Nauczanie wyższe

Uczelnia tylko dla niepełnosprawnych

Started by gadaczka 9 posts last post 6 years ago

W Polsce brzmi to jak utopia, jednak np. w Czechach istnieje wyższa szkoła muzyczna przeznaczona wyłącznie dla osób z dysfunkcją wzroku. Co o tym sądzicie? Jest to zapewnienie odpowiedniej pomocy, czy w tym okresie najwyższy czas umieć współpracować z pełnosprawnymi?
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

#2 2 likes

Współpraca w przypadku zdecydowanej większości muzyków jest raczej nieunikniona więc tak, czy tak taką umiejętnością trzeba dysponować. Pytanie brzmi czy rzeczywiście najlepszym pomysłem świata jest pchanie pieniędzy w dedykowaną szkołę. Przy wszystkich zaletach istnieją niewąskie wady. Przede wszystkim większość tych zwykłych akademii muzycznych będzie kierować niewidomych do tej szkoły specjalnej. Niby nie byłoby to złe, ale kto zagwarantuje odpowiedni poziom kształcenia, dobrych wykładowców, infrastruktury czy chociażby wszystkie kierunki, na które niewidomi chcieliby uczęszczać. Nie wspomnę o takim drobiazgu jak lokalizacja, bo zawsze ktoś będzie miał daleko. Myślę, że te same pieniądze skierowane w działający system wsparcia osób niepełnosprawnych w zwykłych szkołach miałby znacznie więcej sensu. Szkoła wyższa to już porządne koncerty, dorosłe projekty, zespoły itd. Z resztą pewne rzeczy tworzą się już na poziomie liceum. Im wcześniej wejdziemy w ten świat, tym większe szanse dostaniemy na dzień dobry.

Nie, nie i jeszcze raz nie. Kolejne getto.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#4 1 like

Również jestem na nie, przynajmniej w kwestii studiów humanistycznych - bo niby po co, skoro teraz i tak większość treści to teksty dające się odczytać na komputerze. Mam mieszane uczucia co do sportu i nauk ścisłych, ale nie czuję się tu kompetentna, więc pozwolę zabrać głos innym.

#5 1 like

Zależy na czym komu zależy. Jeśli chodzi o jednolitość, łączenie niepełnosprawnych ze sprawnymi na jak najnaturalniejszych zasadach, no to w takim miejscu nijak się tego nie osiągnie. ALe jeśli komuś zależy tylko na jakimkolwiek wykształceniu w konkretnej dziedzinie i braku problemó, związanych z przekonywaniem wszystkich, że niepełnosprawny to nie debil, to wybierze taką uczelnię i się jaęli komuś chodzi o wygodę, to jego wybór.

#6 Archived

To niepotrzebne generowanie dodatkowych środków. Już widzę setki kursów, szkoleń i szukania kadry na siłę.

Przecież Kraków oferuje wykształcenie policealne typowo dla niewidomych.
Jednak jako Admin upraszam o nie ciągnięcie tego wątku, ponieważ nie spełnia założeń grupy.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#8 1 like

Policealne a studia to jest różnica, a policealne typowo dla niewidomych oferuje chyba z 5 ośrodków w tym kraju.

#9 Edited Archived

Ja też uważam, że ten temat powinien być umieszczony na innym forum! I podkreślam jeszcze raz. To pakowanie grubych milionów w dalszą alienację niepełnosprawnych od społeczeństwa!