EltenLink

Nowy projekt: TalkBack-foss!

Wróć do android

#181 daszekmdn

magmar...
Tak, Nuno, wszystko w CSr jest, tylko trzeba zrobić gdzieś, coś,
O to to to, i to właśnie zniechęcało mnie zawsze do używania tego screenreadera.
@Denis:
Jak chodzi o edycję tekstu w IOS, to fakt, jest ona the best.
Denis:
którego soft jest dla mnie bez jakiego kolwiek sensu, ale jeszcze nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek skrytykował człowieka za programy, które pisze.
Moje programy w zasadzie przydają się konkretnym grupom ludzi :D, może i były by lepsze jak bym lepiej programował xD ale czasem znajdą się serio osoby które używają głównie jakiegoś mojego rozwiązania.
@Camila:
Jeśli ktoś czuje misję, to często na prawdę lepiej, aby nie pisał o danej rzeczy na Eltenie. ;) Osobiście nie testowałem programu, bo w sumie telefon to nadal głównie jest do dzwonienia a z tb i Espeakiem chodzi jak dla mnie całkiem responsywnie, ale kibicuję każdemu, kto próbuje zrobić coś fajnego.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2022-07-10 21:15

#182 nuno69

Nie ważne jak ci zadają, jeżeli chcesz zachować twarz, ryj czy pysk czy co tam kto ma to w dobrym tonie jest odpowiadać.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-07-10 21:24

#183 nuno69

Ja mam ogon bo jestem diabłem!

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
2022-07-10 21:24

#184 Polarus

W porządku, Wypadałoby tu zajrzeć - a skoro taka gównoburza się zrobiła, to i może zarazem co nieco wyjaśnić, wnosząc jednocześnie do moderacji o usunięcie wątku lub przynajmniej jego zamknięcie, za co będę dozgonnie wdzięczny.

Przede wszystkim wątek powstał w dwóch ściśle określonych celach tj. informacyjnym i badawczym. Zgodnie z celem informacyjnym, wątek (ściślej pierwszy wpis) miał wyłącznie poinformować kogoś o podobnym podejściu do Androida, że może sobie używać nie dość, że odgooglowanego, to jeszcze z polską tablicą brajlowską TalkBacka. Na tamten (jak również obecny) czas było to rozwiązanie, które działało dla mnie najlepiej i najbardziej spełniało moje oczekiwania, w związku z tym zająłem się sprawami maintainerskimi projektu, czyli np. dołączenie polskiej tablicy brajlowskiej, odgooglowanie, aktualizacja bibliotek i zależności posiadające różnego rodzaju bugi czy nawet naprawione CVE (merytoryczni wiedzą o co chodzi), chcąc przy okazji się rozeznać, czy warto włożyć więcej wysiłku w fork i jeszcze więcej rzeczy pododawać; i - przede wszystkim - czy istnieje zainteresowanie zarówno w wymiarze konsumentów, potencjalnych testerów czy developerów. Tu mała uwaga: nie ważne jakich developerów - czy bardziej doświadczonych, czy tych, którzy użyją tego projektu jako ciekawostka, uczenie się przez praktykę, czy będących na samym początku chcących testować i zgłaszać problemy, rozwiązania etc.
Przy okazji panie @Denis: skoro było to, jak sądzisz, skopiowanie tablicy z NVDA, to czemu sam tego nie zrobiłeś albo kto inny? Zapomniałeś, że trzeba było dodać jeszcze kilkadziesiąt linii kodu w Javie? Owszem, było to mega intuicyjne do zrobienia, niemniej widzę po raz nie wiem już który próba dyskredytacji mojej osoby jako osoby, już nawet nie tego, co i w jaki sposób robię. Mało tego, nie każda tablica jest kompatybilna z każdą wersją LibLouis, bo od wersji 3.20.0 weszły solidne poprawki w kodzie - nie tylko związane z naprawa wycieków pamięci, ale przede wszystkim ze zmianami w samych tablicach oraz sposobie ich obsługi. Jeżeli chciałbyś wziąć tylko same tablice z NVDA (nie wiadomo którego), wgrać je do TB (oczywiście kopiując je), to smacznego. Przypominam również, że w strings.xml też trzeba było dodać coś takiego jak język polski w BrailleIme, żeby tylko to.
Ktoś na pewno słusznie powie: "kilkadziesiąt linijek kodu, ale mi kurde wysiłek!" Jednak odbijam w tym momencie piłeczkę i powiem, że gdybym miał tak siedzieć z nochalem w Eltenie cały dzień i wywnętrzać się, to zgadnijcie, ile z tego bym stworzył? Też mam pracę, masę obowiązków czy innych projektów na głowie, o których tu nie piszę - a po co, żeby znowu być hejtowany? Nie dziękuję, mam ciekawsze zajęcia w życiu niż czytanie czyichś żygów.
Następna sprawa: pokażcie mi choć jeden wpis, w którym oczekiwałem jakiegokolwiek poklasku, że coś zrobiłem, bo zapewniam Was, że takiego nie ma - ani napisanego wprost, ani "między wierszami", ani nawet pomyślanego w głowie.
Kończę tę dyskusję, bo dla nikogo tutaj, ani dla mnie nie ma ona żadnego sensu ani nie wnosi żadnej wartości w niczyje życie. Nie kończę natomiast z rozwijaniem umiejętności czy to maintainerskich, programistycznych; nie kończę też z tym projektem, nawet jakbym miał robić to tylko dla siebie, albo jakby miało to przynieść jakieś korzyści niewidomym dopiero w dłuższej perspektywie - nawet kilkuletniej. Wbrew tym wszystkim zawistnikom, hejterom, którzy za wszelką cenę chcą się wywyższyć, podbić swoje ego - czy nawet tłumaczyć swoje nieudacznictwo siedzeniem godzinami na Eltenie, TeamTalkach i hejtowaniem kogoś tylko z tego powodu, że coś zrobił / chce coś zrobić / rozwija się, a nie siedzi na dupie.
Tym nielicznym inteligentnym dziękuję za zrozumienie całej idei od początku oraz wsparcie nawet słowne.
Do reszty: wiecie, co mnie najbardziej dziwi? Najgłośniej są tutaj ci, którzy tego nawet nie tknęli. Nie jest to dla Ciebie człowieku? Nie interesujesz się tym? To po co w ogóle marnujesz swój cenny czas w tym wątku, zamiast w tym czasie wyjść z żoną/dziewczyną na spacer lub obiad z wykwintnym winem, usiąść do klawisza coś przykomponować, nauczyć się czegoś nowego (HTML lub języka programowania / skryptowego) albo stworzyć jakąś wartościową stronę, blog, program czy aplikację na telefon? Zajęć pożytecznych i przyjemnych jest o wiele więcej, to tylko przykłądy. Czy wasze mózgi są naprawdę aż tak niedorozwinięte? Jak człowiek inteligentny widzi wątek o inicjatywie czy programie, który go nie interesuje to nawet nie traci czasu na czytanie o nim, a co dopiero na wylewanie jakich żali. Tylko dajecie moderatorom niepotrzebną robotę. Bez względu na poglądy szanujmy siebie, szanujmy też ich pracę. I - na litość boską - szanujmy swoje ego, bo naprawdę dotykanie prywaty czy masa innych bzdur, która tu się pojawiała nie świadczy ani o poukładaniu w głowie, ani o pewnym stąpaniu po ziemi, inteligencji czy sprecyzowanych celach w życiu i systemie wartości, tylko często o frustracji i/lub zawiści.
Żałuję, że w ogóle rozpocząłem tutaj ten temat. Prywatnie jest bardzo dużo osób zainteresowanych tematem i za to im dziękuję, bo choć nie jest to niezbędne do życia jak tlen ale po prostu motywuje dodatkowo.
@Nuno, na koniec odniosę się do short circuiting: testowałem obie wersje, czyli z wywalonymi if-ami (switch-case itd. też były) i bez. Zagadka dla Ciebie: dlaczego ta uporządkowana działa szybciej? Rzucę tylko parę haseł: optymalizacja instrukcji, złożoność instrukcji, mnóstwo zmiennych to i więcej pamięci i cyklów procesora. Sam skompilowany kod też zajmuje (niewiele, bo nie wiele, ale jednak) więcej miejsca... jest dużo czynników, które na to wpływają. Dobrze wiesz, że w niektórych tylko wypadkach to się sprawdza a nie we wszystkich. Nie zamierzam jednak wdawać się w polemikę co do szczegółów. Cywilizowany człowiek by najpierw zapytał coś w stylu "co i w jakich sytuacjach sprawdza się to wywalenie instrukcji warunkowych? Po co to skoro istnieje coś takiego jak short circuiting?", w związku z czym na wypowiedzi sformuowane jako przytyk nie będę więcej odpowiadał - to na przyszłość do wszystkich.

Umysł jest jak spadochron: zamknięty nie spełnia swojej funkcji.
2022-07-10 21:58

#185 magmar

A może Polarus stwórz jakąś grupę na telegramie a propos, chętnie dołączę.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2022-07-10 22:08

#186 camila

Podejrzewam, że jedynym źródłem dowiadywania się będzie github. Ręce mogą opaść każdemu.

ENFP
2022-07-10 22:37

#187 balteam

Przypis moderacji:
Wątek na pewno nie zostanie skasowany, zamknięty raczej też nie, z tego powodu, że nawet jeśli nie ty Polarus, to może ktoś inny będzie chciał informować o zmianach w projekcie.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-07-10 22:42

#188 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Napiszcie na Typhlosa. Gwarantuję wam, że znajdziecie przyjaznych odbiorców. wczoraj ktoś stworzył tam wątek o nowych gestach w Tb i to może okazać się świetnym uzupełnieniem do dyskusji. Polarus, gratuluję jeszcze raz. Hejt pod Twoim adresem sprawił, że złamałem obietnicę i zalogowałem się na Eltenie. Ale na moje usprawiedliwienie sądzę, że działałem w słusznej sprawie.

2022-07-10 22:44

#189 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Polarus, Nie obawiaj się, że po napisaniu na Typhlosa nagle znajdzie się setka chętnych do testów. Myślę, że w dziesiątce wszystko się zamknie.

2022-07-10 23:10

#190 camila

Spokojnie - nikt niczego się nie obawia tylko - powiedzcie mi szanowni państwo jak widzący mają zmienić zdanie o ślepych?

ENFP
2022-07-10 23:13

#191 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Jak to jak? Nie wchodzić na eltena:)

2022-07-10 23:13

#192 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

A tak serio, to problem jest faktycznie poważny. Camila zauważ, że w naszym środowisku po głowie dostają osoby, którym z jakiś względów odpowiadają starsze rozwiązania. Polarus zaprojektował rozwiązanie kompatybilne z dziś mało postępowym TB i w sumie oberwał chyba właśnie za to. Gdyby zrobił to samo, dogadując się z twórcą CSR, tematu by nie było.

2022-07-10 23:17

#193 magmar

I Polarus oddał googlowi owoce swojego wysiłku, swój czas w imię pewnych ulepszeń.
Ale, jak... Google to sekta.

Trzeba o tym wspomnieć.
Daszku cieszę się, że mnie poparłeś w kwestii filozofii CSR. Żeby nie było, nie jestem teraz piewcą TBFoss, jestem zwolenniczką pewnych rozwiązań.

2022-07-10 23:17

#194 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Camila, Popatrz ile osób instaluje na dzień dzisiejszy totalnie niedopracowany Win 11. Co z tego, że ram notorycznie wycieka a nowa wersja notatnika stwarza same trudności. Lepiej się powściekać, zacisnąć zęby i jakoś wegetować w imię zasady, im nowsze, tym lepsze.

Edytowano 2022-07-10 23:19

#195 camila

O to too ;) Próbujemy się nawzajem jeszcze do poważniejszej pracy na linuxie dostosować, bo microsoft i jego win 11 to jest dramat. Offtop - wiem.

ENFP
2022-07-10 23:20

#196 magmar

Zauważcie, że To chyba kwestia mentalu eltenowego, na typhlosie nie ma takich problemów.
Nawet onegdaj stworzyłam wątek o tym dlaczego Eltenowicze nie mogą zrozumieć, (mówię statystycznie), że ktoś nie jest wkręcone w nowoczesne technologie.

2022-07-10 23:20

#197 magmar

Tacy odbiorcy też istnieją, zwolennicy Blind Shella, Talkbacka itd.

2022-07-10 23:21

#198 camila

na takiego blindshella nawet i ja bym się skusiła gdyby miał czystego normalnego androida :D

ENFP
2022-07-10 23:25

#199 magmar

Nie przeklinaj, bo dostaniesz bana hie hie.

-- (camila):
na takiego blindshella nawet i ja bym się skusiła gdyby miał czystego normalnego androida :D

--

2022-07-10 23:30

#200 dariusz.1991 Konto zarchiwizowane

Camila, Nie będę tu pisał o Blindshellu stricte; Ale jednak do niego nawiążę. To, że od miesięcy dostaję środowiskowy opi...ol za używanie i chwalenie tego telefonu wiedzą chyba wszyscy. Zarzucano mi: głupotę, brak zrechabilitowania, układy z producentem telefonu, lanie wody, brak przeszkolenia w zakresie obsługi smartfona etc. Wszystko dlatego, że obsługa telefonu przy pomocy klawiatury fizycznej jest dla mnie kluczowa i na rzecz tego rozwiązania jestem w stanie zrezygnować z wielu przydatnych aplikacji. Kiedy pokazywałem widzącym Blindshella wszyscy powiedzieli, fajnie, że masz telefon, który ci odpowiada.

2022-07-10 23:31