Przerobienie skryptu do czytania gitarowej tabulatury z Jawsa do NVDA
Back to Dyskusja ogólna#1 siwy4don
Cześć, czy jest ktośś tutaj, kto podjąłby się przerobienie jawsoego skryptu do czytania tabulatury gitarowej tak, żeby można było go używać z nvda? Jeżeli to jest w ogóle możliwe.
#2 mikolajholysz
co to jest za skrypt? Na jakiej zasadzie to w ogóle działa? Co jest formatem wejściowym? Co jest oczekiwanym wyjściem? Co skrypt dostaje i w jaki sposób i co ma czytać? Z tego, co ja wiem (a wiem, bo się kiedyś znajomy interesował), takie rzeczy to po sieci czystym tekstem czasami krążyły, oczywiście jakąś tam umowną notacją.
#3 siwy4don
Skrypt działa tak, że wklejamy jedną linię tabulatury do notatnika, ustawiamy się gdzieś na początku i klikamy ctrl+alt+t. Następnie otwiera nam się takie okienko jawsowe zwane wirtualną przeglądarką i po angielsku wiersz po wierszu jest napisane, co grać, na którym progu i jakie struny. Może być na przykład thid string sixth fret, a jeżeli mają być zagrane dwie lub więcej struny jednocześnie to play two strings together i potem napisane jakie struny dociśnięte na jakich progach. Mogę podesłać te plki skryptowe do jawsa, bo ja się kompletnie nie znam na skryptowaniu. Przykładowa linijka tabulatury wygląda w ten sposób i ją czyta się pionowo, trochę jak nuty.
E|-----10-------10-----------|----------------------|----------------------|------12---12-12--12----|
B|-----10-------12-----------|------13---13---13----|------12---12---12----|------13---13-13--13----|
G|-----11-------12-----------|------12---12---12----|------12---12---12----|------14---14-14--14----|
D|---------------------------|------14---14---14----|------12---12---12----|------------------------|
A|---------------------------|----------------------|----------------------|------------------------|
E|---------------------------|----------------------|----------------------|------------------------|
#4 nuno69
O jej, parsowanie tego, auaaa. NVDA nie jest tego wart.