Jakieś doświadczenia z Orange Funbox 6 i w ogóle netem od nich?
Wróć do Sieć i przesył danych#1 tomecki
Oferta kusi. 1gb dl na 300mb ul. Pono ten ich Funbox 6 całkiem niźle ogarnia zasięgowo. Może ktoś wie, co z konfiguracją? czy jest szansa na jakieś sensowne ręczne przekierowanie portów?
#2 zvonimirek222
O orange słyszałem tylko złe rzeczy. Widziałem na własne oczy jak blokują serwery NVDA remote tak od świra, bo im sie chce.
-- (tomecki):
Oferta kusi. 1gb dl na 300mb ul. Pono ten ich Funbox 6 całkiem niźle ogarnia zasięgowo. Może ktoś wie, co z konfiguracją? czy jest szansa na jakieś sensowne ręczne przekierowanie portów?
--
#3 daszekmdn
Mam Orange, ale mobilne. Wszystko chodzi jak trzeba i nic nie jest blokowane.
Uważaj tylko na wartości, bo jak mówią że przepływność do 80, to równie dobrze możesz mieć 30 i nic im nie zrobisz, bo nie wskazali, że będziesz mieć80 ale że jest możliwość, że czasem mieć je będziesz.
#4 misiek
Ten Funbox to mobilny, czy stały?
#5 nuno69
Funbox jest stały. Moja kuzynka go miałą i w życiu nie widziałem gorszego interfejsu zarządzania routerem. Ustawienie tam czegoś ponad SSID czy hasło graniczy z cudem. Co do samych usług to może to dlatego, że rzeczona mieszka na zabitej dechami wiosze, ale działało to źle, czasem wogóle nie działało a już na pewno nigdy zgodnie z umową.
Zważ na to, że to było jakieś 4 czy 5 lat temu, ale wątpię żeby było teraz o niebo lepiej.
#6 cinkciarzpl
Szajs jakich mało.
#7 tomecki
Testowałeś szóstkę czy trójkę? bo ponoć jeśli chodzi o taką ogólną stabilność to te nowe ciulstwa jakoś lepiej ogarniają.
#8 misiek
Mam Neostradę i nie wiem czy warto się przestawiać, bo moja prętkość internetu to jest śmiech na sali i nic zbytnio w tej Neostradzie nie mogę z tym zrobić, a płacę ciężkie pieniądze jak za to coś.
#9 cinkciarzpl
Ja testowałem trójkę, ale to jest orange więc zapytałbym się po ludziach okolicznych, czy toto działa i co to znaczy wg nich, że dobrze.
#10 midzi
O ile pamiętam, to w kwestii przekierowań portów trzeba się męczyć z pojedyńczymi, nie da się forwardować zakresu. Generalnie można zażyczyć sobie starszą wersję FunBoxa + ONT, wtedy jeśli masz router, wspierający tagowanie vlanów to możesz działać na swoim sprzęcie, a o Funboxie zapomnieć.
#11 tomecki
Ponoć z tym ontem od nich to jest ciężżka przeprawa, ale pewnie spróbuję.
#12 kazek5p
Z mojego doświadczenia trzeba im poprostu truć tyłek, mówić, że twoja konfiguracja sprzętowa nie pozwala na używanie ich funboxa.
#13 piter9521
Ja próbowałem i nic mi się nie udało. Kobieta dzwoniła do różnych miejsc i była lipa.
A co do funboxa to odróżnijmy, że jest funbox 3 i 6. Trójki teraz chyba już nie dają, a w szóstce można bardzo dużo ustawić: rozdzielenie sieci na 2,4 i 5ghz, ustawienie zakresu dhcp, konfiguracja ustawień wifi, dmz i wiele innych. Jak coś was interesuje to pytajcie. U mnie to działa spoko.
#14 DJGraco
Z tego co sięorientuję to routery dla Funboxa produkuje Sagem. To tylko taka ciekawostka.
#15 pates
Moje doświadczenia ze stacjonarnym internetem od orange są raczej złe. Częste restarty routera to były na porządku dziennym. Modem też się lubiał wysypywać bez powodu i wywalać piękny error na ekraniku. Prędkość była tylko poprawna.
#16 misiek
I liveboxy też Sagem. Ja nie będę się wypowiadał, bo musiał bym zacząć przeklinać, ale tak restarty i zamuły na wifi to norma. Niestety, póki co innego neta nie mogę mieć.
#17 tomecki
U mnie nic takiego nie zaobserwowałem. jedyny problem to jakieś wielkie problemy z suszarką do ubrań smart, która co chwila się rozłącza, a tak po za tym to nawet ok. Aha, jeszcze brak możliwości zmiany dns, za co najchętniej kogoś bym pogryzł no i ip wewnętrzne zmieniające się za każdym połączeniem więc realna potrzeba tworzenia statycznych wpisów jeśli chciałoby się stawiać różności np. na smartfonie.
#18 EugeniuszPompiusz
mam posiadam,i wbrew przewidywaniom nie tyle nie zamieniłbym go na inny, co zwyczajnie nie mam potrzeby zamieniać go na inny
Bierzesz, działa, rozdzielasz tylko wi-fi na dwie sieci i jest.
#19 misiek
Posiadam od tygodnia i cóż, wifi dalej się wiesza jak jest zbyt wiele urządzeń podpiętych, znaczy samo wifi na pc może nie, ale na więcej urządzeń nie podaje do zresetowania routera.
#20 midzi
Mam od dziś Orange Funboxa 6. Jeśli jakiś czas temu były problemy z dostępnością jego interfejsu, to przynajmniej u mnie ich już nie ma, a zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszej, dostępnej wersji. Mnogość konfiguracji specjalnie nie powala, ale coś tam zrobić się da.