Elten 2 - betatesty
Wróć do Archiwum Eltena#1201 pajper
Niby można, pytanie czy warto.
Elten potrafi pakować pliki, można foler spakować i wysłać rar czy tam zip.
PZDR
Dp
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#1202 daszekmdn
Warto
#1203 denis333
Hmmm można by jakoś sparsować same wiadomości ze strony messenger.com
#1204 zywek
nie. Dawid, mam inną koncepcję.
Chce ktś wysłać folder. Da na nim wyślij, elten go zapakuje, w jakimś katalogu tp, wyśle tenspakowany,
a serwer go sobie albo odpakuje, albo po prostu będzie spakwany i tylko podczas pobierania folderu...
Będzie elten go wypakowywał. No tylko z tym, że elten musi po jakichś metadanych w pliku, jakichś flagach
czycoś na początku, rozpoznać, co było pakowanym pzez siebie folderem, a co zwykłym spakowanym plikiem.
#1205 zywek
i jak poprawisz te gubione litery wreszcie to już w ogóle będzie ok. I tak piszę, wolno a onmi tu potrafi
pogubić ostro.
#1206 pajper
Ten problem badam, ale nadal nie znalazłem solucji.
Po prostu u mnie problem nie występuje na żadnym komputerze ani na wirtualce.
Więc nie mam, po prostu nie mam pojęcia, skąd się bierze.
Na jakiej funkcji powstaje.
#1207 zywek
no to zainstluj u mnie debuggera czy co tam sobie używasz i mi to przez remote nawet zrób. ALbo sam to
zrobię a Ty możesz sobie tam tkwić.
#1208 daszekmdn
Ojj, w starej wersji pod f1 pojawiały się opcje gdzie można było pewne rzeczy powyłączać lub powłączać,
kiedyś wyłączyłem dźwięki tematu dźwiekowego i teraz ich włączyć nie mogę
#1209 pajper
Ok, tak zrobimy. Odezwę się do ciebie prywatnie w wolnej chwili.
#1210 daszekmdn
A i można by jeszcze dać ocję odświerz w wiadomościach prywatnych, bo jak z kimś piiszę muszę wychodzić
i wchozić.
#1211 denis333
O właśnie. Apropo wiadomości prywatnych to coś mi się przypomniało: Opcja zaznaczania wiadomości. Obecnie
mam ponad 900 pozycji, i nie uśmiecha m i się usówanie wszystkiego po kolei.
#1212 Kasia
A ja bym się ucieszyła, gdyby z pozycji eltena, dało się wyszukiwać w gogle. Tak jak w klangusiu było
:)
#1213 zywek
a j łaśnie psrawdzam czy koty są iękki iczy to cokolwiek daje ojak t nic ne da to już ne iem w tkaim
razi gdzie ejst problem
#1214 zywek
teraz jakby trochę mniej, a te błędy są spowodowane tym, że chciałem pisać jak najszybciej sę tylko dało.
A nie, jednk podobnie. Ale jednak trochę więcej utrzymuje
#1215 longshoot
a myślałem, że jesteś nie przytomny. sorry że tutaj, ale na teamtalk zapraszam cienie przyjacielu jak
jesteś w stanie
#1216 lukasz1993258
Nowy system powiadomień co nowego. coś podobnego, co było wKlango.
a co do statósów to właśnie fajnie by było, aby w tym nowym systemie była możliwość ustawienia sobie
oczym ma cie informować. bo szczerze powiedziawszy to wKlango powiadomienia o nowych statósach miałem
wyłończone, bo szczerze powiedziawszy irytowało mnie to.
Możliwość udostępnienia komuś prywatnie plików.
#1217 lukasz1993258
Możliwość śledzenia foruf.
#1218 hryniek
Żeby obciążenie w szczególności grafiki nie generowało lagów, chociaż coś mi mówi, że nowy silnik rozwiązuje
ten problem, musiałbym wrócić do testowania, ale jak kiedyś uruchomiłem to nie siadał tak na sprzęcie.
No ale a to to poczekam sobie do trójki.
#1219 pajper
Witajcie!
Wielkimi krokami zbliża się pierwsza beta Eltena 2.2, która prawdopodobnie ukaże się jutro bądź w sobotę.
Wpis ten piszę, by nieco uprzedzić jej premierę tak, by każdy potencjalnie zainteresowany go przeczytał, nim rzuci się na aktualizację. :)
Elten 2.2, jak każda większa aktualizacja od czasu premiery wersji 2.0, przynosi ze sobą zmiany w silniku.
Tym razem nieporównywalnie większe od tych z wersji 2.0 czy 2.1, bo choć może nie od razu zauważyć to można, wdrażam do niego pierwsze elementy nowego silnika Elten Engine.
Nie podmieniam jeszcze całego Corea, do tego daleka droga, i największe wady RGSS pozostają.
Ale mimo to zająłem się takimi kwestiami, jak chociażby poprawa, na ile to możliwa, wydajności, dajcie proszę znać czy coś się zmieniło.
W tym celu dokonałem małej mieszanki funkcji jednego i drugiego.
Przeportowuję też obsługę audio na nową bibliotekę, bass, zamiast fmoda.
Fmod jest fajny i bardzo miło i lekko działa, chyba nawet lżej od bassa, choć niewiele, a zmiana wynika tylko ze względu na większą konfigurowalność i obsługę większej ilości formatów przez tego drugiego.
No i fakt, że fmod lubił się wysypać przy streamingu np. radiów internetowych.
Na razie na obsługę bassa przepisane są fora, wiadomości i blogi głosowe, youtube, katalog mediów i pliki.
FMOD póki co pozostaje przy playlistach, ale to się zmieni w czasie betatestów.
Jest też nowe przetwarzanie klawiatury, również z nowego silnika, taki mały test z mojej strony, jak to się sprawdzi.
Drobne, może nie tak drobne, zmiany w agencie, łączeniu z serwerem, kilku protokołach i podobnych zabawkach.
Na razie nie ma żadnych nowych widocznych funkcji, próćz drobiazgów, ale, po kolei.
Są korzeni pod kilka niespodzianek, które przyniosą kolejne wersje beta.
Dlaczego o tym wszystkim piszę?
Tak duże zmiany w silniku są zawsze ryzykiem niestabilności, a nawet niedziałania Eltena.
Dlatego każdego, kto zdecyduje się na testy, uczulam, że Elten może, no cóż, działać nieprzyjemnie albo i wcale nie działać.
Z góry dziękuję wszystkim testerom.
Jak tylko beta się ukaże, napiszę o tym w tym wątku.
Pozdrawiam,
DP
#1220 Celtic1002
Dawidzie, wiesz, że ja zaktualizuję, niezależnie od okoliczności. :)
Anna Frankowska