Foobar 2000
Wróć do Oprogramowanie#101 adelcia
ooops tojakies skomplikowane w takim razie, i moze mi sie to nie udac.
-- (cinkciarzpl):
nie, to jest pasek stanu. Trzeba użyć nawigacji obiektowej.
--
#102 nuno69
INS+END
#103 adelcia
czyta mi tylko jakby nazwy tych plikow albo niewiem co tojest ale napewno nie to ile te pliky razem trwaja.
-- (nuno69):
INS+END
--
#104 Zuzler
Kochani, ja mam taką pytanio-prośbę: mógłby ktoś tak jak krowie na rowie objaśnić mi, jak w tym czymś ustawić sobie własne skróty od zera? Albo może jest tu jakaś duszyczka, która ma ustawienia maksymalnie podobne do winampowych i chciałaby się podzielić?
#105 misiek
Podbijam i gdzie jest do jasnej ciasnej odtwurz folder, bo serio pomimo moich usilnych starań nie znalazłem takiej opcji.
#106 DJGraco
Zuzler misiek niestety skrótów winampowych sobie nie ustawicie. To znaczy jest to do zrobienia oczywiście, ale będzie to kolidować z układem interfaceu programu.
Czyli np nie będziecie mogli chodzić po menu, bo skróty strzałkaw górę i w duł np do zgłośniania i strzałka lewo prawo robią co innego w interface foobara np przechodzą po playliście albo po menu i to niestety będzie ze sobą kolidować.
Jak wam Winamp dobrze działa to polecam przy nim pozostać a jak macie jakiś problem że wam np opusa nie odtwarza to są do tego wtyczki.
Ideologia foobara jest na prawdę swietna, ale niemożność ustawienia sobie prostych skrótów skreśla ten program u mnie na starcie. Nie zamierzam się bawić w jakieś szmiesznawskie skróty z windowsem czy innym ctrlem. Obsługa odtwarzaczem ma być maksymalnie prosta i jednym klawiszem do podstawowych funkcji a z shiftem czy ctrlem te funkcje, których się mniej używa nie tak często.
#107 Zuzler
Ja nie mówię, że nie dopuszczam myśli o modyfikacjach. Ale gdyby tak te podstawowe skróty były zbieżne, to będzie mi miło. Zresztą, póki co i tak niczego nie ustawię, bo nie wiem jak.
#108 DJGraco
Podstawowe pytanie. Nie przeszkadza tobie, że będziesz musiała dane skróty robić np z shiftem? Załóżmy shift+x do odtwarzania, shift+v do zatrzymywania, ctrl+lewo do przewijania, ctrl+góra do zgłaśniania itd?
#109 Zuzler
Nie.
#110 DJGraco
No to robisz tak
Na obecnej maszynce nie mam zainstalowanego foobara i nie zamierzam na to coś marnować, czego w ogóle nie będę używać, ale generalnie w ustawieniach preferences bodajże tam była zakładka short cut i tam można ustawić skróty. Samego procesu ustawiania skrótów tobie nie wyjaśnie, ale z tego co patrzyłem to okienko do ich ustawiania wygląda całkiem sensownie, więc chyba powinnaś sobie dać radę.
Tam jest taka lista gdzie np jest action play i obok przyciski do ustawiania klawiszy.
#111 Zuzler
Słuchaj, ja tę zakładkę znalazłam już sama, ale właśnie tego procesu jakoś nie pojmuję. :(
#112 DJGraco
Odpowiadając Miśkowi jest taka opcja żeby odtworzyć folder po zainstalowaniu foobara w menu kontekstowym powinno tobie ci się pojawić jak klikniesz w managerze plików na folderze playin foobar2000, a jak tego nie będzie to też pewnie gdzieś w ustawieniach da się to ustawić. Poszukaj czegoś takiego jak np shell integration różnie się ta opcja po angielsku nazywa w odtwarzaczach tak przynajmniej było w XMPlay.
#113 Pitef
Przede wszystkim. Zuzler. Odezwij się priw, pomogę ze skrótami. Do miśka. Nie lepiej otworzyć foobara składającego się z defacto 2 okienek, kliknąć lewy ALT, i wybrać Add Folder?
#114 misiek
Pitef nie wiesz czemu? Załóżmy, że biorę od ciebie pena z muzą i przeglądam foldery. Akurat pod ręką mam jakiś co mi się spodobał i chcę go na szybko odtworzyć i popatrzeć bez zbędnego chodzenia plik po pliku co tam dokładnie masz. I co? I dupa, Foobar nie daje mi takiej możliwości, a przy tym ty i ja nie mamy czasu na zapamiętywanie nazw folderu. Co wtedy? I w ogóle jak na szybko przemieszczać się po utworach, o ile w ogóle się da?
#115 denis333 Ban
Akurat wadą foobara jest fakt, że nie wszystko działą out of the box i część rzeczy trzeba sobie poustawiać, jednakże sam foobar działa szybciej niż taki winamp, który dodatkowo jest przestarzały i nie rozwijany od kilku lat.
Co do skrótów. Wystarczy w zakładce keyboard shortcuts przejść na listę zdefiniowanych już skrótów, następnie klikasz add new, następnie szukasz drzewka z najróżniejszymi opcjami, które możesz sobi do skrótu przypisać, ustawiasz się na jednej z nich, klikasz tab, wciskasz rządaną kombinację, procedurę powtarzasz dla każdego klawisza z osobna.
Co do folderów można sobie w opcjach ustawić. Wystarczy z drzewka wybrać shell integration.
#116 tomecki
Kilka już osób wzięło ode mnie konfigurację Foobara. Mam tam poustawianych ileś skrótów np. przewijanie o 5s, minutę i 10 minut w obie strony, poprzedni następny utwór i niby zmiana kart dźwiękowych, ale to nie będzie raczej działało u nikogo, bo trzebaby mieć taką samą kartę. Do tego ileś wtyczek do różnych formatów plików itd. Mogę gdzies to wystawić jeśli chceta. Aha, jeszcze klasyczny interfejs, który jest prostrzy od standardowego, bo ma tylko zakładki z playlistami i listę utworów. Mam też zmienione okno tytułu i pasek statusu po mojemu.
#117 denis333 Ban
@tomecki ja niestety ostatno zauważyłem, że taki foobar z wklepanym plikim konfiguracyjnym odpala się nieco wolniej niż zupełnie czysta instalacja z poustawianym wszstkim od nowa. do tej pory jakoś nie mogę wykryć zalezności.
#118 Pitef
Misiek. Okej, rozumiem twój tok myślenia, ale jeśli foobara mam na pasku, to nawet jak podepnę pena, daję File>Add Folder i dodaję co chcę, albo całą zawartość pena. Poza tym, z okna programu, z poziomu listy utworów możesz zrobić CTRL + C i skopiować sobie to, co cię z mojego pena interere. Uwaga!!! Po zdefiniowaniu skrótów można się przemieszczać po utworach na 2 sposoby: 1. Strzałki i enter jak to się robi we wszelkiego rodzaju bibliotekach winampach i czym tam chceta. Jest to wygodne w przypadku gdy np. Kopiujesz poszczegulne utwory. 2. Można przelatywać skrótami, tyle że wtedy kursor nie przechodzi po utworach. Załóżmy że załadowałeś folder. Załóżmy, że jest w nim 802 utwory. Załóżmy wreszcie, że przechodzisz sobie do któregoś z kolei utworu zdefiniowanym klawiszem, np. Następny utwór- F11 tak jak ja to mam ustawione. Jesteś w danym momencie na 99 utworze, i spodobał ci się. Chcesz go skopiować. Musisz wtedy niezależnie strzałkami znaleźć żądaną pozycję. Pomijam tutaj tricki z wyszukiwaniem ect. Nie mam pojęcia, czy da się ustawić podążanie kursora za przełączaniem przy pomocy skrótu. Może ktoś mnie oświeci. Ja dam tutaj moje przykładowe skróty, które są globalne. Są specjalnie tak ustawione, żeby nie kolidowały z funkcjonalnościami windy. A więc: F9 =Play/Pause. F10 =Prewious Track. F11 =Next Track. F10 i F11 z kontrolem przewijają mi o żądaną wartość tj. 5 S, a F10 i F11 z Lewym Altem zciszają i zgłaśniają foobara. CTRL F9 =Add Files, a Alt+ F9 wywołóje okno Add Folder. Fajne jest to, że mając foobara w trayu bo tak po prostu lubię, mogę z poziomu czy to Worda, czy przeglądarki, eksploratora, mirandy, teantalka, Mozilli TB czy jakiejkolwiek innej aplikacji kontrolować to, co wcześniej napisałem. Czasami wiadomo, cuś tam się pogryzie, ale zdarza się to na tyle żadko, że mając kompromis, wybrałem oczywiście MOIM ZDANIEM Wygodniejszy sposób odtwarzania. Zaznaczę, że nikogo nie chcę przekonywać do takiego czy innego rozwiązania. Opisałem jak ma się to u mnie, i nikomu nie chcę niczego narzucać. Jeśli ktoś chce, to sobie ustawi. Jeśli nie, może zainspiruje do stworzenia podobnego configu.
#119 stefan
pitef
zaznacz sobie opcję
Cursor follows playback
A przejść można, jeśli poruszamy się po playliście, a chcemy dotrzeć do odtwarzanego utworu skrótem przypisując go do opcji:
Show now playing
#120 misiek
Dzięki, ale dla mnie dalej to wszystko za bardzo pogmatwane.