Mysz, pytanie
Back to Dyskusja ogólna#1 pates
Witam! Mam takie pytanie dotyczące nawigacji objektowej w nvda. Przykładowo mam na ekranie przycisk tak, chcę go wcisnąć objektówką. Klikam na nim nvda lewy numeryczny przycisk myszy i sam przycisk, to wciska mi się coś zupełnie innego. Co zrobić żeby wcisnęło się to co chcę wcisnąć, a nie np pasek menu?
#2 zvonimirek222
trzeba sprowadzić nawigację obiektową do obiektu do którego chcesz się doklikać.
Robi się to skrótem insert+/ na klawiaturze numerycznej.
Sam nie używam laptopa bez klawiatury numerycznej, ale sprawdzę jaki tam jest skrót i powiem.
#3 pates
No robię tak, i mówi mi wtedy np system, a nie ciszę albo tak. Co mam zrobić, żeby klikało to co ja chcę, a nie to co on chce że tak powiem?
#4 zvonimirek222
może być tak, że obiekt jest nieklikiwalny.
#5 pates
Jest to pole wyboru.
#6 zvonimirek222
a maksymalizacja okna nie pomaga?
#7 pates
Niestety nie, uparcie chce klikać w pasek menu
#8 zvonimirek222
czyli, NVDA nie widzi nam tę kontrolkę.
ciekawie w jakim programie
#9 pates
Mts loader, jest to loader do modów w jednej grze.
#10 denis333
Nie raz mi się tak zdarzyło. Czasami pomaga zmiana rozdzielczosści ekranu na większą, a czasem zwyczajnie rezstart komputera, lub pozamykanie kilku innych otwartych okienek. Zupełnie nie wiem, od czego to może zależeć. Tym bardziej, że nvda nie korzysta z żadnego przechwytywania obrazu z karty graficznej. To też rozdzielczość ekranu teoretycznie nie powinna mieć wpływu na to, czy dany element wskoczy nam pod myszkę nvda.
#11 zvonimirek222
Niestety, trochę tak, a trochę nie, ponieważ NVDA używa tzw. display model.
-- (denis333):
Nie raz mi się tak zdarzyło. Czasami pomaga zmiana rozdzielczosści ekranu na większą, a czasem zwyczajnie rezstart komputera, lub pozamykanie kilku innych otwartych okienek. Zupełnie nie wiem, od czego to może zależeć. Tym bardziej, że nvda nie korzysta z żadnego przechwytywania obrazu z karty graficznej. To też rozdzielczość ekranu teoretycznie nie powinna mieć wpływu na to, czy dany element wskoczy nam pod myszkę nvda.
--
#12 nuno69
Każdy screenreader używa jakiegoś rodzaju OSM. Pytanie tylko, czy ma to zaimplementowane dobrze, czy źle xD.