnie strata czasu. Wolę sobie w tym czasie kupić i przeczytać ciekawą książkę.
Jak natomiast chodzi o wychodzenie, to gdy ktoś zaproponuje mi wyjście w jakieś ciekawe miejsce, czy zgadam się z kimś z moich znajomych, że w sumie fajnie by się odwiedzić to jadę.
Zawsze jednak na dłuższe wyjazdy jakieś np. rodzinne wakacje zabieram ze sobą laptopa, bo telefon służy do dzwonienia i ewentualnej komunikacji a laptop do wszystkiego. Nigdy nie wiadomo, czy nie będę musiał czegoś zrobić, np. jakiegoś przelewu. Zaraz pewnie wyskoczy mi ktoś, że mogę to zrobić telefonem, ale nie zamierzam. Wygodniej mi na laptopie, tym bardziej, że ten mój nowy jest serio mały.
Na telefonie nawet nie mam, i nie zamierzam mieć aplikacji bankowej.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2021-08-25 17:08

#75 agnieszka Konto zarchiwizowane

Technologia w takim stopniu wkradła się w codzienność człowieka, że myślę, że nie jesteśmy bardziej narażeni na uzależnienie. Niektórzy z nas pracują zdalnie, nie mam jednak danych, czy jest to większy procent niż u osób bez problemów ze wzrokiem. Spora ich część ruwnież pracuje przy komputerze, może częściej w miejscu pracy, niż w domu, ale działania to nie zmienia.
Faktycznie często coś notujemy elektronicznie, ale to chyba ogólny tręd. Jakieś krótkie informacje ludzie często zapisują w smartfonach, lub robią zdjęcia np. planu zajęć, określonego produktu itd. Czytamy książki, słuchamy muzyki, ale mnustwo osób widzących też do tych celów wykorzystuje elektronikę. Spotify, Youtube, inne serwisy streamingowe są przecież używane przez wszystkich. Myślę, że ruwnie często słuchamy płyt. Oferta księgarni w ebooki jest obecnie bogata i ludzie z tego korzystają, niektórzy wolą czytać na przenośnych czytnikach, albo nawet słuchać audiobooków. Tak samo z nauką. Sporo wyświetla się ofert z np. kursami językowymi online: zaoszczędź czas, pieniądze, ucz się w dowolnym czasie itd.

2021-08-25 18:52

#76 Monte

Mnie zdarza się czasami przesadzić i położyć się późno, bo siedzę z telefonem albo przy komputerze, ale nie jest to bardzo częste.

Give me a sign.
2022-02-10 14:19

#77 zywek

A mnie się zdarza siedzieć całymi dniami i całymi nocami i w ogóle przez pół życia i tak, już jestem uzalezniony. Kiedy rozmawiam z moimmi współdomownikami i przyjdzie mi jakaś wiadomość, muszę, po prostu muszę natychmiast iść do telefonu, który jest np. w innym pokoju, no albo nie iść, jak mm go w kieszeni i szybko sprawdzać, co i kto ode mnie chciał, bo inaczej się po prostu nie da. Straszna mnie ku*wica bierze, jak nie sprawdze od razu, co kto ode mnie chce i potem mnie nosi cały dzień.

2022-02-11 09:07

#78 markus1234

To i ja się wypowiem, bo się w tym wątku nie wypowiadałem. Obecnie moi rodzice uważają, że jestem uzależniony od komputera, bo całymi dniami potrafię przed nim spędzać czas, głównie słuchając muzyki i przeglądając Internet. Niestety mieszkam na wsi, gdzie nie mam za bardzo możliwości spotkania się z innymi osobami niewidomymi. W związku z tym mam pytanie, w jaki sposób mogę zwalczyć to uzależnienie? Czy ograniczenie czasu spędzonego przed komputerem coś zmieni, np. codziennie 2 godziny spędzam przed komputerem i tyle? Czy są jeszcze jakieś inne metody zwalczania uzależnienia?

2025-06-04 08:54

#79 Zuzler

A jakie masz inne opcje spędzania czasu, które by Ci się podobały? Czy gdybyś miał coś fajnego do robienia, potrafiłbyś całkowicie się na tym skupić i nie brakowałoby Ci komputera? Nadużywanie komputera w nadmiarze może oznaczać w naszym wypadku, że nie ma lepszego pomysłu, nie że ten komputer jest taki fajny.

2025-06-04 10:13

#80 Monte

Zgadzam się z @Zuzler.

Give me a sign.
2025-06-04 13:36