Windows 11
Wróć do Systemy (Windows)#301 cinkciarzpl
Jak ktoś chce, to będzie narzekać. WinAero Tweaker przynajmniej na teraz. Sporo se można dostosować.
#302 johnson
Ooo tweaker z rozwagą i zrozumieniem to jest rozwiązanie na wiele bolączek. Nawet o nim nie pomyślałem w kwestii 11, bo w swojej dziesiątce to tam parę żeczy porobiłem.
#303 Numernabis
Jasne, że sporo można, ale i równie sporo mniej niż można do tej pory było, a będzie można jeszcze mniej i to jest w tym wszystkim nienormalne, coraz mniejsze możliwości personalizacyjne.
#304 krzywy
To wystarczy że użyjesz tej komendy w cmd i zrestartujesz explorer:
reg.exe add "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32" /f /ve
A jak chcesz mieć znowu to śmiszne nowe, to w cmd używasz tego:
reg.exe delete "HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}" /f
#305 zywek
Ktoś wie, czy i w jaki sposób się da uruchomić stare oczyszczanie dysku to jeszcze obecne w windowsie 10? I w jaki sposób dostać się do tego menu kontekstowego, zęby wyłączyć dźwięk przestrzenny dla słuchawek, co było dostępne w Windowsie 10 na ikonce głośników?
#306 Numernabis
W uruchom wpisz:
cleanmgr
#307 Numernabis
Co do słuchawek i dźwięku przestzennego to niestety w Windows 11 trzeba to robić w ustawieniach dźwięku, choć i tu może być problem, bo u mnie jest jedna opcja dla słuchawek i głośników, dobrodziejstwa jedenastki
#308 zywek
To jest raczej kwestia tego, że masz kartę realteka i możesz sobie połączyć oba urządzenia w jedno, to się da w panelu realtek audio control przestawić. Jak nie masz to go doinstaluj chyba z m$ store.
#309 Numernabis
Dzięki, tego nie wiedziałem.
#310 Numernabis
Zywku, a mógłbyś i podrzucić taką instalkę, mam Dell'a z jedenastką i przy włączonych ulepszeniach w słuchawkach jest lipa bo dźwięk jest jak z echem, ale z głośników komputera jest super, ale jak wyłączę ulepszenia to w słuchawkach jest super, ale dźwięk z głośniczków taki suchy, bez dynamiki, a tak to dla głośniczków włączyłbym ulepszenia, a dla słuchawek bym wyłączył.
#311 Adasadula
Napisał m$ store, ch5yba chodziło o ms store zwyczajnego, tzn microsoft store :D
#312 Numernabis
No dobrze, ale czy nie można przynajmniej linka dosać?
Już kiedyś tam w tym sklepie szukałem czegoś i nie znalazłem, a potem z linka zainstalowałem.
#313 Numernabis
I tak jak przypuszczałem w sklepie microsoftu nie udało mi się tego znaleźć.
#314 zywek
Na dellu to i tak nie będzie działać, z tego co niestety wiem. Podrzucę, jak sprawdzę, czy to będzie dzialąło.
#315 Numernabis
OK, dzięki
#316 Numernabis
Nie wiem co za głąby siedzą w microsofcie, co komu przeszkadza opcja wyłączania komputera poprzez Alt+F4?
Aktualnie w Windows 11 kiedy wcisnę Alt+F4 mam do wyboru tylko 3 opcje:
Przełącz użytkownika,
Wyloguj,
Uśpij.
Nie ma opcji wyłącz komputer.
#317 balteam
pobaw się z ustawieniami uśpienia może tam możesz to zmienić, bo ja z tego co pamiętam jakoś tak siębawiłem i mam to teraz w menu
#318 Paulinux
Musisz zaktualizować system
#319 Numernabis
Mam aktualizowany na bieżąco, właśnie to jest po którejś ostatniej aktualizacji, wcześniej była ta opcja
Nie jest to dla mnie jakiś problem, bo mam na pulpicie skrypcik wyłącz komputer ze skracaniem czasu oczekiwania na zamknięcie programów :), ale czasami używałem Alt+F4
#320 Paulinux
Ale serio sprawdź, bo z mojego doświadczenia zawsze jest taki problem, jak komputer oczekuje na update