w pkp intercity pies może jechać jako przewodnik i po prostu kupujemy bilet niewidomy +przewodnik, albo da się kupić bilet na pewno w kasie na psa asystującego, wtedy jedzie za darmo, ale nie ma miejsca, no i podobno ciężko kupić taki bilet czasem w kasie, bo ludzie nie wiedzą. Podobno w koleo też się da dla psa kupić, chociaż raczej zwykłego, ale koleżanka kupiła i cena jej nie podskoczyła, także to do sprawdzenia. Co do darmowego biletu dla psa asystującego, to taka informacja jest w regulaminie pkp intercity.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Podobno są 2 regulaminy, no i zależy na kogo siętrafi, w tym z przewodnikiem, argumentują niektórzy kontrolerzy, że to nie dla psa, tylko drugiej osoby, więc ja chyba do nich po prostu zadzwonię, zwłaszcza, że jak jadę z przewodnikiem, to chętnie za psa bym czasami nie zapłacił.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
Sprawa wygląda tak, dla osoby niewidomej pies przewodnik jest darmowy w kolejach dolnośląskich, w intercity tak samo, ja jak będę jechać z kimś, to kupię dla siebie i tej osoby bilet niewidomy + przewodnik, a pies z nami będzie leżeć pod siedzeniem. W kolejach dolnośląskich tak samo, a jak sam z psem będę jechać intercity, to kupię dla siebie plus przewodnik i obok mnie będzie pies leżeć na ziemi. Jeśli pies jedzie za darmo, to nie ma miejsca dla niego specjalnie żadnego, ale nie trzeba kupować biletu, to tak reasumując wszystko.
ps. W kolejach dolnośląskich jeśli jedziecie z psem, to siadajcie nie od okna, to ten pies zmieści się na spokojnie pod siedzenie, pod oknem pod siedzeniem jest jakiś metal.
tlk też za darmo jedzie pies, bez biletu, konduktor się ze mną lekko wykłócał, ale w końcu się zgodził, bo nie przyszedł ponownie po sprawdzeniu regulaminu :D Jeśli jedziemy z przewodnikiem, to możemy normalnie z nim jechać, pies nie jest liczony jako nasz przewodnik, no to tak bardziej jest traktowany jak biała laska, za nią też nic nie płacimy.
This site uses cookies to enhance your experience.