Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Started by wojtas 911 posts last post 4 months ago Page 14 of 46

Transcription

Witajcie, to jest karta i mikrofon z firmy Trust. Nagrywam się w inny sposób, mikrofon jest podłączony do wejścia w komputerze, a kartę dźwiękowa, czy słuchawki mam na karcie dźwiękowej, tylko, że nie na karcie dźwiękowej tej Trusta, tylko Senkor robi za kartę. Dlatego, że jak podłączyłem do USB kartę dźwiękową ze słuchawkami, to mikrofon nie działał, nie nagrywało się. Więc stwierdziłem, że zobaczymy, przełączę go na Sencora i zobaczymy, czy się teraz coś nagra.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No i coraz się lepiej słychać, no co, w porównaniu z tym poprzednim, no to było, no było gorzej, a teraz jest znacznie lepiej, tak więc oby tak dalej.

Transcription

No, czy lepiej nie powiedziałbym, na pewno jest głośniej, tak, ale jakoś jest taka sama.

Transcription

Tak, jest głośniejszy, to prawda, o wiele w ogóle ładniej wszystko zbiera, ale dopóki nie kupię sobie jakiejś karty dźwiękowej, to będę trochę z Olympusa, trochę z tego mikrofonu, a to zależy po prostu od tego, czy będzie jakiś ciekawy ambient, czy nie. Jak będzie jakiś ciekawy ambient, to będę z mikrofonu, tylko że wracam na trusta i na kartę dźwiękową, dlatego że tutaj są takie problemy, że trust, karta podpięta do USB, wtedy gdy jest mikrofon podpięty do wejścia od komputera, no niestety, wtedy nie działa mi wejście komputerowe i mikrofon nie nagrywa, pomimo, że jest w komputerze ustawione, że powinien nagrywać. Odepnę trusta, no to nagrywa, spoko. Senkor jako kartę dźwiękową, no pięknie, fajnie, ale na głośnikach, no to głośniki jeszcze mają tam swoje sterowanie, to się tam da fajnie wysterować. Słuchawki nie. Jest taki problem, że strasznie ten dźwięk jest taki płaski, bez w ogóle basu, bez niczego, ciężko się w ogóle czegoś takiego odsłuchuje, więc dopóki sobie nie kupię jakiejś porządnej karty, no to będę... Czy ja będę siedział, to ja będę siedział między Olimpusem, a tym. To zależy po prostu, czy jakieś Ambienty będą na Olimpusie, ciekawe, że nic nie będzie. Będzie pogoda taka sobie kijowa. Zimno będzie, no to będę siedział na Olimpusie. Jak będzie coś akurat ciekawego, to się przełączę na mikrofon. W soldiersk.pl Niedługo się zbliżają urodziny, więc myślę, że coś zbiorę, może zbiorę jakąś kasę, to może kartę i mikrofon sobie jakiś inny kupię. Myślę, że coś zbiorę, może zbiorę jakąś kasę, to może kartę i mikrofon sobie jakiś inny kupię. to może każdy mikrofon sobie jakiś inny kupię.

Transcription

Witajcie, a to jeszcze jest taki inny test, zobaczymy jak to wyjdzie, a mianowicie przełączyłem, słuchawki tutaj były, są ustawione, tutaj były przed tymi moimi eksperymentami, tylko że senko się okazał koliberem tak naprawdę, co tutaj ludzi, bo wprowadzałem w błąd, bo nie byłem pewny do końca i okazało się jeszcze jedna rzecz, że on ma wejście mikrofonowe, co oznacza, że zrobiłem kartkę dźwiękową z niego, no i połączyłem tą moją pojemnościówkę i zobaczymy jak wyjdą te testy, pozdrawiam.

Transcription

Wszystko by było ok, gdyby nie ten taki szum od karty, który wywołuje karta, takie te zakłócenia, które wywołuje karta, rozumiesz?

Transcription

Tak, no tego jak na razie się wyeliminować nie da, no to tak jak mówiłem, jak nie będzie ambientów będę siedział na Olympusie, jak będą jakieś ciekawe ambienty będę siedział w sumie na tym.

Transcription

No wiesz, raczej się tego nie będzie dało wyeliminować, bo to po prostu wywołuje karta dźwiękowa, ona może być po prostu albo lekko sfatykowana, albo coś, bo właśnie tak mają takie te karty, więc raczej nic z tym nie zrobisz. Jednak mimo wszystko ja najbardziej, jeśli chodzi o Twoją jakość, lubię Twojego Olympusa podpiętego pod USB chyba, on tak wtedy fajnie brzmi.

Transcription

Tak, on jest podłączony pod USB, no i po prostu tam jest wybrane wyłączenie z komputery i on wtedy łączy się jako karta dźwiękowa. I on wtedy jest, i wtedy te mikrofony Olimpusowskie są jako mikrofony od karty dźwiękowej. No to jest Coliber, który może robić za kartę dźwiękową, więc to może po prostu być tak, że to jest dodatek do Colibera i to dlatego tak się po prostu dzieje.

Transcription

No właśnie, i ten koliber robi zakłócenia, które przedostają się na mikrofony i przez to jest taki trzest, tak?

Transcription

Trust. Ja już wiem. Ten mikrofon, który wam demonstrowałem, on był z Trust. I ja kiedyś też miałem taką kartę dźwiękową, która, no jakby to powiedzieć, była na USB i w sumie ona generalnie kosztowała 80 złotych z mikrofonem. I właśnie to nagrywało faktycznie bardzo kiepsko. Jak podpinałem mikrofon do komputera z karty Realtek już lepiej nagrywało. No także już chyba wiem, o czym Mateusz mówisz.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Jedyny minus to jest taki, że jak jest włączona lodówka, bo ja tak jak wspomniałem jestem podpięty pod kartę dźwiękową, mikrofon też jest podpięty pod kartę dźwiękową, ale jedyny minus jaki jest to właśnie jest taki, że to buczy. Nie wiem jak on się zachowa, jak będę miał go podpiętego pod komputer, bo tak zamierzam zrobić zaraz, przepnę go po prostu pod komputer, zobaczę jak on wtedy będzie działać, w sumie to też jest ciekawe i zobaczymy co on wtedy zrobi, ciekawiej jestem.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Ta karta to w ogóle jest ciekawostką, dlatego, że nie uznaję żadnych innych mikrofonów poza tym. Mogę podpisać szury, kieszury, różne mikrofony, a ona limit nagrywać nie będzie. Podepnę ten, nagrywać będzie.

Transcription

No to dlatego, że wiesz, że jak Ci się zepsuje, bo tak to jest trochę podobnie jak zaplem, że zepsują Ci się na przykład albo zgubią słuchawki od iPhona i już nie możesz na przykład używać takich zwykłych, bo przecież wejście nie jest takie. I co prawda wejście może się zgadzać, ale przecież firma Trust chce sobie na nas zarobić i zrobiła tak, że tylko jeden mikrofon można podłączyć. I jak Ci się zepsuje mikrofon, to już cały sprzęt jest do wywalenia. Ja co prawda tej karty nie miałem, ale miałem tylko mikrofon i jestem z niego zadowolona tak średnio. Na początku było ok, ale już potem szybko, krótki czas po zakupieniu tego... ...mikrofonu. On dużo buczał, mogło to w sumie też od karty zależeć, ale ta jego jakość nie była taka czysta. Taka była... no nie podobało mi się po prostu. Pozdrawiam.

Transcription

Dzień dobry, sorry za drugiego posta z rzędu, ale mam tutaj jeszcze dla Łukasza info. No, że generalnie jak podepniesz pod komputer, to może być tak, zależy w jakim stanie są Twoje wejścia. Może mogą iść zakłócenia od komputera, może szumieć, więc ten, może buczyć jeszcze bardziej, więc jest takie, duże jest prawdopodobieństwo, że może szumieć jeszcze bardziej.

Transcription

Witajcie. Ostatnio tutaj w paru poprzednich wpisach mówiłem, że nagrywam się z Thrusta i Colibera. Śpię się z wyjaśnieniem, to nie był Coliber, tylko o dziwo to był mój mikrofon Realtek komputerowy. A dlaczego tak? A no dlatego, że stwierdziłem, że jeżeli tak sobie ładnie tutaj Coliber radzi z Thrustem, to zobaczymy jak sobie poradzi z dynamicznym. Wpiąłem dynamiczny, włączyłem nagrywanie. Zobaczcie, powinno być na jednym kanale, a tu co się okazuje? Wszystko pięknie, ładnie na dwóch kanałach. I co jest? No to jeszcze dla testu wypiąłem Colibera, włączyłem jeszcze raz nagrywanie. No i się okazuje, że to jest Realtek. Nie wiem co ja zrobiłem, nie wiem co ja pokomunowałem. Jak w ogóle to zrobiłem, że jemu się nagle taka jakość zrobiła? Ale to dziwne. No i jeszcze tak tutaj nawiązując do Wojtasa, a propos Apple'a i słuchawek. Nie, jak zgubisz słuchawki Apple, a masz przejściówkę, to normalnie będą Ci te słuchawki inne działały. Używałem, nawet mojego iPhone'a 7, używałem na słuchawkach bezprzewodowych Vivianco i sobie bez problemu radził z przejściówką.

Transcription

Wojta się odniosł do tego twojego poprzedniego wpisu, w którym podałeś przykład taki, w którym powiedziałeś, że jeśli zgubisz słuchawki do iPhone'a, to już nie możesz korzystać z żadnych innych słuchawek, bo wejście takie. Otóż możesz korzystać z innych słuchawek, ponieważ zawsze do iPhone'a masz w zestawie przejściówkę z wejścia Lightning na wejście Jack, tak więc możesz używać innych słuchawek.

Transcription

Witajcie Eltonowicze! Nagrywam się teraz z Zooma H2, którego sobie dzisiaj kupiłem, no i w końcu jakoś mi się udało go w końcu ustawić pod moje preferencje. Możemy nagrywać 4 mikrofonami tak jak w H2n, tylko ten Zoom ma niestety tylko jakby jeden tryb nagrywania. Możemy sobie tylko zmieniać którymi mikrofonami chcemy nagrywać, bo mamy też 4, tylko że one chyba nie współpracują razem tak jak H2n. Możemy nagrywać takim ustawieniem, a możemy nagrywać takim ustawieniem. O tak jak sobie teraz przedstawiłem. No i to będzie chyba na tyle jeżeli chodzi o test.

Transcription

Witajcie! Z tego względu, że tutaj widzę, że wypowiadacie się na temat mikrofonów, to i ja postanowiłem się wypowiedzieć. Chciałem zaprezentować swoje mikrofony, które wykorzystuję na co dzień do pracy, ewentualnie gdzieś tam wykorzystuję je w celach roboczych. Częściej lub rzadziej one są wykorzystywane. Ten mikrofon jest to mój główny mikrofon, no i jest to Rode 1A Kit, czyli taki mikrofon studyjny podłączany pod mikser z wtykiem XLR. Mam takich mikrofonów w tej chwili dwa i w tej chwili to wygląda w taki sposób, że... W ten sposób, że stereo wygląda mniej więcej w taki sposób i z takiej odległości, gdzieś jestem, no myślę, że z półtora metra od każdego z mikrofonów. Stereo jest wtedy bardzo fajne, bardzo przestrzenne, ale ja do nagrań jakichś takich... ...głosu, czy właśnie jak gdzieś się udzielam, to wykorzystuję tylko i wyłącznie jeden mikrofon, jeden mikrofon i oczywiście ten mikrofon, tak opiszę pokrótce jak wygląda, żebyście mieli wyobrażenie. Jest to mikrofon na tak zwanym koszyku, czyli zamocowany na koszyku po to, aby wszelkie drgania od biurka nie przenosiły się na mikrofon. Mikrofon reaguje podczas uderzeń w biurko w taki sposób. Czyli nie słychać, żeby było... Żeby był taki efekt, jak w przypadku, kiedy załóżmy uderzam gdzieś tam bezpośrednio, delikatnie w mikrofon. Czy ewentualnie w statyw. Chociaż statyw, sam statyw już niweluje jakieś tam drgania i te drgania są bardziej miękkie. Natomiast kiedy uderzam w mikrofon... Te uderzenia są już bardziej takie twarde. Nie będę w mikrofon bardziej uderzał, bo szkoda mi mikrofonu. I to jest mój jeden z takich mikrofonów, które używam na co dzień. Drugi mikrofon. To jest mikrofon taki roboczy, ale w sumie wykorzystuję go często. Bo jest to jeden z mikrofonów, które wykorzystuję do udostępniania swojego outsidu. Który możecie sobie posłuchać. Bodajże Paweł Masarczyk w którymś poście umieścił linka do takiego streamu, który ja udostępniam z Krakowa. Możecie sobie posłuchać, jak to brzmi. Natomiast... No teraz akurat zrobiłem małą przerwę po to, aby właśnie Wam zaprezentować ten mikrofon. Jest to Behringer C4. I mam również parę takich mikrofonów. No i oczywiście zapomniałem powiedzieć jak i pierwszy mikrofon, tak i ten mikrofon. Są to mikrofony pojemnościowe. No oczywiście słychać już tutaj charakterystykę tych mikrofonów. Ja tutaj jeszcze się upewnię. Czy przypadkiem... Nie mam jakiejś innej korekcji, ale właśnie... Tutaj patrzę, że jest wszystko... Jest wszystko... Chociaż... A nie, jest okej. Tu jest okej. O! Nie. Tak, miałem odjęty bas. Górę basową. Czyli tak w ramach porównania, jeśli chodzi o dwa mikrofony. Czyli to jest mikrofon Behringer C4. Tak brzmi mikrofon Behringer C4. A tak brzmi Rode 1A. Kit. Brzmienia są bardzo podobne, jednak różnią się. Różnią się. Mi osobiście bardziej podoba się brzmienie tego mikrofonu. A ten mikrofon ma troszkę inną charakterystykę. Ale równie fajnie przenosi barwę, bynajmniej mojego głosu. Trzeci z tych mikrofonów, które mógłbym zaprezentować, to jest bardzo malutki mikrofon. O, jest. Mikrofon, który tak naprawdę jest używany najrzadziej przeze mnie. Bo jest to mikrofon dostarczony wraz z kartą muzyczną. Samblaster Live. No i ta karta obsługuje oczywiście ten mikrofon. I musicie mnie wybaczyć, bo ten mikrofon jest w stereo. Ale w tej chwili nie mam takiej możliwości, abym zaprezentował wam stereofonię tego mikrofonu. Natomiast sam mikrofon jest w stereo. Jest to niestety wąskie stereo. Z tego względu, że mikrofon jest umieszczony w... W obudowie mikrofonu umieszczone są dwa mikrofony, które są niestety blisko siebie. W odległości no tak czterech palców złączonych. Więc to jest naprawdę blisko. Czyli stereo jest wąskie. Stereo jest wąskie. Dlatego też... W sumie nie macie czego żałować, że nie słyszycie stereofonii tego mikrofonu. Najważniejsza jest charakterystyka tego mikrofonu. Tutaj niestety jeszcze trzeba brać pod uwagę korekcję telefonu mojego, który... Który... Przekazuje dźwięk do miksera. No i zapewne ta charakterystyka jest troszkę inna. Upewnię się jeszcze, czy mam korekcję prawidłową. Jest korekcja prawidłowa, więc no niestety tak to brzmi. No i... Ostatnia prezentacja. Która będzie w następnym poście. Bo będzie to prezentacja mojego telefonu. Jak mi się uda... Mikrofonów z mojego telefonu. Jak mi się uda uruchomić mikrofony. To za chwilę się odogram. Tak wygląda na chwilę obecną konfiguracja moich trzech mikrofonów. Oceńcie sami i powiedzcie, dajcie znać, który z tych mikrofonów najbardziej wam się podobał. Zdaję sobie z tego sprawę, że ten ostatni, który zaprezentowałem, mikrofon no nie jest najlepszej jakości. No czego oczekiwać od mikrofonu, który został dostarczony wraz z kartą muzyczną. Ja tutaj jeszcze tak tylko ze swojego doświadczenia powiem, że ten mikrofon podłączony pod komputer brzmi jednak nieco lepiej. No i nie ma takiego dużego falowania, które tutaj było słychać. No podejrzewam właśnie, że przez to, że przepuszczam dźwięk przez androida. Bo kiedy podłączam ten mikrofon pod swój mikser, niestety nie współpracuje właśnie z moim mikserem. Dlatego też musiałem posłużyć się takim połączeniem. Moi drodzy. Dajcie znać. Dajcie znać co o tym myślicie. Wypowiedzcie się. A ja dogram się z prezentacją mikrofonów swojego telefonu za chwilę.

Transcription

No dobrze, moi drodzy, to jest mój drugi post na temat mikrofonów. Wypowiadam się ponownie z mikrofonu Rode 1A Kit i teraz przystępuję do prezentacji mikrofonów w moim telefonie. Swoją drogą, ale mi się śmiesznie powiedziało w poprzednim poście, do pracy i w celach roboczych. Ogólnie w celach roboczych, tak niech pozostanie, wykorzystuję te mikrofony, czyli nagrywam jakieś głosy różne, jak i również efekty, dźwięki. To, co aktualnie jest na topie, tak zwanym topie, to, co potrzebuję, to nagrywam. Dobrze, koniec paplaniny, teraz musicie mi wybaczyć, bo ten mikrofon, podczas prezentacji tego mikrofonu będzie mi kabel przerywał, także musicie mi to wybaczyć, ale usłyszycie w stereofonie mojego telefonu. Tak, to jest mój telefon, telefon. Telefon. Ja tutaj się trochę rozpraszam, bo mam duże opóźnienie, ale tak brzmi mój telefon, moje mikrofony w moim telefonie. A jest to dokładnie u mi super. Ci, którzy mieli możliwość słuchania podcastów, i właśnie podcasta o moim telefonie, no to też wiedzą, jak on nagrywa, bo chyba tam była nawet próbka. Ale tutaj jeszcze raz prezentuję to, jak brzmi, jak brzmią mikrofony w moim telefonie. To jest raz lewy, a to jest prawy. I to jest prawy. Są umieszczone pod spodem telefonu. Ja sobie to, o właśnie. I tu jeszcze jakby mi kabel ładnie, o. W taki spod. Game. Bez etykiety. Przycisk. Cicho. Wyłącz. Tak to słychać. No dobrze. To tyle, jeśli chodzi o... ...dźwięk mikrofonów z telefonu. No słychać to niestety niezbyt fajnie, z tego względu, że ta aplikacja, z której korzystam, czyli mikrofon, ma tam swoją jakąś korekcję i chyba nie do końca odwzorowywuje brzmienie tego mikrofonu. Może postaram się nagrać po prostu następnym razem już i nie wiem kiedy jeszcze, nie obiecuję nic. Dźwięk mikrofonu po prostu na dyktafonie wbudowanym. W telefon. Tak wygląda kwestia mikrofonów. Wiem, że ta wiadomość była taka trochę chaotyczna, ale tak jak wspomniałem po prostu, jak się ma opóźnienie w słuchawkach i słyszy się w słuchawkach właśnie z takim opóźnieniem, no to niestety, no, czasem ciężko cokolwiek powiedzieć. To tyle z mojej strony, gdybyście mieli jakieś pytania, pytajcie, chętnie odpowiem. Pozdrawiam i do usłyszenia. Pozdrawiam i do usłyszenia.