Po co aktualizować?
Back to Dyskusja ogólna#1 daszekmdn
Czy jest cokolwiek przydatnego w nowej wersji po za jakimś tam szybszym działaniem? Mam dodatki, których używam i nie mam zamiaru aktualizować bo nie wszystko jest przeportowane, plus używane jeszcze raz na 100 lat ale jednak Sapi5 jak mnie drażnią dźwięki i chcę przestawić się na coś ludzkobrzmiącego.
Czy działają następujące wtyczki i czy jeśli tak to nie trzeba szukać niewiadomo gdzie tylko są dostępne w repo? Jeśli nie, od razu dziękuję nawet jak miałby ktoś podsyłać.
Emotikony;
NVDA Remote;
Soft voice;
Speech history;
Translate;
Czy Vocalizer pod Sapi działa?
#2 pajper
SAPI5 działa bezproblemowo i nadal ma wsparcie, problemy dotyczą SAPI4.
Nowości? Kilka ich jest. Jest kurtyna - wiem, mamy dodatek, ale i tak miło było ją wreszcie zobaczyć.
Pozostałych zmian dość sporo, ale chyba żadnej nie uważałbym za znaczną, może nawigację po figurach i artykułach na stronach - bardzo ułatwia szybką nawigację.
Dla mnie jednak najważniejsze jest, że wreszcie naprawiono błąd ze zwieszaniem się NVDA przy ładowaniu dużych partii tekstu do konsoli.
No i nie zapominajmy, że co najnowsza wersja i najnowsze łatki, to najnowsza wersja.
Emotikony i NVDARemote działają.
Co do reszty, ja nie wiem.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#3 zvonimirek222
Dobry!
Emotykony są w najnowszej wersji przeportowane do trzeciego pythona.
https://addons.nvda-project.org
zapraszam,
NVDA remote jest na oficjalnej stronie.
Vocalizer pod sapi5 działa.
speech history jest tutaj w naszej grupie *wersja z repo*
Translate też jest tutaj *mam nadzieję, że mówisz o translate od Yannicka Plassiarda?
Soft voice nie działa. Nie wiem, Czy ktoś go nawet przeportuje...
Jest to nieoficjalny Addon, z tak zwanej szarej strefy, i po za tym, jest to angielski komercyjny syntezator.
#4 pajper
A, jeszcze jedna rzecz. Python2 traci wsparcie na koniec tego roku.
Nie chodzi o NVDA, a o wsparcie ogólne.
Może się więc okazać, że z biegiem czasu przy aktualizacjach Windowsa czy innych komponentów będzie brakowało bibliotek lub zgodności bibliotek i aplikacje pisane w Pythonie 2 po prostu nie będą już działały.
#5 zvonimirek222
Oczywiście, i dotyczą te problemy tylko... syntalka, o czym tutaj było mówione wiele razy, a mało kto chyba ze zrozumieniem czytał...
--Cytat (pajper):
SAPI5 działa bezproblemowo i nadal ma wsparcie, problemy dotyczą SAPI4.
Nowości? Kilka ich jest. Jest kurtyna - wiem, mamy dodatek, ale i tak miło było ją wreszcie zobaczyć.
Pozostałych zmian dość sporo, ale chyba żadnej nie uważałbym za znaczną, może nawigację po figurach i artykułach na stronach - bardzo ułatwia szybką nawigację.
Dla mnie jednak najważniejsze jest, że wreszcie naprawiono błąd ze zwieszaniem się NVDA przy ładowaniu dużych partii tekstu do konsoli.
No i nie zapominajmy, że co najnowsza wersja i najnowsze łatki, to najnowsza wersja.
Emotikony i NVDARemote działają.
Co do reszty, ja nie wiem.
--Koniec cytatu
#6 daszekmdn
Po prostu w temat się nie wgłębiałem. Ehhh.
#7 pajper
SAPI4 powinien być usunięty już dawno - nie tylko z NVDA, a i z Windowsa.
Nie idzie mi o złośliwość. Sam Syntalka, przyznam, nie lubię, ale rozumiem, że inni inaczej myślą.
Tylko od czasu SAPI4 świat się trochę zmienił, SAPI 5 wydane już jest 20 lat temu, dokładnie w roku 2000. To przykre, ale pewne rozwiązania po prostu się starzeją.
I o ile często jestem zwolennikiem zachowywania kompatybilności gdzie się da, czasem trzeba coś odrzucić, by iść do przodu. Może NVAccess nie zrobiło tego najlepiej, bo pewne decyzje mogłyby zostać powzięte w innym trybie, czasie i sposobie, ale zrobiło to, co musiało.
A trudno winić NVDA za to, że twórcy syntezatorów czy dodatków nie chcą aktualizować swoich produktów. Czasu mieli dużo.
#8 daszekmdn
No, ale ponoć z Ivoną też pod 5 był problem.
#9 pajper
Nie potwierdzam. Używam Ivony i działa mi poprawnie.
#10 zvonimirek222
Dobra, a jakiej wersji ivony?
Z harpo czy jakiejś starzej.
--Cytat (pajper):
Nie potwierdzam. Używam Ivony i działa mi poprawnie.
--Koniec cytatu
#11 stefan
Może działa Ci Ivona poprawnie, bo masz wyłączone czytanie znaków NVDA+2.
Przy włączonej tej opcji są problemy, o których już wcześniej pisałem.
#12 zvonimirek222
Problem jest taki, że tak na prawdę Ivona i syntalk są syntezatory już nierozwijane.
Ba, jeszcze nie chcę tutaj wspominać o tym, że na trackerze do zgłaszania błędów ludzie pisali o niedziałającym Loquendo na sapi4 i 5.
Wersja Loquendo 6. Wniosek, Ludzie nie używają najbardziej aktualnych syntezatorów mowy.
Przyczyna jest jedna i słuszna, i niestety popieram takich ludzi częściowo, próbując znaleźć alternatywy dla takich.
Pozwolę sobię zacytować tutaj pewnego użytkownika, którego imienia nie chcę wspominać: Inne syntezatory niż syntalk są do dupy".
Niestety, ludzie szukają czegoś, co by nadmiernie nie zangielszczało i nie robiło błędów w języku polskim.
Niestety, jedynym takim syntezatorem na dzień dzisiejszy jest Speak 2 Jan V III.
Ja tylko wspomnę wam jedną taką rzecz. Rosjanie jeszcze po dzień dzisiejszy chowają swojego Newfona z przełomu lat dziewięćdziesiątych, bo jest robotyczny, szybki, i nie zniekształca wypowiedź, próbując ją zinterpretować jako jakiś tam niechciany skrót lub angielski zlepek, którego się powinno czytać według reguł angielskiego systemu.
#13 zvonimirek222
btw, jeśli ktoś chce, jest acapela Ania dla NVDA, która już nie ma swoich udziwnień z dawnych lat.
kto chce potestować, może to zrobić.
www.acapela-nvda.com
a jeśli ktoś chce kupić pakiet ze wszystkimi językami, cena jest 100 euro dla wersji pełnej z głosami colibri i naturalnobrzmiącymi.
Istnieje też wersja z głosami colibri, czyli ekwiwalent równoznacznik głosów vocalizer compact.
#14 pajper
Starszej, nie polubiliśmy się z tą z Harpo, choć niby zakupiłem. :)
#15 daszekmdn
Cytat:
Ba, jeszcze nie chcę tutaj wspominać o tym, że na trackerze do zgłaszania błędów ludzie pisali o niedziałającym Loquendo na sapi4 i 5.
Wersja Loquendo 6. Wniosek, Ludzie nie używają najbardziej aktualnych syntezatorów mowy.
Koniec cytatu.
Dlaczego tak jest? Chyba wszyscy wiemy, ceny, ceny i jeszcze raz ceny.
#16 zvonimirek222
Nie Dasz,
To nie są ceny, a jest to pragnienie użytkownika do jak najbardziej poprawnego języka. Język musi być interpretowany przez syntezator, jak by to był tzn. mówca rodowity / native speaker.
--Cytat (daszekmdn):
Cytat:
Koniec cytatu.
Dlaczego tak jest? Chyba wszyscy wiemy, ceny, ceny i jeszcze raz ceny.
--Koniec cytatu
#17 tomecki
A musi być? bo tu są dwie szkoły. Część chce rzeczywiście nativespeakerów, inni zupełnie na odwrót czyli żadnych innych regułek niż w języku ojczystym aby w razie czego znać pisownię.
#18 DJGraco
A ja chcę tylko jednego. Żeby mój speechplayer powrócił. Bo jest to jedyny polski syntezator na klattie, któy brzmi znośnie i go lubię. No i wykorzysttuje silnik espeaka. Ale raczej to marne szanse...
#19 zvonimirek222
i tą drugą szkołę popieram.
Chyba jedynym wyjściem będzie mój port rosyjskiego newfona, który ma pseudowileńską polszczyzne.
--Cytat (tomecki):
A musi być? bo tu są dwie szkoły. Część chce rzeczywiście nativespeakerów, inni zupełnie na odwrót czyli żadnych innych regułek niż w języku ojczystym aby w razie czego znać pisownię.
--Koniec cytatu
#20 DJGraco
Dobra. Wiem jestem głupi itd, ale ja zdowngroadowałem do 2019.2.1.
Ze zwykłym espeakiem nie byłem w stanie wytrzymać kilku dni.
Trudno. Muszę niestety przyznać, że przyzwyczajenie wzięło górę. Bo ja nawet bym zaktualizował, gdyby remote np nie działał, ale syntezator to dla mnie podstawa i najważniejsza rzecz w gadaczu.
Tyle ode mnie.