[nieaktualne] Decyzja w sprawie dalszego Rozwoju
Back to Archiwum Eltena#61 grzezlo
Miło słyszeć, że kolega Dawid poszedł za moją radą wyrażoną w forumowym wpisie z 3 czerwca w wątku pt. "Szczerze o Eltenie", ale jest jeden błąd w metodzie, popełniony już bardzo dawno temu, ale też łatwy do odkręcenia.
Skoro obecnie mamy do czynienia z jednoosobowym komitetem sterującym, programistą, sponsorem serwera, to ewentualne wyłączenie portalu przy braku środków na serwer też będzie w świadomości zbiorowej niesłusznie kojarzone z osobą Dawida.
Gdyby poszło to w stronę propozycji utworzenia przez społeczność prężnie działającej grupy inicjatywnej, która się będzie zajmować pozyskiwaniem środków na działanie serwera, to wówczas ewentualna porażka aktywności takiej grupy nie mogłaby być kojarzona z programistą.
A to, że niewidomi powinni wszystko mieć za darmo, to jest chlubna tradycja zapoczątkowana w czasach PRL darmowymi biletami komunikacji miejskiej i innymi przywilejami, a kontynuowana obecnie przez trzeci sektor różnymi wydarzeniami bezpłatnymi dla użytkowników końcowych, finansowanymi ze środków publicznych.
Szkoda, że z tym stowarzyszeniem nie wyszło, bo wóczas wszystkie problemy by się rozwiązały, ale też ograniczenia obiektywne, które stanęły na przeszkodzie, trzeba zrozumieć.
Pomysł przekazania Eltena w darze innej fundacji raczej oderwany od rzeczywistości.
Cyt z 3 czerwca:
Jeśli Olą i Izą z cytowanego fragmentu [znanej piosenki] miałyby być jakieś dobrodziejownie trzeciego sektora, to problemów formalno-prawnych jest w tym całe mnóstwo, ale głównym jest nieistniejący budżet na posadzenie prawnika i iluś moderatorów na etacie, żeby w ogóle zapewnić możliwość trwania projektu.
Gdyby jeszcze miało chodzić o jego rozwój, to trzeba by przynajmniej jednego programistę zatrudnić, a programowanie to nie są tanie rzeczy.
Trzeci sektor działa na bazie środków uzyskanych z różnego rodzaju konkursów projektów, więc gdyby się w danym roku udało jakiejś fundacji uzyskać środki na ten projekt, to po pierwsze prawdopodobnie kosztem innego projektu tej fundacji, a po drugie nie byłoby wiadomo co z tym będzie w roku przyszłym.
(...)
No i sam jestem ciekawy co Dawid zrobi z tym pouczającym doświadczeniem.
Na jego miejscu będąc, to pewnie doszedłbym do wniosku, że projekt był ciekawy, dużo się z niego człowiek nauczył od gimnazjum przez szkołę średnią, aż do początku studiów, no ale potencjał dalszego rozwoju jako programisty jest już w nim dość niewielki. Możnaby przepisywać całe api od nowa, rzeźbić apkę mobilną, ale nie powoduje to znaczącego skoku jakościowego, bo koniec końców jest to to samo przez to samo, tylko trochę inaczej napisane.
A potencjału do rozwoju w innych dziedzinach programowania typu sztuczna inteligencja i uczenie maszynowe, albo zaawansowane algorytmy matematyczne, to po prostu w takiej społecznościówce nie ma. Konieczność użerania się z mniejszą lub większą grupą niezadowolonych może i jakoś tam hartuje psychicznie, ale czy znów aż tak bardzo rozwija? A i tak wiadomo, że trudne studia z każdym rokiem będą coraz trudniejsze, a w przyszłości jakaś praca i rodzina nie pozostawi przestrzeni na tę sprawę zbyt wiele, jeśli w ogóle.
No i oczywiście, że nie miałoby sensu wyrywanie wtyczki z gniazdka, ale zapowiedź zakończenia projektu z końcem grudnia br., dlaczego nie?
Ewentualnie ogłoszenie castingu na Olę i Izę z przytaczanej piosenki, czyli oddam portal w dobre ręce, no i to byłoby nawet ciekawsze od strony socjologii internetu, bo może jakaś grupa zaangażowanych użytkowników byłaby się w stanie zorganizować, żeby go przejąć i kontynuować działanie, tj. opłacać domenę i serwer, jeśli nawet nie rozwijać oprogramowanie.
Koniec cytatu.
Pozdrawiam, GZ.
#62 Agata.d
--Cytat (papierek):
a trzeci znajdzie darmowego abby fine readera i będzie miał najlepsze OCR z możliwych. :P 20 zł na osobę na rok to nie jest dużo i niezależnie od relatywizmu, nawet dla dzieciaka bez renty, tyle kieszonkowego to spokojnie można dostać.
--Koniec cytatu. Zgadzam się z tym, ale niestety jest też tak, że dość spora liczba użytkowników nie ma niezależności finansowej i nawet, jak by chcieli wpłacić, to nie bardzo mają jak, bo albo w ogóle nie mają kont bankowych, albo je mają, lecz nie posiadają do nich dostępu, a w obu przypadkach pieniędzmi zarządzają rodzice.
#63 mikolajholysz
Wiem coś o tym. Sam przechodziłem w swoim życiu przez ten etap. Gdyby na przykład takie Klango w momencie, w którym wprowadziło Klangopunkty, całe stało się płatne... cuż. Nie sądze, że byłbym tu, gdzie jestem dziś.
@pajper co do samej kwestii kosztów, mógłbyś zidentyfikować, jakie są ich największe źródła? Interesuje mnie najbardziej, jak wygląda z wykorzystaniem zasobów na serwerze, np. co najbardziej korzysta z CPU i dysku, jak się ma ilość danych głosowych wiadomości do blogów do forów itp. Dla czego nie można zaimplementować poniższych propozycji?
1. Przenieść certyfikat SSL na Letsencrypt, darmowe i wykorzystywane przez wiele podmiotów rozwiązanie. Oszczędność około 300zł.
2. Usunąć możliwość umieszczania materiałów głosowych na blogach, na rzecz umieszczania linkó do plików na własnej chmurze? Użytkownicy nie straciliby nic z funkcjonalności, a przestrzenią dyskową przejmowaliby się sami? Wiadomo, mniej wygodne rozwiązanie, ale miejsca zaoszczędzi sporo i wydłuży agonię projektu.
3. Pomyśleć jakoś o optymalizacji bazy. Nie widziałem nowego kodu od grup, a chętnie bym zobaczył szczerze mówiąc, bo nie wierzę, że to musi być tak zasobożerne, jak jest obecnie. Widziałem instancje Mastodona, też sieci społecznościowej, o podobnej skali, działające na serwerze za 10 dolarów miesięcznie. Robiłem bardzo pobieżną analizę appki mobilnej ostatnio i mnie tam kilka rzeczy bardzo zaniepokoiło, m.in. prawie megabajtowy plik z całą strukturą forów, zamiast prostej głównej listy.
4. Moim zdaniem lepszy ograniczony Elten niż całkowity brak Eltena. Może faktycznie serio ograniczyć wiadomości głosowe? Wiadomo, będą psioczyć, ale chyba nie tak, jak na zamknięcie projektu? Oczywiście mikropłatności powinny ograniczenia zwiększać/znosić.
5. Zidentyfikować, jakie funkcje najbardziej przyczyniają się do wysokich kosztów i ograniczyć je? Nie wiem, jakie to funkcje, więc ciężko mi coś mówić, ale interesuje mnie głównie, co wykorzystuje najwięcej dysku, oraz akie typy zapytań najbardziej obciążają serwer jako taki i bazę.
#64 Julitka
Jeżeli chodzi o dwujkę, to tu niestety Elten straciłby jeden ze swych głównych atutów i przez to stał się mniej atrakcyjny dla użytkowników potencjalnych i już zarejestrowanych. Bo fora i blogi audio to jst jedna z tych rzeczy, które ludzi do Eltena przyciągają.
#65 pajper
Co do zasobów, przedstawię więcej na dniach, na razie w skrócie...
1. Przenieść certyfikat SSL na Letsencrypt, darmowe i wykorzystywane przez wiele podmiotów rozwiązanie. Oszczędność około 300zł.
LetsEncrypt ma wiele problemów, choć jest fajny. Dopuszcza klucze tylko długości 2048, my używamy 4096. Nie pozwala podpisywać strony danymi, jedynie ją szyfruje, a w wypadku Eltena ważne jest to pierwsze także ze względu na Apple (jeden z wymogów do Appstore, poprawny adres kontaktowy w danych SSL).
2. Usunąć możliwość umieszczania materiałów głosowych na blogach, na rzecz umieszczania linkó do plików na własnej chmurze? Użytkownicy nie straciliby nic z funkcjonalności, a przestrzenią dyskową przejmowaliby się sami? Wiadomo, mniej wygodne rozwiązanie, ale miejsca zaoszczędzi sporo i wydłuży agonię projektu.
Pamiętaj, że Elten dotyczy w większości osób mniej technicznych. Można, ale...
Stracimy jeden z głównych atutów, ale niewiele jest chmur, które na to pozwolą. Pewnie niektórzy będą wracać do wpisów, otwierać je i zamykać...
A chociażby taki Dropbox narzuca limit max. 20 zapytań o jeden plik dziennie, inaczej go blokuje, a nawet blokuje konto.
3. Pomyśleć jakoś o optymalizacji bazy. Nie widziałem nowego kodu od grup, a chętnie bym zobaczył szczerze mówiąc, bo nie wierzę, że to musi być tak zasobożerne, jak jest obecnie. Widziałem instancje Mastodona, też sieci społecznościowej, o podobnej skali, działające na serwerze za 10 dolarów miesięcznie. Robiłem bardzo pobieżną analizę appki mobilnej ostatnio i mnie tam kilka rzeczy bardzo zaniepokoiło, m.in. prawie megabajtowy plik z całą strukturą forów, zamiast prostej głównej listy.
Zauważ różnicę. Elten na starym serwerze Via Web działał bezproblemowo.
Podoba nam się to czy nie, ale skala wydajności jest tu różna. Przeglądarka, która ładuje stronę nawet i przez dwie-trzy sekundy, to przeglądarka i jesteśmy przyzwyczajeni do jej działania natychmiastowego.
Klient Eltena jest czymś innym, bo chwilowa zwieżka (nawet ta 2-3-sekundowa) jest już interpretowana jako mulenie się i lagi.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#66 zywek
Mikołaj jak zwykle snsownie prawi.
#67 misiek
Z funkcjami głosowymi jest taki problem, że u różnych osób one działają różnie, więc z tymi płatnościami za to to jednak słaba opcja. Co innego, gdyby u wszystkich działały bez problemu to wtedy jak najbardziej się zgadzam. Ja prawie z tego nie korzystam, z racji problematyki jaka z tym m.in u mnie jest, więc mi to ani ziębi, ani parzy.
--Cytat (mikolajholysz):
Wiem coś o tym. Sam przechodziłem w swoim życiu przez ten etap. Gdyby na przykład takie Klango w momencie, w którym wprowadziło Klangopunkty, całe stało się płatne... cuż. Nie sądze, że byłbym tu, gdzie jestem dziś.
@pajper co do samej kwestii kosztów, mógłbyś zidentyfikować, jakie są ich największe źródła? Interesuje mnie najbardziej, jak wygląda z wykorzystaniem zasobów na serwerze, np. co najbardziej korzysta z CPU i dysku, jak się ma ilość danych głosowych wiadomości do blogów do forów itp. Dla czego nie można zaimplementować poniższych propozycji?
4. Moim zdaniem lepszy ograniczony Elten niż całkowity brak Eltena. Może faktycznie serio ograniczyć wiadomości głosowe? Wiadomo, będą psioczyć, ale chyba nie tak, jak na zamknięcie projektu? Oczywiście mikropłatności powinny ograniczenia zwiększać/znosić.
5. Zidentyfikować, jakie funkcje najbardziej przyczyniają się do wysokich kosztów i ograniczyć je? Nie wiem, jakie to funkcje, więc ciężko mi coś mówić, ale interesuje mnie głównie, co wykorzystuje najwięcej dysku, oraz akie typy zapytań najbardziej obciążają serwer jako taki i bazę.
--Koniec cytatu
#68 pajper
Informuję, że dziś, a raczej wczoraj od anglojęzycznych użytkowników otrzymałem łącznie ok. 400zł.
#69 misiek
To jakieś 70 funtów.
#70 pajper
Było w funtach i dolarach, łącznie od pięciu osób.
#71 Zuzler
Ej, no to i tak nieźle, to jest dużo więcej niż 25 zł na osobę.
#72 Julitka
Od anglojęzycznych...
#73 daszekmdn
Mówiłeś, że będziesz je wpłacał na zbiórkę w sensie te z zagranicy.
#74 pajper
Tak, ale ostatecznie zrezygnowałem. Po prostu jest to o tyle bezcelowe, że na zbiórce naliczana jest prowizja 7,5 procent.
Uznałem więc, że poinformuję tutaj.
#75 iwkan
To w takim razie jeśli ktoś chciałby wpłacić pieniądze, to jak może to zrobić?
#76 balteam
w pierwszym poście masz link do zbiórki i tam wpłacić możesz.
Tylko Pajperze, zmień ten cel zbiurki na coś osiągalnego;P
#77 Julitka
Albo też na konto, które było parę razy podawane, a jeżeli brakuje jakichś danych, zawsze można do pajpera napisać w tej sprawie.
#78 papierek
no i opis.
#79 mimazg1
Słyszałam od koleg w że na konto też można, Napisałam więc o dane do prlewu, no i na razie czekam. Ale pewnie się kiedyś doczekam. :)
A może by w tym wątku podać też nr konta na które przelewy kierować? Nie tam żadne pomagam niepomagam.pl, tylko zwykły numer konta?
--Cytat (Julitka):
Albo też na konto, które było parę razy podawane, a jeżeli brakuje jakichś danych, zawsze można do pajpera napisać w tej sprawie.
--Koniec cytatu
#80 pajper
@mimazg1
Jest w wątku pt. "Budżet Eltena na rok 2019". :)