EltenLink

Migracja na Wordpressa, szczegóły

Back to EltenLink

#761 pajper

Wordpress został zaktualizowany do wersji 5.8.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2021-07-22 22:57

#762 rylotek111

A czy ma ta aktualizacja może wpływ na to, że teraz w trybie przemieszczania VoiceOver w Safari na Macu nie czyta treści bloków?
Było generalnie tak, że poruszając się strzałką w dół bez szybkiej nawigacji można było komfortowo zapoznać się z całą treścią bloków oraz ich typem, a teraz kursor zachowuje się jak chce. Aby teraz przeglądać, przy każdym bloku muszę z szybką nawigacją poruszać kursor w lewo i prawo i dopiero jego zawartość jest odczytywana.
Straszliwie to irytuje zwłaszcza że zdarza się, że VoiceOver wychodzi z regionu zawartości edytora bloków, lądując albo w tytule, kontrolce "dodaj blok" lub też analizie seo. Myślałem, że to ja coś namieszałem, ale chyba jednak nie.
Jeśli chcę wstawić nagłówki przy pomocy Markdown, zdarza się, że po wklepaniu odpowiedniej ilości krzyżyków i wstawieniu spacji, składnia nie jest interpretowana właściwie i zamiast odpowiedniego formatu bloku, zostają krzyżyki i spacja.
I to chyba tyle jak na ten czas.

Czyńmy wokół siebie Dobro, aby i nam w tym życiu lepiej było. :)
2021-07-27 22:43

#763 pajper

Obawiam się, że to niestety sprawa do twórców Wordpressa, a nie dla mnie. :(
Generalnie WP jest, o ile wiem, testowany przede wszystkim z NVDA.

#StandWithUkraine

2021-07-27 23:53

#764 rylotek111

O żesz ty. Ubiję tych wspaniałych. A tak serio, trzeba będzie do nich napisać, bo redagowanie stało się naprawdę, niesamowicie uciążliwe z tym fruwającym tu i tam VO.
Dzięki wielkie w każdym razie za odpowiedź.:)

2021-07-28 00:02

#765 rylotek111

A mógłbyś ewentualnie Dawidzie spróbować sklecić coś testowego też w ten sam sposób, tj. z poziomu strony WP na Safari na Macu i ewentualnie potwierdzić lub zaprzeczyć występowanie błędu?
Chciałbym wiedzieć przed napisaniem gdzie trzeba, czy błąd jeszcze u kogoś występuje, czy jest on wynikiem albo jakichś błędnych ustawień poczynionych przeze mnie, albo też moich urojeń.:D
Będę dźwięcznie wdzięczny w każdym razie.;)

2021-07-28 00:10

#766 pajper

Tak, nie ma sprawy, postaram się to jutro sprawdzić.

#StandWithUkraine

2021-07-28 00:10

#767 rylotek111

Super. Dzięki wielkie.
Czekam zatem na wieści.:)

2021-07-28 00:42

#768 pajper

Najnowszy Bigsur - potwierdzam problem.

#StandWithUkraine

2021-07-28 19:55

#769 rylotek111

Dzięki serdeczne za sprawdzenie.
W apce na Maca (bo takowa istnieje również) jest jeszcze gorzej, tak więc już nie narzekam.:D Swoją drogą dziś podczas tworzenia wpisu źle nie było, tj. kursor nie kicał jak rozbrykany królik, mimo że liczba bloków była podobna do tej tworzących poprzedni wpis. Być może jeśli one są dłuższe i w większej ilości, problem z brykającym kursorem się nasila. Hmmm.
Trzeba będzie w takim razie w najbliższym czasie poszukać sposobu kontaktu z twórcami w ichniejszej pomocy.
A tak swoją drogą; jest coś przystępnego i dostępnego dzięki czemu mógłbym wrzucać wpisy na WP i zarządzać nimi? Ktoś coś? :)

2021-07-28 23:07

#770 rylotek111

Ahh zapomniałem – jeszcze pytanie do ciebie Dawidzie.
Czy WP aktualizuje się samoczynnie, czy masz na to wpływ?
No i czy da się ewentualnie przywrócić jakkolwiek do poprzedniej wersji? Już nie mówię o całości użytkowników, ale np. indywidualnie dałoby radę czy to zupełnie niezależne od ciebie?

2021-07-28 23:09

#771 pajper

Hej!
Jest wiele aplikacji do obsługi WP na Maca, niestety przyznaję, żadnych nie testowałem, ale kiedy robiłem research, wygrzebałem ich pokaźną liczbę pamiętam.

Nie da się wykonać prostego downgrade WordPressa. To znaczy kiedy stanie się coś bardzo złego, można wyeksportować wszystkie blogi, wywalić całego Wordpressa, zainstalować na świeżynkę i je zaimportować. Ale to naprawdę sporo roboty i na naprawdę złe okoliczności.
Nie mam jednak niestety możliwości aktywowania jednej wersji dla jednego bloga, a innej dla drugiego, bo wszystkie blogi działają na tym samym systemie.

#StandWithUkraine

Edited 2021-07-29 00:00

#772 rylotek111

O matko. To faktycznie kupa roboty i gra niewarta świeczki. Dzięki.:)
Oj nie nie nie. To ja już nie narzekam, się nieco bardziej wysilam i robię tak, żeby (również mi) było dobrze.:D

2021-07-29 12:45

#773 pajper

Witajcie!
Tu piszę przykładowo, zapraszam was do obejrzenia strony Fundacji Prowadnica:
https://prowadnica.org

To taki mały przykładzik możliwości Wordpressa, ta strona oczywiście jest zwykłym Eltenowym blogiem. :)

#StandWithUkraine

2021-08-21 13:57

#774 daszekmdn

Naucz mnie robić takie rzeczy na Wordpressie bez konieczności korzystania z tematów :). Jak taki link na górze strony zrobić, wyedytować np tak żeby na górze dodać jakieś info nad najnowszymi wpisami i wszystkim?
Myślałem, że Wordpressa ogarniam dobrze, a tutaj odkrywam, że tak nie jest.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
Edited 2021-08-21 14:02

#775 pajper

Do tego służą widgety. ;)

#StandWithUkraine

2021-08-21 14:03

#776 daszekmdn

I rozwijane podmenu! Też tak chcę! :)

#777 daszekmdn

No ale w widgecie nie mogę sobie umieścić czegoś nad wszystkim, nad menu nawet. Nad ostatnimi wpisami niemogę np. Co to za temat?

#778 pajper

Ten temat to PE Public Institutions. ;)

#StandWithUkraine

2021-08-21 14:04

#779 daszekmdn

A jest dostępny na liście tematów Eltena? Tak pytam, gdyż stwierdziłeś, że wszystko to postawione jest na Eltenowym WP i pytanie brzmi czy bez ingerencji w pliki na FTP :).

2021-08-21 14:10

#780 pajper

Tak, oczywiście. ;)
Generalnie obowiązuje zasada, o której pisałem. Jak potrzebujecie jakiegoś tematu lub wtyczki, piszcie, dodam.

#StandWithUkraine

2021-08-21 14:11