manamon ogulnie

poradnik do manamon

Started by pates 82 posts last post 5 years ago Page 1 of 5

Witam! Robię poradnik. Które manamony są dobre? Jakie są ich nocne strony itd.
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Ja już mogę powiedzieć, że donamer jest całkiem dobry. Pod fizyczny atak. Na magię niestety trzeba uważać, bo od niej obrażenia 4x.
Wolę ciebie wolność!

dokładnie. Tu macie wstępną wersję poradnika z mineruff tunnelem na końcu jak narazie.
Poradnik manamon. Które manamony są dobre? Które są do wyrzucenia? Jakie są ich mocne strony. To i wiele więcej znajduje się poniżej.
Poradnik powstał dzięki dyskusji na eltenie.
Manamony idą zgodnie nie z numerkami ale z lokacjami w grze.
Startery.
Flammia.
Ten manamon jest średni, bardzo średni. Są leprze typy mrok i ogień w grze. Dobry specjalny atak daje mało, a podatności są wielkie, oj wielkie. Holy water go zabija! Ma tylko 35 mocy!
Najleprze movesety.
Scourge tail/flame blizzard/blaze rampage/fire breath/fireball flurry.
Jak widać, podałem tylko 1 mroczny atak. Dlaczego? Jest to jedyny wart polecenia, bo jest jeszcze tylko dark gift. Nawet pod ten spatak mało można dobra dać mu, stanowczo go odradzam.
Dobre strony. Spatak/szybkość.
Moja ocena. 5/10.
Typy. Ogień, ogień/cień, ogień//cień.
Przemiany. Flammia, flammerick, tylavile.

Aquaffe.
1 z najleprzych wodnych manamonów jakie są dostempne. Statystyki ma naprawdę dobre i jest świetnym starterem. Polecam go jako typ wodny i solidną żyrafkę do teamu.
Najleprze movesety. Aqua's ap/drench/slam/tidal wave/aerial vision lub pulmel lub storm rush.
Jak widać jest tu dość duże pole do popisu dla tej żyrafy. Potężny specjalny atak daje tu mocy, ataków uczy się dobrych pod ten specjalny. Jak specjalny nic nie da, mamy fizyczny.
Najleprze strony. Spatak/życie/spobrona/hp.
Moja ocena. 8,5/10.
Typy. Woda, woda, woda.
Przemiany. Aquaffe, girmarine, fauntozaur.

Leefox.
Jest to najleprzy typ roślinny, muszę to przyznać. Ma fajne połączenie typów z ziemią, daje mu to podatności zaledwie na 3 typy. Ogień, powietrze i lód 4x. Lód jest dla niego poprostu zabujczy, więc jak go masz, uważaj na ten lód. Świetny atak i szybkość podkreślają jego moc na tle innych mu podobnych manamonów.
Najleprze movesety. Berserg branch/batter branch/photosynthesis/earthquake/sollar cannon lub sleep, stun albo toxic spray lub sharpen lub uproot.
Pole do popisu mamy tu większe nawet od Aquaffe, niestety uczy się tylko 3 ziemnych ataków. Uproot do zabijania trawiastych, earthquake i sharpen do podnoszenia i tak epickiego ataku.
Najleprze strony. Atak/prędkość/hp/obrona/spobrona.
Moja ocena. 8,75/10.
Typy. Roślina ziemia, roślina ziemia, roślina ziemia.
Przemiany. Leefox, bulpine, banyardan.

Ventosa prerie.
Squirmunk.
Nie jest to zły manamon, ale są leprze święte typy, niemniej jednak przydaje się taki stwór jak ta wiewiurka.
Najleprze movesety. White lance/holy light/holy water/condemn/exorcise lub pounce.
Niestety ma on tylko 4 ataki zadające obrażenia z czego 1 beznadziejny.
Mocne strony. Prędkość.
Moja ocena. 6/10.
Typy. Święty, święty.
Przemiany. Squirmunk, miterosier.

Murkid.
Mówiąc terminologią pokemonów, uber, czyli ma mocny atak, ale obrony raczej niezbyt. Można go dobrze wykożystać dzięki wachlażowi ataków.
Najleprze movesety. Bite/obliwion slash/black mana/fear feed/soul split lub sharpen lub shret.
Jak widać sporo tego tu jest, nie są to złe ataki. Polecam go jako typ mrok.
Mocne strony. Atak, prędkość.
Moja ocena. 8/10.
Typy. Cień, cień, cień.
Przemiany. Murkid, evilion, tigrath.

Wormar.
Typowy robak. Na początek dobry, potem średni. Uczy się niewiele i ma 2 gigantyczne podatności. Kamień i lód, jednak nie jest jakiś okropny i na początek mogę go polecić z czystym sumieniem.
Najleprze movesety. Rage bug/bugbite/venom shot/toxic storm/wind force lub stun spray lub subliminal radio wave.
Ataków nie ma za wiele, ale coś jednak jest i nie są to jakieś beznadziejne ataki, więc można go jakoś użyć w szczegulności na początek.
Mocne strony. Prędkość.
Moja ocena. 6,75/10.
Typy. Insekt trujący, insekt trujący, insekt trujący powietrzny.
Przemiany. Wormar, globular, skirial.

Taiketsu trail.
Fyste.
Nie oszukujmy się, jest to 1z2 najleprzych typów walczących. Atak ma świetny, obrony dobre, prędkość wysoką, hp dobre. Ataki których się uczy też są dobre, więc mogę go spokojnie polecić.
Najleprze movesety. Power punch/power kick/metal fist/battle cry/rookie punch lub pulmel lub charge tackle.
Jest tego trochę i każdy znajdzie coś dla siebie w tym karatece. Jest on naprawdę dobrym typem walczącym!
Mocne strony. Atak, obrona, spobrona, prędkość, hp.
Moja ocena. 9/10.
Typy. Walczący, walczący.
Przemiany. Fyste, fyrate.

Jackanaipe.
Wbrew pozorom, jest to dobry typ magiczny. Gdyby miał większy atak by był jeszcze leprzy, ale mamy rekompensatę w postaci ciekawych ataków. Ja go polecam napewno na stadion magiczny czy ziemny.
Najleprze movesety. Scourge tail/toxic tail/meteor rush/tri beam/energy burst lub piledriver lub mana boost.
Nie jest tu za wiele ataków, ale jednak coś jest i są to dobre rzeczy, w większości pod fizyczny atak i to jest mały problem, jednak atak nie jest jakiś koszmarny u tej małpki.
Mocne strony. Atak, spatak, szybkość.
Moja ocena. 7,99/10.
Typy. Magiczny, magiczny.
Przemiany. Jackanaipe, enchandithol.

Amica woods.
Owlaw.
Dobry atak i prędkość to atuty tej sowy o typie dźwiękowo latającym. Niestety reszta statystyk średnia i raczej go nie polecam.
Najleprze movesety. Sonic missile/suicide dive/cyclone claw/peck/sonic boom lub sing.
Ataki nie są złe, ale zato mamy masę podatności i złe obrony. Mogło być gożej ale lepiej także!
Mocne strony. Atak, prędkość.
Moja ocena. 5,5/10.
Typy. Dźwięk powietrze, dźwięk powietrze, dźwięk powietrze.
Przemiany. Owlaw, owlex, fowliture.

Cacone.
Atak dobry, dobre obrony, mała prędkość. To odrazu widać, ale nie jest to zły manamon. W rękach dobrego trenera jest potężny i mogę go polecić.
Najleprze movesety. Fang drain, d-soul, black bite, limf trust, toxic spray lub pounce lub horify.
Ataków troszkę mało, ale naprawdę źle nie jest i z dobrym movesetem będzie to silny insekt.
Mocne strony. Atak, obrona, spobrona.
Moja ocena. 8,5/10.
Typy. Insekt, insekt nieśmiertelny.
Przemiany. Cacone, bombusect.

Jiminar.
Słaby kot, a szkoda, bo potencjał ma. Szybki to on jest, ale co z tego skoro ma słabe obrony i ataki?
Najleprze movesety. Superspark, bite, thunderstorm, electric shock, sharpen.
Tak naprawdę, jest to najsłabszy elektryczny typ w całej grze i to smutne, bo mógłby być silniejszy.
Mocne strony. Prędkość.
Moja ocena. 3/10.
Typy. Elektryczny, elektryczny, elektryczny.
Przemiany. Jiminar, jiminite, jimitron przez lightning element.

Pandourbit.
Dobry to stwór! Staty są dobre a i ataki świetne! Niezastanawiać się, tylko brać!
Najleprze movesety. Earthquake/spirit force/soul split/roar/copy lub smoke and mirrors lub stone throw.
Ataki ma dobre, trzeba mu to przyznać, a w walce też jest dobry. Polecam!
Mocne strony. Atak, obrona, spobrona, hp.
Moja ocena. 9/10.
Typy. Duch ziemia.
Przemiany. Pandourbit.

Belltower front.
Vibrogen.
Ciekawy wąż, który jest dobry, ale ma zmarnowany potencjał specjalny atak jest leprzy od fizycznego, a ma tylko 2 specjalne ataki!
Najleprze movesety. Toxic tail/scourge tail/poison dart/sonic boom/roar lub pounce.
Ciekawy to on jest, ale mógłby być leprzy.
Mocne strony. Atak, spatak, hp, prędkość.
Moja ocena. 7/75/10.
Typy. Dźwięk trujący, dźwięk trujący.
Przemiany. Vibrogen, recobrah.

Bell tower.
Chingle.
Ciekawy dzwonek, który zły nie jest, ale jakiś świetny też on nie jest. Uważajcie na typ nieśmiertelny 4x podatność i będzie dobrze, acz są leprze dźwiękowce wsumie, ma on 2 miejsce dźwiękowca.
Najleprze movesety. Heaven's winds/sound wave/volume level/slam/sing lub subliminal radio wave.
Ciekawe ataki to on ma, ale nie za silne niektóre, jednak jest dobry.
Mocne strony. Spatak, hp, prędkość.
Moja ocena. 7,5/10.
Typy. Dźwięk, dźwięk święty.
Przemiany. Chingle, bellaard.

Skien path.
Sapple.
Dobre drzewko, które ma silne ataki i może konkurować z leefoxem.
Najleprze movesety. Berserk branch/battel branch/assault tackle/power leaf/nature dance lub solar conversion lub aerial vision.
Ciekawe ataki ma, ale prawie wszystkie są roślinne więc na ogień się nie nadaje w przeciwieństwie do lisa.
Moja ocena. 8/10.
Typy. Roślinny, roślinny, roślinny.
Przemiany. Sapple, sprucel, junanchel.

Tadder.
Bardzo dobra żaba, która konkuruje z aquaffe i słusznie, bo jest dobra i ma świetne wręcz ataki.
Najleprze movesety. Drench/power surge/aqua's ap/lightning bolt/tidal wave lub bubble lub stun volt.
Uwaga! Najlepiej zanim przemienisz friggla poczekaj asz nauczy się lightning bolta, potem przemień i naucz aqua's apa! Dobry on jest i polecam.
Mocne strony. Spatak, prędkość, hp.
Moja ocena. 8/10.
Typy. Woda, woda elektryczny, woda elektryczny.
Przemiany. Tadder, friggle, frorgeril za pomocą lightning element.

Finaud.
Ten wodny typ jest słaby, słaby i jeszcze raz słaby. Nie używajcie go, naprawdę nie warto go używać!
Najleprze movesety. Tidal wave/waterbomb/pounce/suffocate/divine barrier.
Beznadziejne ataki, słabe statystyki. To znaki rozpoznawcze tego stworka.
Mocne strony. Prędkość.
Moja ocena. 1,25/10.
Typy. Woda, woda.
Przemiany. Finaud, fyngon.

Eagala.
Dobry ożeł o typie latającym. Może ma słabe obrony, ale zato atak świetny! Uber i to widać!
Najleprze movesety. Cyclone claw/fly/battel branch/hoan blade/swoop.
Ok, ma tylko 5 dobrych ataków, ale są one świetne! Zamiast swoop można też dać restoration albo opscure, nie będzie źle.
Mocne strony. Atak, hp, prędkość.
Moja ocena. 8,5/10.
Typy. Powietrzny, powietrzny, powietrzny.
Przemiany. Eagala, eagawk, martiagle.

Mineruff tunnel.
Radsal.
No no, słaby szczurek, ale może być do łapania. Takto go nie polecam.
Najleprze movesety. Venom shot/bite/power punch/powerfang/pollution sollution.
Ataki są nawet ok ale nic po za tym. Nawet roar nie poprawia sytuacji!
Najleprze strony. Atak, prędkość.
Moja ocena. 5/10.
Typy. Normalny trujący, normalny trujący.
Przemiany. Radsal, ratiera.

Manja.
Ehh. Kolejny przykład zmarnowanego potencjału. Ten ninja naprawdę mógłby być silny, ale jego obrony niszczą go, bo niema za dobrego ataku.
Najleprze movesety. Blind rush/rookie kick/shadow claw/black bite/hoan blade lub rookie punch lub piledriver lub stone fist.
Po co mu poison dart! To nie ma sensu! Żadnego! Ataki też słabe, najsilniejszy blind rush który a ma słabą celność, b obniża ją. Odradzam!
Mocne strony. Szybkość.
Moja ocena. 4,5/10.
Typy. Walczący cień, walczący cień, walczący cień.
Przemiany. Manja, niamanja, ninjarkin.

Granate.
Ciekawe stworzenie. Może ma 2 mega podatności na roślinę i wodę, ale zły niejest! Można go polecać.
Najleprze movesety. Stone throw/gravel guard/mudslide/quake/pounce.
Tak, ataków mało, ale naprawdę nie jest on zły. Smutne jest to, że uczy się tylko 1 ataku kamiennego.
Moja ocena. 6,5/10.
Typy. Kamień ziemia, kamień ziemia, kamień ziemia.
Przemiany. Granate, promolder, kraggallem.

Wypadałoby to przetłumaczyć na angielski i wysłać na audiogames.net.
Wolę ciebie wolność!

zrobię kiedyś

Donnammer, fyrrate, arctana, polosses, pandourbit, i martiagle, taki dobry team by był.
May the force be with you!

Taki średni, bo 2 lodowe.
Wolę ciebie wolność!

na irro dobry

Dużo w tym jest.
Wolę ciebie wolność!

no dokładnie

No ale nie wiem, czy rozwaliłby stwory Jawona.
Wolę ciebie wolność!

tak

Oczywiście fyrrate miała by już wtedy power kick, arctana ice tempest, a martiagle fly.
May the force be with you!

wiadomo

Ale froggerel może lightning bolt na martiagle i co wtedy?
Wolę ciebie wolność!

narka orzełku

@martinus: Jak widzisz, martiagle szybko padłby. Jaka jest twoja dalsza strategia?
Wolę ciebie wolność!

da się rużnie

Ice tempest może nie trafić.
Froggerel go przeżywa i mści się lightning boltem na arctanie.
Wolę ciebie wolność!

tu masz rubber glowes