EltenLink

Dokumenty google - Google Dogs

Back to Oprogramowanie

#21 Julitka

Niestety nie potwierdzam - próbuję w Firefoxie i też nie bardzo chce się po czymkolwiek poruszać, a nie chcę zbytnio szaleć, bo potem wyjdzie, że wszystko komuś usunęłam. :p
-- (Monia01):
Dokumenty Google działają lepiej z firefoxem, przynajmniej mnie, z tym że po treści radzę poruszać się strzałkami, bo przynajmniej kiedyś było tak, ze jak się użyło tego ich skrótu do ciagłego czytania, to kursor stał w miejscu. A tak poza tym to polecam troszkę poczytać ;)

https://support.google.com/accessibility/answer/6282736?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=pl&oco=0

--

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2021-02-12 14:36

#22 Julitka

Tylko w Firefoxie Alt+Z to skrót do zakładek, a w Chromie to nic nie zmienia tak czy siak. :p
-- (adelcia):
moje słowa.
tylko czasami jak coś nie chce zadziałać, to się wciska ctrl alt z i działa, przynajmniej u mnie.
--Cytat (mojsior):
Ja używam chrome i zdsr i bez problemu mi wszystko działa w dokumentach google.
Kiedyś wiem że jeżeli dokumenty gogle były dla nvda niedostępne to w opcjach włączało się opcję która nazywała się chyba tryb braillea czy jakoś tak.
W razie co sprawdź czy aby napewno wsparcie dla czytników ekranu jest włączone i czy nvda jest najnowsze, bo tam podobno poprawiono cosik z arią.
Nie wykluczam też że dokumenty które dostajesz nie muszą być tekstem tylko to moze być jakiś obraz wstawiony w dokument i wtedy jeżeli używasz chrome i masz w nim włączone rozpoznawanie grafik to google powinien ci odczytać czy to jest grafika i tekst na niej.
A jeżeli już to nie pomaga to po otwarciu dokumentu włącz tryb przeglądania i połaź po tej całej stronie, tam gdzieś powinno być meni rozwijane dotyczące dokumentu.
Powinna tam byc opcja zapisz jako i wtedy taki dokument można sobie pobrać i zapisać do jakiegoś formatu.

--Koniec cytatu

--

2021-02-12 14:38

#23 Monia01

Wciśnij NVDA+Spacja :)

-- (Julitka):
Niestety nie potwierdzam - próbuję w Firefoxie i też nie bardzo chce się po czymkolwiek poruszać, a nie chcę zbytnio szaleć, bo potem wyjdzie, że wszystko komuś usunęłam. :p
-- (Monia01):
Dokumenty Google działają lepiej z firefoxem, przynajmniej mnie, z tym że po treści radzę poruszać się strzałkami, bo przynajmniej kiedyś było tak, ze jak się użyło tego ich skrótu do ciagłego czytania, to kursor stał w miejscu. A tak poza tym to polecam troszkę poczytać ;)

https://support.google.com/accessibility/answer/6282736?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=pl&oco=0

--

--

🇺🇦 🇵🇱
2021-02-12 16:04

#24 Julitka

Nie pomaga.
-- (Monia01):
Wciśnij NVDA+Spacja :)

-- (Julitka):
-- (Monia01):

--

--

--

2021-02-12 16:20

#25 Monia01

To dziwne, u mnie działa. :O Czy mówi Ci, że obsługa czytników ekranu włączona?

🇺🇦 🇵🇱
2021-02-12 16:22

#26 Julitka

Mówi.

2021-02-12 17:11

#27 Monia01

To nie wiem w czym problem :(

🇺🇦 🇵🇱
2021-02-12 17:13

#28 DJGraco

Julitka właczylaś w ustawieniach konta google, żeby domyślnie korzystało z obsługi gadaczy? Monia podała link do artykułu gdzie jest to fajnie opisane jak to włączyć. Ja sobie włączyłem i jak teraz jestem zalogowany na konto google to po dokumentach google poruszam się legancko

2021-02-12 18:51

#29 Julitka

Włączyłam. :)
-- (DJGraco):
Julitka właczylaś w ustawieniach konta google, żeby domyślnie korzystało z obsługi gadaczy? Monia podała link do artykułu gdzie jest to fajnie opisane jak to włączyć. Ja sobie włączyłem i jak teraz jestem zalogowany na konto google to po dokumentach google poruszam się legancko

--

2021-02-12 19:59