gesty wielopalczaste
Wróć do android#21 balteam
Ciekawe czy nie może csr wymusić zmiany tylko wszzystkich gestów poza tymi dwoma, no albo talkback nawet, ale do csr można łatwiej coś zaproponować pewnie.
#22 Monia01
A czy ten błąd nie jest naprawiony w Androidzie 12?
🇺🇦 🇵🇱
#23 papierek
Możesz zrobić tak, jak w iphone. Iphone nie ma podziału na gesty systemowe i voice over, bo wszystkie gesty przejmuje i tak VO, więc możesz na sztywno ustawić, żeby dwa palce góra w csr rozwijały ci powiadomienia, dwa palce w dół, no nie wiem, szybkie ustawienia czy coś.
#24 Piotr
No nie mogę Papierku, bo te gesty działają różnie, w zależności kontekstu.
To znaczy, na głównym ekranie otwierają szufladę z aplikacjami, ale już w ekranie ostatnio otwartych aplikacji zamykają aplikację, na której stoi fokus, a na liście zwyczajnie przewijają listę.
Ja szcze trochę nie rozumiem, dlaczego czytnik ekranu nie może olać tych gestów w momencie ustawienia na opcję domyślną, ale to myślę, jest do zrobienia przez autora, musiałby po prostu za domyślną funkcję tych 4 gestów uznać systemowe.
#25 papierek
o ile tak się da, bo może to api tak działa, że po włączeniu gestów wielopalczastych automatycznie władzę przejmuje screenreader niezależnie, co tam mu ustawić.
#26 zywek
Dokładnie tak się dzieje, że przejmuje screen reader.
#27 Piotr
Noo, ale jakby screenreader wbił wartości domyślne, takie jak rzeczywiście są, to dało by się to zrobić, z tego co tu było już mówione przykładem jest Samsung.
Tak btw, ciekawi mnie, czy to na Samsungu działa na różnych modelach, czy tylko flagowych.
#28 Piotr
-- (papierek):
Jedynie samsung to rozwiązał tak, że tych gestów nie da się przypisać i na sztywno zostają systemowe nawet, jak się je przypisze, reszta producentów jak widać ma ten problem, że będzie się gryzło z systemowymi i już
--Czy to dotyczy również CSR, czy tylko systemowego TB?
#29 papierek
i jedno i drugie. Znaczy w CSR teoretycznie da się przypisać, ale nie działają. W tb jest to niemożliwe.
#30 Piotr
Rozumiem, że u innych producentów nawet w 12 tak nie jest.
Pytam, ponieważ w Androidzie11 miały być te gesty, ale w końcowym rezultacie je zabrano i od 12 są juyż globalnie, oczywiście CSR w 11 je posiada, ale z tego co pamiętam, to TB raczej nie.
ps. Pytanko oczywiście do tych, którzy nie mają samsungów, ale mają już Androida12. :)