EltenLink

Openbook problem. Rozwiązany:

Back to Problemy z oprogramowaniem

#1 Julitka

Witajcie,
Wie ktoś, jak oduczyć Openbooka reakcji na skrot Alt+O? Jak narazie, jak widać, nie mogę nawet pisać
literki u zamknięte, bo to wywołuje Openboka.
Od razu powiem, że zmienianie skrotu we właściwościach ikonki nic nie dało...
Z gory thx

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2017-11-06 12:29

#2 daszekmdn

Nie znam appki ale może ma jakiś edytor skrutów? Jeśli nie zabroń mu automatycznego uruchamiania, po
prostu musi miec jakiś proces, który reaguje, spróbuj go jego pozbawić.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2017-12-15 05:42

#3 denis333

A spróbuj na skrócie na pulpicie open book wywołać menu kontekstowe, z którego wybierasz właściwości,
Następnie wymazujesz klawisz skrótu.

2017-12-15 08:15

#4 hryniek

Ale ona chyba już coś z tym zrobila jeżeli chodzi o zmianę skrótu, w pierwszym poście to jest. Ja wiele też nie pomogę, ale podejrzewam jakiś proces w trayu siedzący.
I tam bym poszukał ewentualnych skrótów, ewentualnie jak już tu było wspomnane pozbawiłbym automatycznego
uruchamiania.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2017-12-15 17:59

#5 daszekmdn

O tym właśnie mówiłem @hryniek.
Możesz posłóżyć się do tego celu C Cleanerem i autostartem w narzędziach.

2017-12-15 19:05

#6 Julitka

Koledzy, ze skrutem na pulpicie powalczyłam, ale teraz już, jak widzicie, problemu nie ma. Okazało się,
że problem leżał nie w zmianie klawiszy skrutu dla ikony na pulpicie, tylko tej w Menu Start. Win10:
Wyszukałam Openbook w Menu Start, w Menu Kontekstowym kliknęłam Otwórz Lokalizację Pliku, otworzyłam
jego właściwości i tam usunęłam domyślny klawisz skrutu, który wyświetlał się jakoś dziwnie, ale po wciśnięciu
"Del" i "Zastosuj" problem zniknął, więc to musiał być ten skrut. Ale dzięki za rady. óóóóó :)

- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2017-12-16 10:38

#7 hryniek

ahaaaa, jeszcze lepiej. :P. Nie mniej szacun za zaradność, nie byłoby to dla mnie takie oczywiste, no
może po przejrzeniu procesów coś by naskoczyło.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW
2017-12-16 14:55

#8 Julitka

No nie, ja aż tak zaradna nie jestem. :) Kolega informatyk mi podpowiedział, żeby sprawdzić, czy to tam
gdzieś nie siedzi, bo ja się z tym problemem borykałam od chyba miesiąca. :)

2017-12-16 20:33

#9 pajper

Wiecie co?
Ja kilka razy byłem świadkiem tego typu problemu, ze skrótem klawiszowym w menu start.
I chyba się nie uczę na swoich błędach, bo nigdy nie wpadłem na to od razu.
Za każdym razem sprawdzane autostarty, usługi, procesy.
W końcu log zdarzeń.
I wtedy dopiero... O, jest skrót w menu start. :D

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
2017-12-16 21:11

#10 daszekmdn

Też tak mam że jak coś nie dziala etc to nie próbuję szukać przyziemnych przyczyn tylko już gdzieś się
bawię a czasem właśnie może okazać się totalnie proste i przyziemne. :D

2017-12-17 08:39

#11 Julitka

Nie no, ja od razu wiedziałam, że to nie przez usługi i procesy idzie, bo już na innym komputerze też
miałam podobny problem, ale to wtedy ktoś mi to rozwiązał, albo raczej wyraźnie podpowiedział, a to było
jakieś 5-7 lat temu. :)

2017-12-17 15:37

#12 hryniek

A mi nigdy, powtarzam nigdy.. A siedzę już w tym wszystkim od 2003 r. nie zdarzyło się, a bynajmniej
nie pamiętam żeby jakiś skrót od menu start coś mi wywoływał. ;D, więc sami wiecie.

2017-12-17 15:44