Forum

Windows 11

Systemy (Windows)

pates

#501 ·

@Denis 8 gb rmu spokojnie starcza dalej do wielu zastosowań. Jak mnie te mity o ramie denerwują. Znam wiele ludzi pracujących dalej na 8 gb i żyją.
@Daszek ale x280 też możesz mieć z modemem i to szybszym, a nie jakieś kategoria 1 czy tam 2, a cenowo to dużo nie wyjdzie. W sumie to aż mi się zachciało jakiegoś lapka kupić xd
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

zywek

#502 ·

Ciekawe, co mówisz @pates ja w 2021 pracując w urzędzie miałem problem, żeby się zmieścić w 8 giga, a 5 lat później wcale mi się nie wydaje, żeby było lepiej.

djdenismusic

#503 ·

Zależy od tego, co robisz. Do rzeczy typu multimedia i komunikatory takie 8 gb w zupełności wystarczą.

zywek

#504 ·

Które komunikatory? Wszystkie otwarte w chromie? Albo wszystkie na electronie?

djdenismusic

#505 ·

Bez problemu ogarniam messengera whatsappa i unigrama. Działać działa. Na chuj drążyć? A założę się, że odpalił bym virtual dj z wyłączonymi realtime stems.

zywek

#506 ·

na taki chuj drążyć, że czasem trzeba odpalić nie tylko messengera, whatsappa i unigrama.

pates

#507 ·

Zgadzam się z Denisem w tej kwestii. Ostatnio siedziałem na macbooku air z 2017 roku i tam też spokojnie 8 gb nie robiło problemu.

djdenismusic

#508 ·

A gdzie ci ma tego ramu zabraknąć w podstawowych zadaniach?
Konkrety.

pates

#509 ·

Wiem, niektórzy muszą mieć 2 tb ramu.

zywek

#510 ·

Edytowano
Człowieku, excel mi w 2021 zżerał że 8 bylo zajęte pod korek, ale dobra, tyle ode mnie. Nie zamierzam się przepychać bo jednemu 2 tb, a drugiemu 4 giga starczy.

djdenismusic

#511 ·

1 polubień
Codzi głównie o to, że nie każdy od razu jest grafikiem, montarzystą i programistą. Niektórzy potrzebują laptopa na wyjazdy po prostu do zwykłego konsumowania treści na większym ekranie, a do tego 8 gb nada się w sam raz.

pates

#512 ·

Już nie wspominam o modyfikacjach windowsa typu Sromotnik JG, albo nawet zwykłe LTSC, ale normalny Windows też daje radę. Nie jest to nic świetnego jak nwm co ale radę daje. Ja w 2019 2020 z powodzeniem na win 10 4 gb używałem i i3 7100u, takwięc się da. I teraz czy chcemy czy nie ale więcej laptopów z 8 gb ramu wróci do łask.

djdenismusic

#513 ·

A nie wyłączałeś przypadkiem swapa? Bo jeśli tak, to wszystko wyjaśnia.
Aż sprawdzę dla ciebie tego office z ciekawości z odpalonymi innymi rzeczami w tle.

zywek

#514 ·

Edytowano
TO był komputer w pracy, którego ustawień nie mogłem zmieniać.

pates

#515 ·

No fakt faktem zgodzę się że warto wyłączyć animacje, przeźroczystość, i tego typu śmieci.

djdenismusic

#516 ·

Dokładnie. I w sumie jedna, dobra rzecz się urodzi z tego kryzysu. W końcu win 11 zostanie zoptymalizowane jak należy. Bo same usługi windowsa potrafią wpierniczyć obecnie sporo ramu. Mam wrażenie, że zupełnie bez potrzeby.

djdenismusic

#517 ·

Ja teraz specjalnie sprawdzam surfacea na oryginalnym obrazie od m$ Zobaczymy, jak takie 8 gb sprawdzi się wprzeciętnym, codziennym użytkowaniu.

pates

#518 ·

Co ciekawe ale raczej logiczne, ARM windows ma mniej śmieci.

daszekmdn

#519 ·

Że wam się chce sprawdzać ram...
-- (pates):
ale x280 też możesz mieć z modemem i to szybszym, a nie jakieś kategoria 1 czy tam 2, a cenowo to dużo nie wyjdzie. W sumie to aż mi się zachciało jakiegoś lapka kupić xd
--
Tylko powiedz mi: Po co?
Serio mając tego z przyzwoitą baterią mam iść na Allegro i kupować innego nie sprawdzonego i do ewentualnej naprawy?
Pamiętaj, że ja nie mam fazy na łooo kupie se nowego laptopa co tydzień. Windows na każdym wygląda tak samo. Benchmarki mnie nie interesują. Patrzę, czy sprzęt działa, a nie jak mrygają wykresy.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

daszekmdn

#520 ·

Bo ma dobrą klawiaturę, i nie będę z nim łaził po ulicy tylko będzie stał na stole i będzie przenoszony w obrębie 100 metrów.
-- (zywek):
Jak można uważać gigantycznego laptopa za laptopa na wyjazdy?
--
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P