EltenLink

Nowy projekt: TalkBack-foss!

Wróć do android

#101 camila

Zaraz poleci lament, że niewidomy nie nauczy się programowania bo trzeba mieć predyspozycje do pojmowania ścisłych zagadnień.

ENFP
2022-07-09 14:24

#102 magmar

Skoro takim tonem to ok.
WProwadzicie Wy Developerzy!
Zadałam grzecznie pytanie dlaczego.CSR nie jest open source, ale WY macie wpływ na jego rozwój.
Dlatego zapytałam, skoro jest to kwestia pobrania plików dlaczego nie zaimplementujecie do CSR, uważam, że pod tym względem Talkback i niniejszy projekt przewyższają CSR.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
Edytowano 2022-07-09 14:26

#103 magmar

Open source.

2022-07-09 14:26

#104 pates

Ja to wszystko powiem tak. Wg mnie, ludzie typu @Polarus poprostu chcą zrobić coś dla innych. Czy małe, czy duże, to nie ma żadnego znaczenia. Nawet jeśli tablica jest już że tak powiem, na gotowcu, to czy to ma teraz i tutaj znaczenie? Wg mnie, nie. Weźmy sobie stary już przykład, całkiem wsumie dobry.
Był kiedyś problem z espeakiem na androidzie 4.3. Dokładnie już nie pamiętam o co chodziło, ale jakiś problem był. No i ktoś poprawił to, wrzucając poprawki na githuba. Przy okazji ta osoba udostępniła to w sklepie play za 5 zł. Czy dużo, czy mało, zostawiam do waszej oceny. Ale nieo to mi tutaj chodzi. Lecimy dalej.
Użytkownik miał teraz dwie możliwości. Albo kupuje darowy skądinąt syntezator za te 5 złociszy i używa sobie w spokoju i z zadowoleniem, albo też kompiluje sobie za free kod z gita.
Ale tutaj wkroczył ktoś trzeci, który poprostu ten kod z gita zkompilował i udostępnił w sklepie play za free! Co prawda z reklamami, no ale, za free.

Dla czego poruwnuję to do sytuacji z tb foss?
Może i taka tablica jest gdzieś dostępna. Może i jest bajecznie prosta do dodania do talkbacka. Ale są tacy, którzy gdy słyszą słowo linux kulą się w sobie, nie chcąc lub bojąc się tego systemu.
No to tutaj wkracza taki @Polarus, który za darmo przypomnijmy to, wrzuca te tablicę do talkbacka i daje na spokojnie dla tych, co chcą sobie z niej kożystać z jakiegoś powodu w talkbacku, proszę bardzo, jak będą błędy to piszcie, poprawię.
Sam z tb nie kożystam, ale to mi się akurad podoba.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2022-07-09 14:28

#105 Paulinux

Czekaj @Magmar, bo teraz ekstremalnie mieszasz.
Nie znam nikogo, kto jest deweloperem CSRa poza Li, czyli twórcą programu.
Wpływ na rozwój programu jest tylko taki, że zgłosisz błąd, napiszesz wtyczkę, rozszerzenie. No ewentualnie zrobisz temat dźwiękowy, schemat gestów, etykiety do apek, albo tłumaczenie. To jest cały wpływ na rozwój.
Pobranie plików jest tylko wtedy, kiedy mówimy o forku Talkbacka, w którym deweloperzy zrobili od zera klawiaturę. CSR natomiast jej nie ma. Albo dlatego, że deweloper stwierdził że to bez sensu, albo z innych powodów, albo choćby z takiego, że on zrobił klawiaturę w osobnej aplikacji, która nazywa się Trime, Rime czy tam Rhyme. Nie pamiętam.

Happy hacking
Edytowano 2022-07-09 14:30

#106 magmar

Czyli odpowiedziałaś mi merytorycznie na pytanie dlaczego, co do aplikacji poproszę o więcej szczegółow, albo prywatnie, albo gdzie indziej, by tu nie offtopować.

2022-07-09 14:32

#107 Paulinux

@Pates, odnosiłam się tylko do tego co powiedziała @Camila o braniu żywcem z TBFoss. Ale ogólnie mój pogląd jest taki, że jak się komuś chce to super. Jeśli nie widzę potencjału w pomyśle, to po prostu nic nie mówię, bo niektórzy po prostu się uczą w taki sposób i jeśli od razu będziemy wszystko oceniać jakbyśmy byli inwestorami, to nikomu się nie będzie chciało nic robić. Sama widzę to po tłumaczeniach, po administrowaniu itp.

Happy hacking
2022-07-09 14:34

#108 pates

@Paulinux mój post nie odnosił się stricte do nikogo, tylko do całości i tego, co robi autor.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2022-07-09 14:35

#109 magmar

Jak pozbyć się Tb i zainstalować to cudo?

2022-07-09 20:54

#110 DJGraco

Już nie trzeba sie pozbywać tb. Możesz zainstalować jako osobny silnik.

2022-07-09 20:59

#111 magmar

Dzięki, a potem co?

2022-07-09 21:56

#112 magmar

Szkoda, że nie ma tego w CSr, naprawdę, bo brajl z TB strasznie zamula, a twórcy CSR nie chcą zintegrowanej klawiatury.

2022-07-09 22:01

#113 magmar

Zainstalowałam to cudo, ale klawiatura brajlowska mi nie działa, miwum zebym przełączyła się na Talkbacka.

2022-07-09 22:34

#114 papierek

Ja nie narzekam w takim sensie, że autor do dupy, że to zrobił, tylko raczej zauważam, że nic mi ten projekt nie wnosi, bo ani bardzo szybsze, ani specjalnie nowych funkcji, ale każda odgórna inicjatywa jest fajna, ale nie każdą muszę chwalić i podzielać, jakie to super, jak tam nie uważam. Natomiast daleki jestem od mieszania autora z błotem, jak nuno69.

po co mi sygnatura?
2022-07-09 23:27

#115 magmar

Jest szybsze, tylko Papierku jak radzisz sobie z brajlem?

2022-07-09 23:37

#116 papierek

używam csr, z advance braille keyboard, tak sobie radzę.

po co mi sygnatura?
2022-07-09 23:40

#117 magmar

Tylko jak masz starszego Antka, nie można wpisać entera.

2022-07-09 23:42

#118 papierek

mam android 12, więc nie wiem. Przytrzymuję k i się robi, ale nie wiem, od którego androida to działa.

po co mi sygnatura?
2022-07-09 23:43

#119 djdenismusic

Tu już nawet nie chodzi o to, że ten projekt niczego sensownego nie wnosi. Bo to, wiemy od samego początku. Problem w tym, że autor oczekuje chyba niewiadomo jakich oklasków, i uważa się za wyższego od wszystkich innych. A do argumentu nuna w ogóle się nie odniósł. Na prośbę paulinux o nagranie zero odzewu. Zamiast tego lepiej narzekać, jaka to ta nasza społeczność jest do dupy, bo zrobiłem projekt, który w zasadzie niczego w waszym życiu nie zmienił, a nikt go nie chwali.

2022-07-10 01:45

#120 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Wiem, że miałem się nie logować, nie będę hipokrytą i nie stworzę nowego konta, żeby udawać kogoś innego. Jednak skoro ktoś za świetny projekt dostaje po głowie, należy zabrać głos. To, co uskutecznia się w tym wątku to jest najzwyklejsza podłość i bezczelność. JEżeli ktoś poświęca swój czas na tak cenny projekt, zasługuje na choćby minimum szacunku. Rozumiem, że dla wielu z Państwa talkback to przeżytek a CSR to najwspanialsze oprogramowanie jakie istnieje. Weźmy jednak pod uwagę, wiem, że to wymaga ogromnego wysiłku, że nie każdemu ta aplikacja odpowiada. I Polarus stworzył coś ekstra dla tych, którzy primo: nie chcą korzystać ze sprzętów od Apple (To oczywiście zbrodnia przeciwko środowisku niewidomych, ale dla kryminalistów też jest miejsce w naszym kraju.), secundo: chcą mieć klawiaturę zintegrowaną z czytnikiem ekranu (rozumiem, we łbach im się poprzewracało bo CSR to raj na ziemi, ale na dzień dzisiejszy prawo takiego przewracania nie zakazuje). Przykre jest to, że Eltena i CSR wielbi się, choć oba rozwiązania mają masę wad i oba oferuje się w wersji płatnej (to znaczy oczywiście za jedno się nie płaci, tylko składa darowiznę fundacji). Elten często działa ekstremalnie wolno, funkcje wysypują się dość regularnie, pisać płynnie się nie da, bo litery uciekają (nawet przestarzały talkback działa płynniej) etc. Nie oceniam tego. Podaję tylko suche fakty. Spróbujcie jednak skrytykować to rozwiązanie i zacznie się larum wyznawców projektu.
Dawid pracuje sam nad projektem? To prawda, a czy Polarus sam nie pracuje?
Polarus, jeszcze raz gratuluję genialnej inicjatywy i sugeruję napisać w kilka innych miejsc. Tam na pewno spotkasz się z życzliwszym odbiorem.
Camila, Polarus. Uciekajcie stąd. Serio. Szkoda waszego czasu i energii na takie przepychanki. Uwierzcie, że Są inne naprawdę o wiele życzliwsze środowiskowe miejsca umożliwiające nieideologiczną wymianę poglądów.

Edytowano 2022-07-10 08:53