Octarine, mały programik OCR
Back to Oprogramowanie#161 tomecki
Chyba mamy w domu urządzenie ze skanowaniem dwóstronnym, którego nie używamy, ale muszę się upewnić. Atramentowe, więc niezbyt ciężkie, ale jest to klamot no i tusz raczej zasechł na amen. Skanowanie powinno jednak działać poprawnie.
#162 pajper
Witajcie!
Po zastanowieniu stwierdziłem, że Octarine Pro będzie wydany. Na razie kończę prace nad obsługą automatycznego skanowania.
Tutaj zapraszam was do wypisywania funkcji, które chcielibyście zobaczyć w tym programie. Nie gwarantuję, że wszystko zrealizuję, ale będzie to dla mnie jakimś wskaźnikiem.
Z góry dzięki.
Z pozdrowieniami,
Dawid Pieper
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#163 tomecki
Bardzo dobra wiadomość! Co do mnie, nie zmieniam zdania i obsługa ADF plus skanowanie dwustronne to dla mnie najważniejsze rzeczy zwłaszcza, że sporo wielofunkcyjnych urządzeń obecnie produkowanych takie opcje posiada. Mniej potrzebne jest załadowanie wielu plików na raz, np. w momencie, gdy ktoś da skan w formie stu jotpegów. Możliwość zapisania do PDF też nie będzie zła, bo będzie się dało zeskanować i wysłać komuś chociażby dokumenty. Jeszcze mniejszy priorytet stanowi dla mnie wykrywanie formatowania tekstu i np. zapisywanie do doc czy tam docx. Co prawda to również dla widzących stanowi spory plus i może się przydać w trakcie jakichś druczków, które należy wypełnić, jednak wydaje mi się, że tu jest zbyt duże ryzyko, że coś może pójść nie tak. Rzeczą do przemyślenia mogłaby być próba znalezienia biblioteki do rozpoznawania nut, bo nie wiem czy w ogóle jest na rynku cokolwiek dostępnego i w sensownej cenie, co potrafi to robić.
Jeśli chodzi o skanowanie automatyczne to raczej potrzebna będzie funkcja przerwy między stronami. Rzecz w tym, że coraz więcej skanerów jest na tyle szybkich, że przeciętny człowiek nie wyrobi się z przekładaniem stron podczas powrotu wózka. Miło byłoby mieć możliwość dwóch rodzajów zamiany stron: Po pierwsze parzystych z nieparzystymi, po drugie zupełnego odwrócenia kolejności w razie gdybyśmy z jakichś przyczyn zeskanowali książkę odwrotnie. Dobrze byłoby mieć również możliwość zarządzania każdą stroną. W Finereaderze jest lista, na której możemy ręcznie usuwać dowolne strony, zmieniać kolejność i takie tam, co się czasem przydaje.
#164 pates
Skanowanie wielu stron, skróty klawiszowe.
#165 Julitka
Możliwość wyboru kilku języków rozpoznawania na raz, a nie - tylko jednego; możliwość manipulowania stronami w pliku (usuwanie, rozpoznawanie pojedynczych etc), zapis do różnych formatów, w tym .docx, .pdf i .html (.jpg niekoniecznie), możliwość dodawania, że tak powiem, stron do rozpoznawania już w trakcie rozpoznawania poprzednich, ew. już po rozpoznaniu, czyli chyba to, co pisał Tomecki, możliwość zmiany układu dokumentu (visual layout/coś, co się da czytać po ślepemu).
To chyba tyle. :)
#166 pajper
Załączam nieoficjalne wydanie.
Dużo zmieniło się pod maską, w tym masa funkcji przeznaczonych dla wtyczek, ale z rzeczy widocznych jest chyba tylko wybór zakresu rozpoznawania plików pdf. Mimo wszystko ważne jest dla mnie, czy to działa. :)
#167 matius
U mnie działa.
#168 Lowca_Androidow
Jak dla mnie bardzo istotna sprawa to właśnie możliwość zapisania do pdf, doc.
Jeśli chodzi o zachowanie formatu dokumentu jest również istotną sprawą, właśnie między innymi pod kątem dokumentów do odesłania potem osobom widzącym, chodzi o zachowanie struktury oryginału, poza tym taki dokument znacznie lepiej się przegląda niż taki pisany ciągiem.
Jeśli chodzi o rozpoznawanie to może skoro już pro to dałoby radę, aby rozpoznawałepub i mobi :)
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#169 Lowca_Androidow
Co do wersji z załącznika, jak rozpoznać cały dokument wielostronicowy?
Ptyam bo jak otwieram pdf dwustronicowy to mam do wyboru albo rozpoznanie pierwszej strony, albo drugiej, a jak rozpoznać całość, żeby potem zapisać do txt jako jeden plik, jako cały dokument.
Np. dostaniemy dokument kilkudziesięciostronicowy to mamy rozpoznawać po jednej stronie?
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#170 matius
Aby rozpoznać większą ilość stron to w pierwszym polu ustawić pierwszą, a w drugim polu ostatnią i gotowe.
#171 pates
Działa
#172 Lowca_Androidow
OK, dzięki.
Ja jednak bym proponował, aby ta lista owszem była rozwijana, ale żeby również można było ręcznie wpisać stronę w polu, przy dużej ilości stron bywa uciążliwe odszukanie właściwej, książki miewają po 500 i więcej stron :)
Ewentualnie zamiast listy rozwijanej pola edycyjne i tak jak teraz domyślnie w polu pierwszym strona 1, w polu drugim strona ostatnia.
#173 misiek
Właśnie skanowanie do Jpg mile widziane. Jpg waży zdecydowanie mniej niż tif.
#174 Julitka
Zaznaczanie kilku na raz plików do rozpoznania jest niestety kluczowe, np. gdy każda strona jest w osobnym skanie.
Ewentualnie późniejsze dodawanie.
Ale chwilowo każda strona musi być zapisana w osobnym pliku - tak średnio to wychodzi.
Kolejna sugestia to, w przypadku konkretnego, pojedynzego pliku do rozpoznawania, zapamiętywanie jgo nazwy podczas zapisywania w formacie docelowym.
#175 matius
Albo wogule wybór zapisu do jakiego formatu.
I tak, możliwość zapisu kilku dokumentów, np. jpg do jegnego pdf jest kluczowa. Miałem tak zrobioną książkę na podstawie, której miałem napisać pewien tekst. I zmątowanie tego w jeden plik sporo ułatwiło.
#176 pajper
Witajcie!
W temacie cisza od kilku miesięcy, bo i Fundacja, i Elten, i inne sprawy... Ale nie, nie zapomniałem o tym projekcie, a OctarinePro powoli, acz jednak skutecznie dojrzewa.
Pewnie większość z was zauważyła, że testowa wersja programu została wystawiona przeze mnie na licytację charytatywną, wygrał ją papierek.
Teraz wychodzę z tą samą ofertą do wszystkich. :)
Od połowy sierpnia chciałbym zacząć regularne testy wersji Pro programu.
Udział w testach oczywiście będzie płatny. A co w zamian?
Osoby, które zdecydują się dołączyć do naszej ekipy będą mogły już od połowy sierpnia (plus/minus dwa tygodnie) testować wstępne wersje programu, dzielić się zgłoszeniami błędów i własnymi propozycjami, a po publikacji wersji 1.0, otrzymają do niej uaktualnienie za darmo.
Cena za udział w testach to 250 zł, w tej samej cenie wstępnie planuję regularną sprzedaż, która prawdopodobnie zacznie się pod koniec tego roku, chyba że testy się przedłużą.
Oferta dotyczy licencji na trzy stanowiska.
Jednak prócz samego programu, w wypadku udziału w testach macie niejaki wpływ na jego kształt, na pewno będę uważnie słuchał waszych opinii.
Warunkiem koniecznym do udziału w testach jest posiadanie konta na Eltenie, bo to tu będę publikował nowe wersje i prosił o zgłoszenia błędów/propozycji.
Osoby zainteresowane dołączeniem proszę o kontakt prywatny tu, na Eltenie, do dnia 31 lipca.
#177 piter9521
To zaraz. Osoby, które zapisują się do testów mają płacić, czy to im będzie zapłacone, bo nie ogarniam?
#178 pajper
Jak pisałem w poście @176, betatesty są płatne w planowanej cenie programu.
#179 papierek
Podsumowywując, płacisz, jesteś w betatestach a po wyjściu programu z fazy betatestów masz na niego dalej dożywotnią wersję i aktualizacje na 3 stanowiska. Pajperze pytanie, co jak się zmienia laptopa? Program jest na 3 stanowiska i tyle, czy jest jakaś możliwość przepisania klucza i takie tam?
#180 piter9521
Już rozumiem.