Nauczanie wyższe

Podejmowanie tematyki osób niewidomych

Started by gadaczka 10 posts last post 6 years ago

Cześć
Czy niewidomi, gdy mają do wyboru temat np. referatu, lub pracy licencjackiej, magisterskiej częściej niż widzący decydują się poruszać zagadnienia związane z niepełnosprawnością wzroku? Za takim wyborem przemawiałaby dobra znajomość tematu, często liczne kontakty w środowisku, które mogą pomóc w przeprowadzeniu badań i niepopełnianie głupich błędów. Sądzę, że jest tylko jedno zagrożenie. Gdy uż się takie badania zrobi warto pokazywać je nazewnątrz, żeby nie było w ten sposób, że po za promotorem pozna je tylko środowisko niewidomków. Zapraszam do dyskusji.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

Nie wiem jak to wygląda statystycznie ja poruszałam.
Czasem wykładowcy mnie nawet o to prosili.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Napisz coś więcej. Jakie zagadnienia? Jk to wyglądało?
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

Moja praca magisterska dotyczyła doświadczania muzyki przez osoby całkowicie niewidome vs widzące.

Co do referatów tematyka obejmowała edukację i funkcjonowanie tej grupy.

Miałam pewne gadgety np. tabliczka brajlowska, czujnik, zegarek mówiący, kubarytmy itd.
Musze przyznać, że takie prelekcje spotkały się z ogromną aprobatą, studenci i wykładowcy mieli dużo pytań.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Rozumiem.

#6 1 like Edited

Dość często widzę takie działania w okolicy, myślę więc, że owszem, niewidomi lubią pisać o niewidomych. Ot, choćby taka ciekawostka, moja koleżanka jeszcze ze szkoły wybrała niezależnie taki sam temat pracy licencjackiej, jak jeden z Eltenowiczów w tym samym roku i jest to temat niewidomych. Nie raz widzę na grupach na fb posty w rodzaju "patrzcie jaki ciekawy artykuł o czymś związanym ze środowiskiem napisał ten a ten niewidomy" albo pytania udzielających się na bank niewidzących grupowiczów o wypełnienie ankiety albo udzielenie wywiadów do jakiejś tam pracy. Dodajmy jeszcze, że bywa, że niewidomi idą studiować tyflopedagogikę. Także owszem, bym rzekła, że nie jest to rzadkie zjawisko, a że środowisko mamy niewielkie, to i odsetek ludzi, którzy się tym zajmą jest większy niż wśród widzących.

#7 1 like

Jest jeszcze jeden powód dla którego pisanie o niewidomych przez niewidomych ma sens - po prostu badań na te tematy nie ma bardzo wielu, także nie jest bardzo ciężko znaleźć niszę dla siebie do zagospodarowania.

Właśnie. Pytanie, czy te tematy zostają później w środowisku, czy publikowane są w czasopismach naukowych, wygłaszane na ogólnodostępnych seminariach.

#9 1 like

Różni, zapewne różnie. Problem jednak jest taki, że temat nie jest też zbyt powszechny, więc siłą rzeczy za daleko się taka praca nie rozniesie.

Moja praca licencjacka miała związek z realizacjami operowymi twórczości pisarzy oświeceniowych i romantycznych. Magisterka - krąg staropolski: dwór Radziwiłłów birżańskich. Na podyplomówce z tyflo, w ramach pracy końcowej, zajęłam się kwestią roli niewidomych bohaterów literackich. Potem dostałam propozycję opracowania tematu do publikacji naukowej. Recenzje miałam dobre. Ale ta książka wcale się nie ukazała... Nie wnikam dlaczego. Powiem tylko tyle, że to miała być praca zbiorowa. Ale... Wiem, że to co napisałam,przydaje się. :) Co do kolejnej podyplomówki, edukacji muzycznej, pisałam o nauczaniu muzyki dzieci z dysfunkcją wzroku ze sprzężeniami. A tematy prac moich pozostałych podyplomowych nie były związane ze środowiskiem niewidomych.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE