Forum

Windows 11

Systemy (Windows)

DJGraco

#541 ·

Edited
Ej no a mój Elitebook to co? Nie wiem czy ten mój proce ma opdowiednie przydzielanie ale na dziesionie przynajmniej mi śmiga. Chyba że on jest z z 2024 a nie 2023, no nie wiem już sam.

pates

#542 ·

On ma 2 typy rdzeni i na 11 by paradoksalnie działał szybciej. Tam masz rdzenie Zen 4 i Zen 4 C, które są troszkę inne.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

daszekmdn

#543 ·

Do puki MS wspiera Win10 łatkami, to appki będą banglać. Win 7 był do 2021 albo 2022 i wszystko działało, więc nie widzę powodu do paniki.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

pates

#544 ·

Nie mówię o panice, tylko o działaniu sprzętu, a tego MS ci nie umagiczni.

daszekmdn

#545 ·

Ale nowy sprzęt jest pod Wid11 i wspiera, więc nie widzę konieczności instalacji Win10

pates

#546 ·

No o tym przecie prawię cały czas, głównie laptopy, chociaż u Intela od 12 generacji też stacjonarki, a więc 2022 rok, i od tej daty niewarto instalować W10 na starym sprzęcie chyba, że to jakieś N 100, N 150 od Intela, bo tam są 4, co prawda Efficient, ale takie same rdzenie, więc to bez większego jest znaczenia.

Adasadula

#547 ·

Tak, ale np. pod koniec niektóre appki zwyczajnie przestawały działać, na nowszym sprzęcie też go nie szło zainstalować bo zwyczajnie nie było driverów, nie dostawał wielu nowych funkcji będących w dziesiątce itd, wiadomo, używać można sobie nawet i do tego 2032 roku LTSC, ale co z tego, jak np. już w tej chwili takie NP. nvda ma problem ze wspieraniem 21H2 i chyba addonstore nie działa albo coś takiego, niby da się sztucznie to podbić, ale wtedy znów updaty z windows update nie wejdą, i tak się można kopać z koniem. A jedenacha jak się ją odpowiednio ustawi pod siebie serio nie gryzie.

-- (daszekmdn):
Do puki MS wspiera Win10 łatkami, to appki będą banglać. Win 7 był do 2021 albo 2022 i wszystko działało, więc nie widzę powodu do paniki.
--

daszekmdn

#548 ·

Powiedz to mojemu staremu Thinkpadowi o którym pisałem.

pates

#549 ·

No ale są czasem ograniczenia sprzętu, i to jest raczej rzecz logiczna. Przypomnę tylko, ten komputer jest z roku 2014 2015, więc ma już ponad 10 lat. Tak samo, instalacja windowsa 7 nawet na Pentiumie II też jest raczej hehe bezcelowa. Z resztą, założę się, że gyby odpowiednio tą 11 spiąć, jakiś Sromotnik czy coś podobnego, to działała by ona nieźle na tym thinkpadzie. Ludzie dłuuuugo używali platformy 775 czyli Core 2 duo Core 2 quad, a tu masz jednak szybszy rdzeń, więc pewnie da się coś ukręcić. Ale zawsze coś kosztem czegoś, sprzętu nie oszukasz i jego ograniczeń nie ominiesz.

pajper

#550 ·

2 likes
Wiecie, kilka lat temu postawiłem sobie za punkt honoru, że uda mi się odpalić Windowsa XP na Dellu XPS 9500.
Było to przeżycie z kategorii interesujących, bo oczywiście sterownika do dysku NVMe nie było, do kontrolerów nie było itd. ale po kilku tygodniach walki, pisania obejść na kolanie i próbach instalacji nienadzorowanej z przekonaniem systemu, że to, co widzi, to jest na pewno, na sto procent SATA, udało się. Wspominam to, bo troszkę kojarzy mi się to z sytuacją z Win10.

Pominąwszy oczywistości w rodzaju niewspieranego sprzętu, wydaje mi się, że stawianie dziesiątki dzisiaj to jak tamto stawianie XP: no można się pobawić, ale sensu większego to nie ma. Przede wszystkim zabrzmię troszkę kontrowersyjnie, ale porzucenie starych procesorów to była jedna z najlepszych decyzji Microsoftu od dawna. Nie rozumiem cięcia na poziomie 7 generacji, bo w momencie premiery Windowsa to była naprawdę słaba linia i dużo sprzętu poszło na śmietnik, ale sama idea, że czas zerwać ze starymi architekturami, a programiści mogą pisać x64 i nie martwić się czy procesor wspiera SSE2, jak najbardziej słuszna.

Żeby było jasne, nie piszę tego jako zwolennik jedenastki, absolutnie nie, ten system jest niedopracowany, a MS zamiast rozwiązać jego stare problemy, wpycha wszędzie AI, Copiloty i inne bzdury.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

misiek

#551 ·

I tak jest lepiej niż było kiedyś, 10letni komp może być w pełni używalny prawie do wszystkiego i nie chodzi to źle. Kiedyś to było nie do pomyślenia i po dołożeniu komponentów co i tak średnio pomagało nie było szans na używanie dajmy na to kompa z 2000 w 2010.
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

daszekmdn

#552 ·

Bo produkcja nowości zwolniła.

pates

#553 ·

No cuż Dawidzie, chciałbym się z tobą niezgodzić, ale muszę, bo to co tu prawisz ma po prostu sens. Chociaż i tak zabawnym faktem jest to, że 11 da się postawić bodaj na Core 2 Duo jak ktoś się uprze, co nawet nie jest jakąś robotą dla zaawansowanych. Ale faktem jest, że nie można utrzymywać wiecznie wstecznej kompatybilności od czasów antyku do dziś, choć ona w windowsie i tak jest dobra, programy z WXP dalej da się odpalać niewszystkie, ale generalną większość się daje.