Głośniki komputerowe.
Wróć do Audio#161 KaelaMensha2000
Witajcie,
Czy znajdę głośniki drewniane Edifier 2.0 z wejściem na słuchawki i dobrym wzmacniaczem słuchawkowym?
#162 DJGraco
Ja w zadnych głośnikach tego producenta nie znalazem czegoś takiego. Głośniki to głośniki a nie wzmacniacz słuchawkowy.
Przynajmniej w tych modelach, które kiedyś przeglądałem.
Do tego najlepiej osobne urządzenie.
#163 KaelaMensha2000
Mam Głośniki komputerowe Edifier Studio R1600 TIII
po ponownym uruchomieniu komputera głośniki włączają się dość głośno, podobnie jest kiedy je wyłączę w trakcie słuchania. Czy to normalne, a jeśli nie to co ustawić w systemie?
#164 misiek
ale znaczy, że same ustawiają się na jakąś głośność, czy przedwzmacniacz głośno daje o sobie znać, ja tu jestem?
#165 DJGraco
Ja chyba wiem o co jej chodzi. Głosniki mają swoją regulację i w systemie też jest ta regulacja. Pewnie mikser głośności windowsa ci się resetuje po restarcie systemu. A co do głośności startowej to ja w swoich edifierach też tak mam, że jak wyłączę i włączę tym pstryczkiem to nie zapamiętuje ostatniej głośności wzmacniacza i trza na nowo ustawiać (ma swoją domyślną wartość, na której się ustawia).
#166 markus1234
Witajcie.
Przychodzę z takim pytaniem.
Otóż planuję sobie zmienić swoje głośniki Logitech Z313, bo drażni mnie w tych głośnikach to, że nie mają regulacji basu, i że można się podpiąć do nich tylko jackiem.
Zastanawiam się nad głośnikami Logitech z407, słuchałem prezentacji tych głośników na Tyflopodcaście, i jestem nimi zainteresowany, bo mają regulację basów i możliwość podpięcia 3 urządzeń.
Czy warto tymi głośnikami się zainteresować, czy może jest coś jeszcze nowszego i lepszego od tego Logitecha Z407?
Interesują mnie takie funkcje:
1. Głośniki mają być 2.1.
2. Możliwość regulowania basów, żeby nie dudniło w całym pokoju.
3. Możliwość podpięcia urządzenia po jacku, jak również po
Bluetooth. Może być również podpięcie USB, jednak bardziej mi zależy na jacku i na bluetooth'ie.
Cena do 500 złotych.
Czekam na propozycje.
#167 misiek
Jeśli ci się podobają to Logitech dalej jedna z rozsądniejszych propozycji. A bluetoth mają.
#168 daszekmdn
A może Edifiery jakieś? :) Nie wiem, czy nie droższe, ale za jakość warto zapłacić. Jedne z rozsądniejszych budżetowców chyba przynajmniej jak widywałem w świecie.
#169 Pitef
A nie lepiej byłoby zobaczyć, czy twoja wierza ma wyjście liniowe i dokupić sobie po prostu do niej suba? Ewentualnie, jeśli wierzę masz w 2.0, a chcesz mieć 2.1, to na rynku dostępne są suby z gniazdami tzw. Hi Level. Są to gniazda, do których 1. Do suba podłączasz wierzę, a 2. Dalej kolejnymi tego typu gniazdami lecisz przewodami na głośniki. Zwrotnica wbudowana w taki sub dba o odpowiedni podział częstotliwości. Suby takie mają zazwyczaj Gain, Crossover/ hz i regulację fazy od 0 do 180 stopni. Pozwala to ładnie i w miarę precyzyjnie bez żadnego DSP poustawiać proporcje dźwięku. W takim systemie jaki tu objaśniłem, subwofer jest takim przelotem pomiędzy wierzą a kolumnami.
#170 Pitef
Gniazda Hi Level to zazwyczaj zwykłe zakręcane terminale na gołe przewody.
#171 markus1234
@Pitef. Moja wieża nie ma wyjścia liniowego. Ma wejście liniowe, wyjście słuchawkowe, USB i Chinche na 2 kolumny. To jest model Sharp XL-B520D.
#172 Pitef
No to tu nie bardzo podziałasz w temacie. Trzeba iść w jakiś zestaw albo Logiteh, albo Creative, albo Edifier.
#173 DJGraco
Powiem tak,
Jeśli nie zależy Ci na dudniącym bassie to można rozważyć niektóre propozycje 2.0. I nie oznacza to że te głośniki nie będą miały bassu.
Zależy czego oczekujesz.
Jest model, który sam używam i polecam, Edifier R1700bts.
Można do nich podłączyć dwa nie zależne źródła po rca, oraz przez bluetooth.
Jeśli chciałbyś je do słuchania muzyki spokojnie powinny wystarczyć.
No ale oczywiście to tylko moja propozycja w żadnym razie nie narzucam Ci wyboru.
@Daszekmdn był u mnie i je słyszał w akcji. Nie wiem czy pamiętasz.
https://allegro.pl/oferta/glosniki-komputerowe-edifier-r1700bts-2-0-rms-36w-bluetooth-brazowe-18020148920
#174 djdenismusic
Nie wiem, czy tylko ja odnoszę wrażenie, że głośniki 2.1 mają opóźnioną reakcję subwoofera, i przynajmniej w tych, które miałem nie grało to spójnie. Zdecydowanie lepiej u mnie sprawdziły się głośniki 2.0 A można znaleźć ciekawe modele z dobrym basem. Chociaż by ten edifier, o którym pisał kolega przede mną.
#175 Pitef
Mogłeś odnieść takie wrażenie, bo to są bardzo często głośniki komputerowe, a jedyna gałka w subwoferze to regulacja Basu właśnie. Subwofery customowe, dodatkowe i takie które możesz sobie kupić jako jeden klocek będący częścią twojego, customowego zestawu, mają często albo skokową albo płynną regulację fazy. W taki sposób można sobie zgrać jedno z drugim, tak mam ja u siebie z kolumnami, ampli, korektorem, mixerem i interface.
#176 djdenismusic
Tylko nie każdy potrzebuje mixera, amplitunera, korektora, i szmerów bajerów. podejrzewam, że kolega raczej oczekuje tego, żeby takie głośniki grały dobrze od strzała, a akurat łatwiej ustawisz zestaw 2.0 zarówno pod kątem brzmienia jak i odpowiedniego ułożenia tak, żeby to dobrze brzmiało. A brzmienie takiego zestawu 2.1 w dużej mierze zależy od tego, gdzie sobie postawisz subwoofer, i od samego pomieszczenia w którym stoi.
#177 Pitef
Prawda jest, dlatego też nie proponowałem ampli, korektorów, mixerów, szmerów i bajerów. Proponowałem w tym przypadku rozwiązanie najtańsze, ale umożliwiające swego rodzaju elastyczność konfiguracji. Takie małe pyrdki 2.0 raczej nie zagrają miękkim basem. Dobry zestaw komputerowy zagra tłuściutko, ale nie zakrzyczy wszystkiego i wszystkich do okoła.
#178 pates
@Graco nowszy model tego co ty masz to Edifier R 1855DB
#179 djdenismusic
Z tym miękkim basikiem to taka bym powiedział subiektywna opinia :P
Poza tym taki porządny zestaw 2.0 typu wspomniane wcześniej edifiery, jest w stanie wyciągnąć na prawdę dużo basu. Na pewno wystarczająco, dla przeciętnego słuchacza muzyki.
#180 DJGraco
No coś kojarzę ten model fakt, chociaż bardziej kojarzyłem go z model R1850DB i to chyba jest jego rozwinięcie. Ale fakt jest to też dobra propozycja. Ja w każdym razie gdyby doszło do sprzedaży moich obecnych głośników to zastanowiłbym się bardzo mocno nad Edifier MR5.
Ale to w razie czego bo moje obecne służą mi bardzo dobrze.