EltenLink

O filozofii eltena słów kilkoro.

Założony przez tomecki 39 wpisów ostatni wpis 8 lat temu Strona 1 z 2

Dobry.
Jakoś ostatnio dużo propozycji publicznie zgłaszam i może Dawid ma mnie dość :d, ale może mnie nie pogryzie. W każdym razie teraz będzie coś z grubszej rury.
Elten zawiera kilka ciekawostek jak np. odtwarzacz plików, stacji radiowych i parę innych takich. Dobrze byłoby, gdyby czymś te funkcje wyróżniały się na tle konkurencji jak chociażby Foobar czy Winamp, które to programy pewnie większość z tu obecnych posiada. Nie jest to łatwe, bo oba te programy są pierońsko rozbudowane i stawanie z nimi w szramki wymagałoby raczej taakieeego zespołu dobrze płatnych programistów więc nie tędy droga. Może należałoby się zastanowić czy jest coś, co nam, niewidomym byłoby przydatne, czego tamte programy nie mają i co nie wymagałoby jakiejś wielkiej pracy? osobiście optuję za przewijaniem hm... tapestyle haha czyli na tzw podsłuchu czyli odtwarzanie pliku w baardzo przyspieszonym tempie w jedną lub drugą stronę. Nie ma tego żaden Foobar, Winamp itd. Jedynie Goldwave, ale jest to program płatny więc może jest sens. Po za tym może dodać najprostrze funkcje edycyjne tj. zmiana głośności, zamiana kanałów, podzielenie pliku na mniejsze w zadanych miejscach żeby np. podzielić koncert na osobne utwory. W ten sposób otrzymamy może niekoniecznie bardzo profesjonalne narzędzie edycyjne ani nie będziemy dysponować super zaawansowanym odtwarzaczem, jednak będzie można powiedzieć: "mamy coś, czego na rynku do tej pory nie było!"
Może warto się zastanowić nad podobnymi ulepszeniami w innych funkcjonalnościach programu aby można było stworzy coś, czego do tej pory nie było?
Druga rzecz to główne okno programu. Jak narazie mamy tabula rasa ewentualnie z automatu pojawiające się okno "co nowego" no i globalne skróty plus wejście do głównego okna programu. Możeby tak to czymś wypełnić? np. jakimiś szybkimi akcjami typu pod strzałkami forum, ostatnio zmienione blogi, ostatnio dodane awatary czy co tam komu wygodniej. Innymi słowy aby każdą funkcję z menu można było dodać do głównego ekranu programu. W ten sposób jeśli ktoś przeważnie przegląda forum będzie mógł to zrobić jeszcze szybciej. Może jeszcze jakoś inaczej ten ekran zagospodarować, ale myslę, że taka pustka to marnowanie przestrzeni.

Słusznie prawisz, jakoś zapomniałem o naszym głównym oknie.
Przytoczę tu tez wypowiedź użytkownika mikolajholysz z innego wątku, bo pomysły też są świetne, choć pracy przy nich masa.

Cytat:
Co do kontrolek, ja się zgadzam z tymi, co twierdzą że to jest zły pomysł. To ma potencjał, ale ten potencjał nie jest wykorzystywany. A Jak już mamy dźwięki w eltenie, to niech one są, ale poco komunikaty typu przycisk i pole edycji? wystarczą dźwięki. Tak samo, jak już mamy opcję gadania przez sapi, czemu tego nie wykorzystać? Wypowiadanie różnego typu treści głosem o różnych parametrach (także z pozycją stereo) nie jest złym pomysłem. To, co mamy teraz nie jest ani tym, ani tym, ani nie spełnia dobrze swojego zadania jako normalny, tradycyjny interfejs bo działa na włąsnych kontrolkach, ani nie wykorzystuje potencjału tej technologii, którą mamy. To wszystko, co Dawid tu wprowadził mogłoby przy tym interfejsie działać 10 razy lepiej, gdyby go w pełni wykorzystać. Weźmy, na przykład, wątki. Przemieszczamy się po wpisach, słyszymy dźwięk. A gdybyśmy zamiast tego słyszeli bip oznaczający naszą pozycję w wątku, ale postęp w nvda? A gdyby menu było tak samo w stereo, jak menu klango? Może osobne, predefiniowane głosy na poszczegolnych użytkowników (dyskusję na wyżej proponowanych małych grupach bardzo by to usprawniło, gdy zamiast nickó słyszelibyśmy tylko wiadomości, bez żadnych przerw, rozróżniane głosami). Mamy manager plików który w niczym w sumie nie jest lepszy od obecnie dostępnych rozwiązań? Ale nie musi tak być! CO mi pierwsze przyszło do głowy, szybkie rozróżnianie typów plików dźwiękowymi konkami w tle, pozycja tegoż w stereo oznaczająca rozmiar, preview audio bezpośrednio po ustawieniu się na pliku? Wtedy to byłoby rozwiązanie, które faktycznie coś by dla nas wnosiło. To był też chyba jeden zpowodów, dla któych klango wprowadziło ten interfejs, który wprowadziło i to miało tam częściowo sens.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

No ciekawe pomysły ciekawe, coś jak ustawianie aplikacji na ekranie w telefonie.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#4 1 polubienie

A czytanie napisów w filmach? A propos plików znaczy się. Nie wiem, ile osób o tym wie, że klango to potrafiło, bo ja się dowiedziałam z pół roku temu.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

#5 1 polubienie

Jakoś to nie bardzo było reklamowane, ja się dowiedzialem.... SŁuchając tyflo radia. :P :P :P, a z KP byłem niemal od samego początku społecznościowek.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

Gdyby się dało to byłoby super. Pytanie czy Elten da radę w ogóle filmy czytać?

Da, da, Elten dużo da radę zrobić.
A jeszcze więcej, jak skończę prace nad nowym silnikiem, a raczej tym łatwiej da.
Bo obecny RGSS działa tak, że przeszło połowa jego funkcji jest nadpisana przez moje własne, podaliasowana i tak dalej, bo inaczej nie byłoby chociażby obsługi przewijania, której audio w RGSS nie ma, nie byłoby pisania, bo RGSS nie obsługuje klawiatury prócz strzałek, entera i kilku tego typu klawiszy i tak dalej.
RGSS w zasadzie w Eltenie zapewnia już chyba tylko i wyłącznie obsługe okna oraz ogólną możliwość upakowania tego do exe.
Plus kilka drobiazgów.
Jak wreszcie go się pozbędę, będzie dużo łatwiej nam programować, bo zamiast pisać nowe biblioteki dll w C++, osadzę potrzebną funkcję bezpośrednio w kodzie silnika.
A fakt, że RGSS coś psuje w Ruby i nie obsługuje normalnie ani wątków, ani callbacków..
To wszystko sprawia, że rozbudowa Eltena o złożone funkcje obecnie jest dość skomplikowana i mam zamiar ten proces uprościć.
A najważniejsze? RGSS nie obsługuje unikodu i strasznie się tnie przy obciążeniu komputera.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

No to w sumie byłoby coś, bo faktycznie z napisami są problemy. Gdyby jeszcze umiał te generowane w youtubie czytać to byłoby miodzio i elten prócz funkcji społecznościowych zyskałby kilka takich, które rzeczywiście przydadzą się wieelu niewidomym.

Jeszcze co do odtwarzacza mogłabyć też funkcja odtwarzania od tyłu, taki Winamp tego nie posiada

#10 1 polubienie

przefajne pomysły
Happy hacking

#11 1 polubienie

Odtwarzacz jest tylko dodatkiem i to co ma robić robi. Djgraco- jak chcesz posłuchać muzyki od tyłu to weź kasetę magnetofonową, rozciągnij, i przewiń taśmę odwrotnie uprzednio skręcając ją. Już nie macie co wymyślać bez kitu. Bardziej podoba mi się pomysł Jamajki z czytaniem napisów w filmach. To jest myśl.
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

#12 1 polubienie

Akurat się muszę z Łysym zgodzić, reverse w byle programie do edycji dźwięku osiągniesz. ALe napisy, czy chociażby już ostatecznie to przewijanie na podsłuchu to czemu nie, nie ma tego co tak rozbudowywać, ale jakieś unikalne funkcje.... Jestem na tak.
Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

Poza przewijaniem od końca, wszystkie funkcję są ok, nie wiem ile czasu wymagają, ale fakt, żeraczej trzeba stawiać na unikalność, a nie na same proste rzeczy.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Chodzi mi o to, ze jeśli jest odtwarzacz to niech cóś ciekawego robi, bo teraz to takie w zasadzie nie wiadomo po co to.

Coś czego chwilowo nie ma to dostępny program do słuchania radia z potężną bazą stacji. Tapin Radio się upłatnił do tego stopnia, że nawet aktualizowanie bazy jest płatne, zaś w Radiosure panuje dość mocny bałagan, bo jedynie jest gigantyczna lista stacji posortowanych alfabetycznie. O możliwości podpinania Tunein już pisałem - niedługo ma się ukazać katalog mediów Klango, a już słyszałem o gotowości kilku osób do tworzenia katalogu z prawdziwego zdarzenia. Tu jest konkretna luka, która zostałaby wypełniona. No oczywiście przydałoby się tu nagrywanie streamów oraz ich przewijanie, ale to już ponoć również było zgłaszane.

#16 1 polubienie

A za tym to ja Picioku jestem jak najbardziej, jednak wpinanie strumieni do vlc, szukanie ichprzede wszystkim to jest zdecydowanie nie to czego bym pragnął.

Katalog mogę wystawić, mam tego wiele.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Tak, katalog mediów trzeba tu zdecydowanie uporządkować. Jakby użytkownicy mogli dodawać swoje rzeczy w konkretnych, "normalnych" kategoriach, jakby jakiś moderator tego katalogu był i wywalał zepsute lub "niegrzeczne" treści, miałoby to sens, bo teraz te kategorie to tak... :)
Za napisami jestem za. W ogóle jakby Dawid rozbudował Youtube tak, by przypominał apki na smartfony lub wtyczki w Kodi, to byłby raj, bo niezawsze ze smartfonów korzystamy.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

--Cytat (Julitka):
jakby jakiś moderator tego katalogu był i wywalał "niegrzeczne" treści,

--Koniec cytatu

Co do wywalania jestem zdecydowanie przeciwko, conajwyżej oznaczanie i dawanie pytania, czy ty jesteś pewien tego co robisz przy próbie otwarcia.
undefined method 'signature' for # (NoMethodError)

--Cytat (jamajka):
A czytanie napisów w filmach? A propos plików znaczy się. Nie wiem, ile osób o tym wie, że klango to potrafiło, bo ja się dowiedziałam z pół roku temu.

--Koniec cytatu
I to, z tego co pamiętam, ode mnie.
Ta funkcja była i ja ją pamiętałem z listy zmian, kiedyś mi się przypomniało, że ten update co dodawał daisy playera (którego mieli chyba tylko testerzy, ja go przynajmniej nie widziałem) dodawał też napisy. Fakt jest, niestety, taki, że działały one jak chciały. Wspierało to tylko nasz, polski, niszowy format mpl2, a nie światowy standard czyli srt, już o jakichś zagnieżdżonych strumieniach w kontenerach mp4 czy youtube nie mówię. Ja miałem nawet problem żeby cokolwiek na temat tego formatu wyszukać, znalazłem coś przy końcu durgiej strony wyników w googlu na jakieś stronie o kotach hostowanej na republice czy innym prv i się okazało, że format korzystał z jednostki czasu jaką jest decysekunda (kto z was wcześniej to w ogóle widział)? No i klango brakowało takich funkcji jak np. ustawienie offsetu, gdy nasza wersja filmu zaczyna się z dodatkowym logiem lub bez i napisy są niezsynchronizowane.
To sprawiło, że ten pomysł się nie przyjął.
undefined method 'signature' for # (NoMethodError)