Szyfrowanie wiadomości prywatnych
Wróć do EltenLink#41 balteam
Tylko, że jeśli kiedyś będzie włam, to sporo osób się zrazi jak pójdzie info o wycieku wiadomości, może to być nie do nadrobienia.
#42 pajper
Też fakt. Ryzyko relatywnie niewielkie, ale jest, a danych tu bardzo, bardzo dużo.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#43 misiek
A tak w sumie to czego ci brakuje w tutejszych wiadomościach?
-- (agnieszka):
Szczerze mowiąc, bez różnicy. Nie piszę niczego takiego, raczej ogólniki z uwagi na brak pewnych funkcji dostępnych na innych komunikatorach. W moim przypadku mobilka raczej nic nie da, ale to z uwagi na pewien minimalizm. Mam Whatsapp, Messengera, obowiązkowo na studiach Teamsa, ufff... wystarczy mi :)
--
#44 agnieszka Konto zarchiwizowane
@Misiek, wiadomości traktuję jako taki dodatek, ponieważ nie ma możliwości wysyłania ich z mobilek, nie da się wstawić fotki, lub filmu, a do tego ograniczenia, których nie ma na innych komunikatorach tj. limit głosowych, ale również, co bardziej mi przeszkadza, mały rozmiar załączników.
#45 Paulinux
Czekaj, po co ci fotki jak tu same niewidomuchy?
#46 DJGraco
Samych niewidomuchów nie ma, aczkolwiek mało znam osób słabowidzących korzystających z Eltena, nie mniej takie są.
#47 agnieszka Konto zarchiwizowane
Jak to po co? Przykładowo chcę udostępnić coś z wakacji grupie znajomych. OK, wiadomo, zdecydowana większość widzi, więc wstawiam filmik, fotkę i piszę co tam ciekawego :) Z tego powodu nie chciałoby mi się specjalnie konwertować materiałów tylko na formę głosową w dobie dostępnych komunikatorów :) Moje lenistwo, tak w skrócie, skoro mogę użyć jednego narzędzia, z którego skorzystają osoby nie zależnie od widzenia to wrzucam wszystko w to miejsce :)
-- (Paulinux):
Czekaj, po co ci fotki jak tu same niewidomuchy?
--
#48 DJGraco
No właśnie Elten jest portalem raczej skupiającym się dla typowo niewidomych i słabowidzących. Normalnych osób widzących tu prawie chyba nie ma.
Więc faktycznie jeżeli chciałabyś udostępnić coś dla znajomych, z których większość z nich widzi to lepiej na ten messenger czy whatsapp czy inny telegram wysłać tą fotkę.
#49 agnieszka Konto zarchiwizowane
Kolejna sprawa jest taka, że obecnie zazwyczaj nagrywa się coś z obrazem. Często ktoś wysyła mi filmik, z którego audio jest kluczowe, ale jednak ma to formę wideo, spory rozmiar i wszystkie tego atrybuty. Po za tym tu mamy na prawdę mały limit i nawet na samo audio nie wystarczy.
#50 misiek
Co by nie mówić to tutaj masz rację.
#51 Julitka
@Agnieszka A może złóż propo, żeby dało się wysyłać głosówki na podst. wideo? W sensie, Elten mógłby konwertować pliki wideo do postaci głosowej podczas wysyłania. W sumie fajna rzecz.
#52 agnieszka Konto zarchiwizowane
Mówimy o załącznikach. Można, tylko czy to nie będzie traciło na jakości dźwięku? Chodzi mi o to, że pewnie jest takie coś możliwe do zaimplementowania, ale pytanie, czy warto, skoro są inne, dostępne rozwiązania. Nadal często pozostaje kwestia zgrywania tego na komputer. Plus, oczywiście, ten limit.
#53 Zuzler
Ej, a tak jeśli już mówimy o załącznikach, to czy musi być tak, żeby dało się wysłać tylko 3 do jednej wiadomości?
#54 zywek
Ale co Ci z konwertowania wideo do audio @julitka, skoro i tak nie skonwertuje widoku falującego morza itd?
#55 pajper
Odbiegliśmy od tematu. Ogólnie faktem jest, że wiadomości na Eltenie są bardzo popularne i używa ich bardzo wielu użytkowników.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#56 balteam
No w tym roku pewnie pykną 2 miliony, jeśli mobilka wejdzie, to nawet bez zwiększania liczby użytkowników, pewnie też sporo wiecej zacznie ich być wysyłanych, bo dla niektórych stanie się to codzienny komunikator.
Teraz chyba praktycznie każda tego typu apka ma jakieś szyfrowanie...
#57 Julitka
Chociażby to, że je usłyszę, Żywku. :) No i jeszcze komentarze do jego falowania. Gdyby myśleć Twoim tokiem rozumowania, Agnieszka nie słuchałaby żadnych wideo od znajomych na Whatsappie, bo i tak by nie mogłą zobaczyć, o czym ono jest. A jednak dyskusja się toczy.
-- (zywek):
Ale co Ci z konwertowania wideo do audio @julitka, skoro i tak nie skonwertuje widoku falującego morza itd?
--
#58 Zuzler
Cóż za egzystencjalny ból przemawia przez Twą wypowiedź. Rozumiem, że inne komunikatory robią Ci samodzielnie audiodeskrypcję przesyłanych przez nie filmów?
-- (zywek):
--
#59 zywek
Ale kto Jej przepraszam zabrania wrzucenia audio, któę będzie video? Przecież Elten i tak je skonwertuje, czy nie?
#60 Julitka
No właśnie nie, z tego, co wiem. :)