Forum

Poczta Polska - Wysyłka paczek/listów po niewidomemu

Życie codzienne niewidomych

Previous 3 / 3

daszekmdn

#41 ·

1 likes
Poczta Polska ma tak wygórowane ego, że to się w głowie nie mieści. Skostniała firma myśląca chyba, że dalej jest komunizm i mają monopol na rynku i mogą robić wszystko byle jak. Nie mówię, że wszędzie tak jest, ale w wielu miejscach dzieją się różne zniechęcające rzeczy. Zależy, na kogo się trafi w okienku.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Julitka

#42 ·

@Daszek Zgadzam się w pełni. Z resztą nie tylko oni, np. PKP tak samo. Ale PKP jest bardziej zcyfryzowane, paradoksalnie. A ja bardzo często muszę wysyłać listy sama, co graniczy z cudem.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

majkmik1981

#43 ·

Hm... Z listami i paczkami wysyłanymi na poczcie, radzę sobie w ten sposób, że po zapakowaniu paczki w papier i zaklejeniu jej jakimiś tam szarymi taśmami, na komputerku robię sobie etykietkę z adresem nadawcy i odbiorcy po prawej stronie na dole.
Po wydrukowaniu etykietki, gdy idę na pocztę, to daję paczkę, i kartkę z adresami, i nic mnie nie obchodzi więcej. A nie no, jeszcze daję pani z okienka przed schodami kaskę na paczkę i już gotowe.
Zazwyczaj panie tego nie przepisują na paczkę, tylko na paczkę naklejają tą etykietkę i wio w drogę

Milusiego czasu dla wszystkich.

piter9521

#44 ·

Zgadza się. Oni mają koszulki, do których wkładają kartkę z adresem.

majkmik1981

#45 ·

Spotkałem się z praktyką, że na poczcie bez wkładania do koszulki były etykietki przyklejane. Ale tak, czy tak, to nie ma, jak korzystanie z nadawania paczek przez paczkomat. Szybko, samodzielnie i dosyć łatwo. Tylko szkoda, że np w impoście nie da się wybrać wysokości na jakiej mają być skrytki otwierane do nadania przesyłek. Od kąd zaczęliśmy wysyłać masowo przesyłki paczkomatami, to to jest dosyć duży problem dla ślepaczka. Jeśli wysyła paczki Wspólnik, to tam walić na to, bo widzi. No ale po niewidomemu mogłoby być jakoś to ułatwione, jak np przy odbieraniu paczek: zaznaczasz strefę ułatwionego dostępu, i gdy przyjdzie paczka, to pyk i już jest.
No i jeszcze przy wysyłaniu czegokolwiek paczkomatem, jest to dobre, że nie trzeba kmieć gotówki przy sobie bo wszystko można apką opłacić.

Kat

#46 ·

Ostatnio nadawałam paczkę z Vinted, pech chciał, że kupująca zażyczyła sobie wysyłkę Pocztą Polską właśnie. W tej sytuacji, jedyne, co musiałam zrobić, to wydrukować etykietę i zanieść do najbliższej placówki pocztowej, którą mam nader blisko.
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
Previous 3 / 3