Elten 2 - betatesty
Wróć do Archiwum Eltena#2081 Lowca_Androidow
tak jak i u mnie, po instalacji mam ponownie komunikat, żę dostępna jest wersja 25
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#2082 jamajka
U mnie też tak zaplętlone.
#2083 hryniek
Piękne było przy pisaniu PM odbiorca nie istnieje. :P Nie wiem co tam się sypło, ale... JUż wszystko
działa.
#2084 pajper
Serwer dziś działa tak, jakby chciał, a nie mógł, to się dzieje.
Dostał nowy update i proces aktualizacji wszystkich plików i tabel, który normalnie trwa sekund dwie, trwał dobrych kilka minut.
Stąd zamieszanie.
Już powinno działać, choć ja naprawdę nie wiem, co temu biednemu serwerowi jest.
Szczególnie, że analiza procesów wykazuje, że żaden proces nie przekracza obciążenia jednego procenta prócz serwera, ale to tylko osiem procent, i mysqla.
Ale ten mysql to ja nie wiem, co z nim jest, bo jeśli wierzyć Linuxowi, obciąża serwer w, uwaga, 122 do 131 procent.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#2085 hryniek
coooo... ALe teraz jakoś odżyło to wszystko.
#2086 pajper
Teraz to ja zrobiłem restart mysqla, ale nadal cpu usage nienormalnie duży.
A najlepsze jest to, że jak w mysqlu kazać wylistować obciążenie przez zapytania i listę przetwarzanych zapytań, wygląda normalnie.
Nie ma tu nic wskazującego na jakieś problemy, no nic, czas zasiąść do lektury logów.
#2087 jamajka
Ja mam czas potwierdzenia 70 ms na przykład. Normalka taka już
#2088 hryniek
A no... LLogi zawsze najlepsze jak ne wiadomo co się dzieje. :D
#2089 Lowca_Androidow
No dorze, u mnie też jestok, ale...
Poprzednie aktualizacje po pobraniu klikałem enter i od razu się program uuchamiał ponownie, a teraz
wisi, wisi i wisi, musza poklikać strzałkami, albo exc i dopiero się wyłacza
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#2090 pajper
Nieco przekonfigurowałem mysqla, poczekamy na wyniki.
#2091 daszekmdn
Spoooko, kilka minut temu przy czytaniu blogów podczas odsłuchiwania wpisu audio Elten oznajmił radośnie: 1.00 :D
#2092 hryniek
A u mnie wisi jakaś update rzekomej bety 25 i nie wiem co z tym zrobić, bo niby to już raz zaktualizowałem.
:P
#2093 pajper
Mówiłem, serwer dziś działa, jak chce.
Spróbuj jeszcze raz, bo beta 25 rzeczywiście wyszła. :D
#2094 pajper
Zrobiłem w kwestii optymalizacji co na szybko się dało.
Jakieś 96 procent czasu procesu mysqla to zapytania co nowego, co jest normalne.
Jutro na spokojnie posiedzę więc nad ich kodem i zobaczę, co tam jeszcze można poprawić akonto wydajności.
#2095 hryniek
DObra przeszło, żeby jeszcze tylko dało się zmienić hasło po resecie i zalogowaniu się na tymczasowym
to już byłoby dobrze. Bo to jak ne działało tak nie dziala, a przy ciąglych updatach i generowaniu tymczasowego
do zalogowania
staje się męczące.
#2096 pajper
Kwestia jest w drodze, dzisiaj nad tym troszkę siedziałem, więc do stabilki powinno być gotowe.
#2097 pajper
Btw.
W becie 25 uzupełniłem litę zmian.
Zerknijcie czy o niczym nie zapomniałem, dzięki.
#2098 hryniek
Oo, jak fajnie. Już myślałęm, że o tym zapomniano. ;D, tak więc czekamy.
#2099 pajper
W becie 26 m.in. celowo ozmniejszyłem częstotliwość zapytań co nowego, by sprawdzić efekt.
Obecnie mysql obciąża serwer w 51 procentach.
Ale to nadal ogromna wartość.
I ja wiem, czemu tak jest, pytanie do osób informatycznie zorientowanych, może ktoś znajdzie rozwiązanie na usprawnienie tego procesu? Poniżej wklejam zapytania, które tak obciążają serwer.
Problem wynika z tego, że siłą rzeczy pewne dane są w różnych tabelach zapisane, a przy wyszukaniu np. nowych wpisów na śledzonych forach nie dość, że trzeba sprawdzić jakie fora są śledzone, to jeszcze znaleźć wpisy tych forów, sprawdzić co zostało odczytane itp.
To cztery zapytania.
Z góry dzięki za pomoc.
select (select count(*) from forum_posts where thread in (select thread from followedthreads where owner='{$elogin}'))-(select sum(posts) from forum_read where thread in (select thread from followedthreads where owner='{$elogin}') and owner='{$elogin}');
SELECT COUNT(*) `postid` FROM `blog_posts` bp where `posttype`=0 and NOT EXISTS (SELECT 1 FROM `blog_read` br WHERE `owner`='{$elogin}' and bp.postid = br.post and br.author=bp.owner) and author in (select `author` from `followedblogs` where owner='{$elogin}');
select id from forum_threads where forum in (select forum from followedforums where owner='{$elogin}') and id not in (select thread from forum_read where owner='{$elogin}');
select (select count(*) from forum_posts where thread in (select id from forum_threads where forum in (select forum from followedforums where owner='{$elogin}')))-(select sum(posts) from forum_read where thread in (select id from forum_threads where forum in (select forum from followedforums where owner='{$elogin}')) and owner='{$elogin}')
#2100 daszekmdn
Rozwiązanie proste, wyłączyć możliwość śledzenia forów, ich jest tak mało, że nikomu nie przeszkodzi
jak tego nie będzie lub też po prostu ograniczyć je do wyświetlanie tylko nowych wątków a nie wpisów
i ograniczyć ich zapytania do kilku na pół goddziny. Ta opcja zamula szczególnie w tedy, gdy ktoś śledzi
po 6 7 fór.