EltenLink

Migracja na Wordpressa, szczegóły

Back to EltenLink

#61 balteam

eltenblog.net

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2020-05-01 17:58

#62 patrykkubaszczyk Archived

Prubowałem się zalogować i nie mam uprawnień:d

2020-05-01 18:16

#63 denis333

Ludzie. Błagam. Czytajcie uważnie. Możliwość logowania się będzie włączona po pomyślnym wyeksportowaniu blogów do wordpressa! Co ma się skończyć za kilka dni.

2020-05-01 19:04

#64 daszekmdn

Ale zaraz. Jak klient będzie się łączył jak hasła będą inne? Jeśli da się w ten sposób, to jest to niebezpieczne.
Ja tam bym generalnie zostawił markdowna i zrobił myślniki jako nic po prostu by ich nie interpretował.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2020-05-01 19:38

#65 tomecki

Co do wpisów dla zalogowanych unikałbym mieszania pojęć, bo rzeczywiście tłumaczenie, że to działa tutaj inaczej, bo tak może spowodowac sporo problemów zwłaszcza, że mało kto czyta jakieś pomoce. Wordpress to wordpress. Znasz to ufasz, że jest ok dlatego mimo wszystko byłbym za opcją drugą. Większość zapewne i tak będzie to edytować via klient, a ci, którzy chcą to robić przez stronę raczej się naumią zwłaszcza, że to nie jest standardowa opcja blogerska.
Co do markdowna chyba zostawiłbym go włączonego i wysłałbym prośbę o ewentualne przeformatowanie tekstów. Podejrzewam, że nowi użytkownicy woleliby mieć powłączane fajne ficzerki, które uatrakcyjnią edycję zwłasczza, że można będzie powiedzieć, że ee, nowe ludzie, tu są takie fajne blogi, na których można pisać fajnie, ale bez tego durnego html, w którym trzeba masę śmiesznych znaczków wstawiać.

2020-05-01 20:11

#66 pajper

Klient będzie łączył się z Wordpressem przez wtyczkę. I, rzeczywiście, nieco uprościłem sprawę.
Wordpress nie będzie miał dostępu do Eltena, ale Elten będzie mógł logować nas na Wordpressa.

Wtyczka pozwala na użycie Eltenowej sesji (token) do zalogowania. Ale Wordpress nie będzie miał żadnego bezpośredniego dostępu do Eltenowej bazy danych. Będzie walidował przekazany token poprzez odpowiednie zapytanie.
Będzie to też token pozwalający tylko na zalogowanie do Wordpressa, bez możliwości działań na koncie.

W późniejszym czasie, przy okazji szyfrowania wiadomości, umożliwię generowanie funkcji kryptograficznej do tego, wtedy będzie wymagało to każdorazowego odszyfrowania informacji, a więc podania hasła, do którego ani Elten, ani Wordpress nie będą miały dostępu. Taka funkcjonalność jest już teraz przewidziana we wtyczce i czeka na implementację szyfrowania wiadomości.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
Edited 2020-05-01 23:39

#67 Zuzler

Teraz to mi szkoda, że na potrzeby wp nie można mieć innej nazwy użytkownika :D

2020-05-02 08:19

#68 Julitka

@Zuzler Będziesz sobie mogła wykupić domenę fajnemamskarpetki.pl, podpiąć bloga do Eltena i śmigać. Przecież pisałam tu o tym kilka razy...

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2020-05-02 09:14

#69 Zuzler

Nie o to chodzi, mi się podoba mój blog, nie chcę w nim nic zmieniać, szkoda tylko, że mam taką nazwę użytkownika, nie inną.

2020-05-02 09:54

#70 Paulinux

Ale nazwa użytkownika jest parametrem tylko dla Ciebie i służy do logowania się, chyba że czegoś nie wiem.

Happy hacking
2020-05-02 10:29

#71 Julitka

Stety lub nie, nie do końca.
-- (pajper):
Każdy użytkownik otrzyma bloga w domenie eltenblog.net, na przykład:
pajper.eltenblog.net
i przy kolejnych blogach, od pierwszego założyciela:
bibliotekadzwiekow.pajper.eltenblog.net.

--

2020-05-02 10:49

#72 Paulinux

A no tak, przepraszam. To mi umknęło.

Happy hacking
2020-05-02 10:52

#73 magmar

Zuzler, Twoja nazwa nie jest zła.
Dlaczego się jej czepiasz?

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2020-05-02 10:57

#74 tomecki

a ja mam inne pytanie. Czy ta wtyczka do integracji zostanie gdzieś udostępniona? Rzecz w tym, że parę osób może już mieć gdzieś blogi na Wordpress, którymi fajnie byłoby zarządzać z Eltena

2020-05-02 12:10

#75 pajper

@Tomecki Pomyślę nad tym, ale raczej nie. Głównie dlatego, że wtyczka komunikuje się z Eltenem poprzez Unix Sockety, w obrębie jednej maszyny. Można przepisać ją do używania jakiegoś HTTP oczywiście, ale to by znacznie spowolniło komunikację.
Są też względy zgodnościowe. Siłą rzeczy taka wtyczka nadpisuje czy też, poprawnie rzecz ujmując Wordpressowskim językiem, przefiltrowuje wiele zachowań, funkcji, procedur. By daleko nie szukać, od chociażby są to wpisy audio.
O ile testuję ją na naszej odsłonie WP i nie ma żadnych problemów, nie mogę dać gwarancji, że może konfliktować z jakimś motywem lub inną wtyczką, a ostatnie czego chcę, to by ktoś, instalując naszą wtyczkę, uszkodził sobie stronę i potem nie umiał tego naprawić.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2020-05-02 12:15

#76 patrykkubaszczyk Archived

I co z blogami?
Czekamy, i żadnej informacji!

2020-05-02 15:52

#77 Julitka

Patryk, Dziecko, czytajżesz ze zrozumieniem...

2020-05-02 16:31

#78 patrykkubaszczyk Archived

Miało dzisiaj być, a już po mału dzień się kończy.

2020-05-02 16:38

#79 lukasz1993258

Witam bardzo serdecznie , prubowałem się zalogować na tym panelu, wzwiązku z tym, prubowałem na dwa sposoby, pierwszy, w przeglądarce wpisałem host eltenblog.net, i tam pisze, że trfają prace, drugi sposób, to taki, że wszedłem sobie na wordpres.com, i tam po wpisaniu danych do logowania pisze, że hasło lub login jest nie poprawny.
Powieccie mi, czy ja coś robie źle?, czy co, bo szczerze, to troszke nie rozumiem, i zgury dziękóje za informacje

2020-05-02 16:50

#80 magmar

LItości było napisane, że do 4 maja jest PRZERWA.
Czy wszyscy POJĘLI?
Czy może przekleić Wam słownikową definicję PRZERWY?

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2020-05-02 16:55