EltenLink

Dyskryminacja osób niewidomych, ale czy na pewno?

Back to Środowisko niewidomych

#121 Krzycha

Zróżnicowanie zrehabilitowania jest uwarunkowane wieloma czynnikami i dotyczy wszystkich rodzajów niepełnosprawności często sprzężonych i chorób współistniejących, także moim zdaniem to nie jest argument.

„Psy cyrkowe skaczą, gdy treser strzeli z bata, ale naprawdę dobrze wyszkolony pies wykonuje skok bez bata (George Orwell Folwark Zwierzęcy)
2020-09-18 19:42

#122 Julitka

@Łowca Ja, przyznaję, nie rozumiem...
Zobacz sobie, jak robi to hejtowane tutaj Euro RTV i będziesz miał odpowiedź, bo skoro oni na to pozwalają, to znaczy, że się da i tyle.
-- (Łowca_Androidów):
Zuzer, nikt nikomu nie broni nic takiego stworzyć, tylko jak sobie to wyobrażasz, bo padła tu propozycja druku dokumentu w brailu o którym to pomyśle już wspominałem więc powtarzać się nie będę, pozostałe formy to jak wyżej wspomniany podpis kwalifikowany i z tego również nikt nikomu nie broni korzystać.
Jeśłi padnie rozsądne rozwiązanie pozwalające na samodzielny zakup ratalny czy też dotyczący podpisywania innych istotnych dokumentów czemu nie, ale ja nie widzę innej możliwości.
Używanie wszelkiego oprogramowania do rozpoznawania tekstu również może być furtką do zerwania umowy powołując się na przekłamania programu.

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2020-09-19 09:53

#123 Zuzler

Papierek, jeszcze inaczej by można. Można by po prostu wysłać umowę, pozwolić najzwyczajniej w świecie przyjść na drugi dzień albo za parę godzin z własnoręcznie zrobionym przez niewidomka wydrukiem i wtedy podpisać, uprzednio sprawdzając czy aby na pewno wszystko jest tak, jak być miało. Lub też dać mu dostęp do drukarki, niech drukuje na miejscu.

2020-09-20 23:52

#124 tomecki

2020-09-25 04:07

#125 papierek

już widzę, jak oni drukują 20 stron umowy alfabetem braillea

po co mi sygnatura?
2020-09-25 08:50

#126 pajper

A czemu nie? W UK jest zwyczaj, że każda restauracja większa musi mieć menu w brajlu. I rzeczywiście ma prawie każda.
I często widzę nagłówek, że menu wydrukowane np. miesiąc/dwa temu, bo oferta się zmieniła.
Więc skoro tacy mogą. Nie, nie jestem za jakąś obligacją brajlowską, bo to i drogie, i niepotrzebne być może, ale pokazuję, że nie jest to nierealne.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-09-25 09:02

#127 Lowca_Androidow

Menu to nie umowa na którą można się powołać w razie niezgodności.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2020-09-25 09:28

#128 Julitka

Ale przykład tego, że się da. :p

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2020-09-25 11:15

#129 Lowca_Androidow

Julitko, pewnie, że sięda, bonadworcu we Wrocławiu przy kasach na blaciejest brailem napisane kasa,
Nie napisałem, że sięnie da, ale to, że jest to nierealne ze względu na wysokie koszty jakie musiałby ponieść każdy odział bankowy i każdy z urzędów, bo to nie tylko jak pisałem koszt drukarki i jak w przypadku restauracji wystarczy drukarka za17 tysięcy tak w przypadku urzędu to uż musi być drukarka trwała, wytrzymała na wiele egzemplaży a to jużkoszt70 tysięcy.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2020-09-25 12:18

#130 tomecki

Moment. Przecież wg artykułu jeden z banków właśnie drukuje umowy w brailu więc to już się stało. Z resztą znajoma opowiadała, że chyba w Nordea była normalnie możliwość zamówienia umowy właśnie w brailu i takową umowę dostała. Odnoszę wrażenie, że chyba nie wszyscy przeczytali i rozmawiają sobie a muzom tak tylko dla rozmowy. Skoro ów bank drukuje umowy to widocznie stać ich było na drukarki. Z resztą tam jeszcze kilka innych propozycji padło więc proponuję przeczytać ten artykuł i potem dopiero pisać cokolwiek, bo to są realne odpowiedzi na problemy, o których toczy się tutaj dyskusja.

2020-09-25 12:48

#131 Lowca_Androidow

Tomecki, tak czytałem i to jeden z banków, alenie jest powiedziane, że taka możliwość jest w każdym jego odzialee na terenie całego kraju
Ciekaw teżjestem jakby wyglądała syteuacja kiedy z zastrzeżeniami przyszedłbym z taką umową do jednego z ich oddziału, ciekawe czy posiadają odpowiednie oprogramowanie lub człowieka mogącego zweryfikować posiadaną przeze mnie kopiąumowy w brailu.

No i dochodzijednak znowu kwestiazaufania do pracownika, że wydrukuje nam właściwąumowę, dokładnie to co mamy podpisać w czarnodruku, kto nam to zweryfikuje?
A jeśłi składamypodpis na tej wydrukowanej w brailu to jak wyżej.

Edited 2020-09-25 13:14

#132 tomecki

A to są ciekawe pytania i zapewne warto tam napisać i sprawdzić jak jest, bo podejrzewam, że liczyi się z taką ewentualnością.

2020-09-25 14:54

#133 grzegorzm

Argument, że drukarka dla banku jest czymś drogim jest dziwny. Tam nie takie pieniądze się obraca.

2020-09-26 15:46

#134 Lowca_Androidow

Weź pod uwagę, że to nie jest jedna drukarka, poza tym to nie kwestia jedynie drukarki, czytałeś? Dochodzi oprogramowanie odczytującedokumenty wydrukowane w brailu, ewentualnieosoba znająca braila, jeślioprogramowanie to dodatkowe szkolenie z obsługi takiego programu i nie jest to kwestia jednego urządzenia, jednegooprogramowania czy człowieka, bo totyczy sięwszystkichoddziałów bankowych, dochodząjeszcze nie tylko banki, bonie tylko w bankach podpisujemy umowy czy innedokumenty, są przeróżne instytucje, urzędy, sklepy i sklepiki.

2020-09-26 15:57

#135 dariusz.1991 Archived

No cóż, A ja ostatnio miałem jeszcze inny problem. Mam konto w BNP Paribas. Apka internetowa jest średnio dostępna. Kiedyś elegancko przychodziły mi smsy z informacją o saldzie konta z wyszczególnieniem pełnego salda, środków dostępnych oraz tych zablokowanych. Zestawienie codziennie o 9.00 rano od poniedziałku do piątku. Po migracji, na nową platformę internetową smsy przychodzą po pierwsze nie regularnie po drugie informacja o saldzie jest zbiorcza bez wyszczególnienia środków dostępnych i zablokowanych. A więc, jeżeli w poniedziałek miałem 2000 zł i zrobiłem kartą zakupy za 600 zł, to we wtorek saldo nadal wynosi 2000 zł. Bank nie zamierza nic z tym zrobić.

2020-09-26 16:05

#136 dariusz.1991 Archived

Acha, Dodam tylko, że zmiana konta u mnie nie wchodzi w grę. Mam za dużo umów o dzieło i musiałbym wypełnić kupę papierów, żeby to wszystko poodkręcać.

2020-09-26 16:06

#137 Lowca_Androidow

Niestety zauważalna jest tendencja odwrotna niżkilkalat temu, było tak, że wszyscy, no spora część producentów, właścicieli stron wwwitprobiliwszystko, aby ch produkty były jak najbardziej dostępne, aktualnie widać odwrotny kierunek i to w każdej dziedzinie

2020-09-26 16:24

#138 dariusz.1991 Archived

Nie jest to oczywiście sytuacja szczególnie uciążliwa, ponieważ zawsze mogę zadzwonić na infolinię i to sprawdzić.

2020-09-26 17:05

#139 tomecki

Gdyby ktoś szukał tematów okołoreklamacyjnych to zostały przeniesione do wydzielonego wątku. Nie ma to zbyt dużego związku z tematem dyskryminacji. Na przyszłość mimo wszystko spróbujy trzymać się tematów.

2020-10-01 02:15

#140 mateponczas

Ok, bardzo przepraszam, ale jak to mówią, nie chciałem śmiecić.

2020-10-01 22:08