Nauczanie wyższe

Argumenty przeciw studiowaniu

Started by gadaczka 9 posts last post 5 years ago

Czy waszym zdaniem studia są właściwą decyzją dla każdego? Macie może jakieś argumenty przeciw studiowaniu? Co raz częściej się mówi, że mamy dużo magistrów i co z tego :P
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

#2 Archived

Poruszyłaś ciekawy temat. Ja, szczerze mówiąc nie znam żadnego argumentu przeciwko studiowaniu przez osoby niewidome. No, chyba, że ktoś po liceum zaoferowałby mi super płatną pracę na stałe, co chyba jest raczej mało realne. Poza tym, podjęcie studiów przez osoby niewidome otwiera je na kontakty z rówieśnikami.

#3 1 like

Dla każdego to może niekoniecznie, bo jeśli czyimś życiowym celem jest założenie rodziny i obowiązki domowe to na cholerę studia? Tak samo rzecz się ma w przypadkach niektórych form działalności, które wymagają założenia własnej firmy. Znam człowieka, który studiował rok, po czym dostał robotę i ze studiów zrezygnował. Rzecz dotyczyła programowania, a to jest dość specyficzny rynek. Nikt raczej nie będzie też pytał bębniarza, który startuje do kapeli bluesowej o akademię muzyczną albo innego dj-a na wesele o realizację dźwięku. Oczywiście inaczej rzecz się ma jeśli chodzi o pracę w budzetówce albo jakichś organizacjach pozarządowych, bo tam papierek bardzo często musi być.
Tak po za wszystkim to też trochę indywidualna sprawa. Niektórzy chcą mieć podane info na tacy, odpowiednio przygotowane, usystematyzowane itd, jeszcze inni będą woleli uczyć się samemu, we własnym tempie, bez niepotrzebnych im zdaniem informacji.
Celujesz, Gadaczko w pytania, na które nie ma jedynej słusznej odpowiedzi.

#4 Archived

Mimo wszystko nie często spotyka się sytuację w której całkowicie niewidoma osoba po liceum dostanie dobrze płatną pracę. Oczywiscie, w tego rodzaju przypadkach studiowanie może okazać się całkowicie niepotrzebne.

#5 1 like

Przeciw studiowaniu ja nie widzę osobiście wiele. MOże tyle, że jeśli ktoś się w tym nie czuje dobrze, to nie warto się katować, szczególnie, jeśli kierunek mało przyszłościowy. No chyb, że... I tu pojawia się wielki plus studiowania: kasa. Niepełnosprawny student jeśli dobrze się zakręci, jest w stanie nieźle zarobić na tym, że się uczy. I śmiem stwierdzić, że dla wielu drugi taki mlekiem i miodem płynący okres w życiu może się już nie powtórzyć.

Niektórzy widzący też nie odnajdują się na studiach. Mam znajomą, która rozpoczynała 11 kierunków studiów. Czasem semestr, czasem parę wykładów - do pierwszego kolokwium... I rezygnowała. Do dziś nie jest absolwentką nawet pierwszego roku. I dobrze jej z tym, jak powiada.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

#7 Archived

Mimi, to dobry przykład, jednak (moim zdaniem), studiowanie zazwyczaj otwiera niewidomych na zewnętrzne środowisko i zachęca do poszukiwań pracy na otwartym rynku. To, oczywiście nie jest regułą, co potwierdzają przykłady przytoczone przez Tomeckiego. Z doświadczenia wiem jednak, że nie wielu niewidomych po liceum dostaje superpłatną pracę, która mogłaby zrekompensować brak studiów. Kiedyś dobrym wyjściem był zawód masażysty, ale obecnie, o stabilną pracę w tym zawodzie jest coraz trudniej.

Z drugiej strny, studia również takiej pracy nie gwarantują. Znam wielu niewidomych po studiach z raczej kiepską pracą. Nie znaczy to, że jestem przeciwnikiem studiowania, jednak uczelnie wyższe nie wiele zmienią jesli chodzi o możliwość pracy. najważniejsze jest podejście człowieka, a reszta z tego wyniknie. oczywiście studia dość często mogą ułatwić sprawę, jednak prócz tego musi być coś jeszcze i podejście na zasadzie "idę się jeszcze pouczyć, a potem już tylko taaaka fajna praca" raczej nie zda egzaminu.

#9 Archived

Tomecki, oczywiście, że nie gwarantują, ale oferują sporo możliwości i poszerzają horyzonty. Poza tym, obecnie, niewielu niewidomych bez studiów znajdzie pracę poza środowiskowymi inicjatywami. Wielu masażystów ma teraz sporo problemów z zatrudnieniem.