Mac os i Safari - problem z poruszaniem się po liście wyników Google.
Back to Problemy z oprogramowaniem#1 Nowiczok
Cześć,
Od wczoraj, poruszając się nagłówkami po wynikach google, voiceover zamiast tytułu nagłówka czyta mi tylko nazwę linku.
Też tak macie?
Zastanawiam się, czy to google z czymś eksperymentuje, czy ja coś przestawiłem.
#2 denis333
@nowiczok jak wrócę do domu, to sprawdzę to u siebie. Ps. jaką posiadasz wersję systemu mac os?
#3 Nowiczok
10.13 - High Sierra.
#4 denis333
Jak wrócę do domu za parę dni to sprawdze jak sytuacja u mnie wygląda. Coś kojarzę, że taka sytuacja ma miejsce gdy stron nie zostanie do końca przez vo wczytana.
#5 Elanor
Tak, było tak w moim przypadku i szukałam przyczyny problemu. Nie znalazłam jej, ale zalogowałam się na konto Google i problem zniknął, jak ręką odjął. Po wylogowaniu się, nie wrócił. To raczej nic w ustawieniach, przegrzebałam je na wszystkie strony, bo doprowadzało mnie to do szału.
#6 Nowiczok
Jak wyczytałem na Applevis, ten problem wynika niestety głównie z powodu zmiany wyświetlania wyników przez google i jakiegoś błędu w interpretacji html przez voiceover. Komuś udało się go rozwiązać po przez wylogowanie się z konta, innemu pomogło ustawienie w narzędziu voiceover, zakładka nawigacja, opcji wskaźnik myszy ignoruje kursor voiceover, a mi nie pomogło nic. Jedyne co mnie ratuje to skrót vo-u. Po jego włączeniu, przemieszczając się po nagłówkach, wyniki czytane są prawidłowo.
#7 EugeniuszPompiusz
Sie zgadza się, google teraz adres strony pokazuje nad treścią, nie pod treścią wyniku, więc to niejako adres jest pierwszym elementem powiązanym z wynikiem. faktycznie, Vo+u powinno rozwiązywac problem, ale niezbyt toto wygodne.
btw. na Catalinie nie obserwuję problemu, zalogowany do googla
#8 Elanor
Co to jest za skrót właściwie?
#9 denis333
Coś jak ins+f7 w nvda. Wyświetlanie listy łącz, nagłówków, tabel na stronie etc.
#10 Elanor
Ooo, dzięki, jakoś tego nie znałam.
#11 die Archived
Google spiepszyło sprawe, dlatego przesiadłem się na duckduckgo, i wam tesz to polecam, i na windzie i na safari w macu
#12 Elanor
No, skopali to, trzeba przyznać. U mnie znowu odmówiło współpracy.
#13 rylotek111
Również występowanie problemu potwierdzam. Dzięki za sugestie przelogowania się na Google czy grzebania w ustawieniach VO. Jak ogarnę temat, dam znać czy działa. Jakoś tak nie pomyślałem o przelogowywaniu. W ogóle myślałem, że to ogólny problem z dostępnością prezentacji wyników wszędzie, ale gdy ostatnio było mi dane popracować chwilę na Windowsie, dotarło, że problem występuje wyłącznie na macOS.
macOS Catalina, 10.15.3.:)
#14 Elanor
Wiecie Co? Tak mi chodzi po głowie, czy by w tych ułatwieniach dostępu, czy jak się to tam nazywa, w Googlach nie trzeba było pogrzebać. Teraz u mnie nic nie pomaga.
#15 Nowiczok
U mnie od kilku dni vo zaczął czytać nagłówki jak dawniej.
#16 EugeniuszPompiusz
Google przywróciło mniej więcej stary układ strony jak chopdzi o dostępność.
#17 rylotek111
Potwierdzam, działa, naprawiło samo się, bez jakiejkolwiek ingerencji z mojej strony. Jakoś tam miałem zadziałać, jakoś mi nie wyszło i jakoś się naprawiło. Po tym jak się naprawiło, na iOS się na moment popsuło, ale teraz zarówno na jednym jak i drugim śmiga aż miło.;)
#18 Elanor
Również potwierdzam. Działa jak należy.