Co Wam daje to, że jesteście niewidomi?
Back to Środowisko niewidomych#81 Zuzler
A skąd wiesz, może kolega ma ten czar, ten urok, który każdą zniewoli i sprawi, że z rozkoszą pozwoli mu zrobić ze sobą co tylko zechce? :P
#82 marchewaux
dopiszę jeszcze jedno
to, że jestem niewidomy, daje mi czytać i podziwiać część niewidomych jak są zakłamani w ideach religijno etycznych i jestem smutny, że na stare lata ta część będzie płakać albo w domach samotnie po śmierci opiekunów, albo w domach opieki
#83 Mulka
Większość plusów niewidzenia już wymieniliście, mnie na razie przychodzi do głowy, że dzięki brakowi wzroku potrafię dłużej skupić uwagę na rozmowie w grupie, bo jej reszta nie jest w stanie mnie rozproszyć za pomocą bodźców wzrokowych. Poza tym nie jestem pewna, czy gdybym była widząca, miałabym okazję do części zagranicznych wyjazdów, bo dla niewidomych jest przecież ICC, wymiany z PZN i inne. Wiadomo, można jechać na cały semestr na Erasmus, ale to już co innego. Poza tym dzięki niewidzeniu można czytać brajlem w językach z innym alfabetem, np. cyrylicą, nawet hebrajski jakoś idzie pośledzić, chociaż tam są większe różnice. Inną zaletą naszej niepełnosprawności jest fakt, że żadne światło nie przeszkadza mi w spaniu.
#84 magmar
O jednym zapomniałam, informacja o moim niewidzeniu działa jak odstraszacz na domokrążców, przeprowadzających ankiety, lub próbujących nam wcisnąć jakiś towar.
Takie osoby momentalnie przepraszają i uciekają.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
#85 Agata.d
Poza wszystkimi wymienionymi wyżej plusami niewidzenie daje mi to, że skutecznie mogę odstraszać nim natrętów, którzy robią sobie z popularnych komunikatorów portal randkowy, tudziesz miejsce, gdzie mogą złowić jakąś łatwą panienkę. Jakiś czas temu napisał do mnie na GG facet, który ewidentnie szukał sobie drugiej połowy, lub panny na nockę, trudno to stwierdzić na wstępnym etapie rozmowy, czy raczej w tym przypadku było trudno. Jak mu napisałam, że jestem niewidoma od razu się ode mnie odczepił.
#86 magmar
Ale to broń obosieczna, mój kolega niewidomy chciał poszukać sobie drugiej połówki i frustrował go fakt, że jego niewidzenie odstrasza potencjalne kandydatki.
#87 zywek
A to właśnie niejest przykre, ze jesteście w jakimś stopniu mniej seksowne niż wasze widzące koleżanki?
#88 misiek
Jak dobrze pamiętam to masz faceta, ale jak nie to nie lepiej korzystać jak można? A może właśnie kogoś w taki sposób mogła byś sobie znaleźć na bardziej poważnie?
#89 magmar
Ekhem, jakby CI to powiedzieć Zywku, kładę akcent na troszeczku co innego. Jestem jaka jestem i nie jest mi źle z tem.
#90 Agata.d
~Hm, nie czuję się jakoś mniej sexualnie atrakcyjna od innych widzących dziewczyn, zwłaszcza, że miewałam też widzących facetów. I nawet jakiś czas temu poznałam zupełnym przypadkiem w tramwaju faceta, który pracował gdzieś niedaleko mojej dawnej pracy, Drugi raz spotkałam się z nim w drodze do tej że pracy, odprowadził mnie pod samą bramę, mimo iż znałam trasę i pytał, czy nie dam mu numeru telefonu. Myślę, że dużo zależy od człowieka i jego intencji Pewnie sporą większość zrazi to, że niewidzimy, ale są tacy, którzy się nie zrażą. Jeśli facetowi chodzi tylko o sex to jest większa szansa, że się nie zrazi, zwłaszcza, jeśli dziewczyna jest atrakcyjna. Natomiast jeśli szukałabym faceta przez internet to założyłabym konto na odpowiednim portalu. Losowe znajomości przez komunikatory jakoś mnie nie przekonują.
#91 Zuzler
Nie, kolego, mi to akurat loto, choćby dlatego, że jakoś do tej pory starczyli mi niewidomi panowie do szczęścia i mimo niepowodzeń w tej sferze, nie mam zamiaru się przerzucać na widzących, o ile żaden się przypadkiem sam nie nawinie.
#92 zywek
Ale to nie chodzi wcale o to, że się czepiam, czy coś, tylko ktoś tu już taki temat gdzieś kiedyś poruszał.
#93 magmar
No to już wiesz, Zywku.
#94 Zuzler
Ale jakby nikt Ci tego, o ile widzę, nie zarzuca, że się czepiasz. Ponadto moją opinię już również znasz.
#95 zywek
No i bardzo dobrze, mnie też nie chodzi o to żeby się tylko podobać widzącym kobietom.
#96 magmar
I jest jeszcze jedno, skoro taki człowiek ucieka przed informacją o braku wzroku to nie wiadomo czy kiedy indziej nie ucieknie ptrzed innym problemem.
Skoro na wstępie skreśla człowieka nawet nie chcąc poznać jego świata, tzn., że nie jest wart znajomości.
Paradoksalnie w tym przypadku brak wzroku pomaga dokonać selekcji.
#97 cinkciarzpl
Z tym pucianiem rzeczywiście jest coś na rzeczy. Wiele widzących dziewczyn po prostu ucieka na sam dźwięk słowa niewidomy i o upojnej nocy można zapomnieć, nawet gdy wcześniej jakoś do rzeczy się gadało i w tym sensie faktycznie mamy gorzej. Można myśleć pozytywnie i patrzeć na to jak na filtr do ludzi, ale fakty są takie, że gdy któraś z rzędu szansa przeleci ewidentnie bo wzrok, to zaczynasz zdawać sobie sprawę z tego, że jakbyś sobie tego nie sprzedawał wygląda to tak samo. I ja tych lasek o to nie winię. Kiedyś wkurzało mnie to okropnie, aż wszedłem dawno temu w pierwszy poważny związek. Człowiek nie poluje to i myśli więcej. I tak podumałem, że w sumie czy ja z ochotą zabrałbym się za kobietę, która dajmy na to ma spastyczność albo ledwo mówi albo jest sparaliżowana częściowo? Też bym się bał. Nie mówię nie, ale bym się bał różnych rzeczy. I te widzaczki też się boją, chodź nie wszystkie. Trzeba to po prostu przyjąć.
#98 magmar
Tak, ale skoro na słowo "Niewidomy" ucieka tzn., że nie jest warta/wart zachodu. Czy wszystko musi kończyć się upojnym seksem, czy nie ma nic po środku?
Te portale są jak jedno wielkie targowisko.
#99 magmar
Cinkciarz, oczywiście, że się pojawiają dylematy, ale... co lepiej wejść w związek z taką osobą, bo ma cudowną duszę, rozumie Twoje smutki i radości, lęk, generalnie CIebie, bo mówi tym samym językiem, wyznaje identyczne wartości, podziela gusta czy ze sprawnym samcem/samicą alfa?
Dla mnie odpowiedź jest JEDNA i NIEZMIENNA!
Natomiast Państwo z portali chce zjeść fast fooda, now!
I akurat w tym kontekście pochlebia mi fakt, że nie widzę.
#100 zywek
No to 90 procent społeczności trzeba zlikwidować @magmar