Advanced Braille Keyboard - pierwsze kroki
Back to android#101 guliwer
Kolejne pytanie czy ktoś wie jak wstawiać emotikony? Są te litery które odpowiadają za kategorie bodaj od a do j, potem od k mówi cyfry i jaki emotikon kryje się pod daną cydrą, ale jak wstawić konkretny emotikon?
#102 Numernabis
Musisz włączyć tryb emotek. Jest to gest piąty punkt w lewo, w każdym bądź raze w przeciwną stronę niż dajesz spację, a spacja to punkt 4 w prawo, tak jest przynajmniej u mnie.
#103 guliwer
Tak to wiem, ale nie wiem jak je wstawiać.
#104 Numernabis
Najpierw wybrana cyfra przełącza kategorię, a potem również już litery,
#105 guliwer
Już wpadłem na to jak przełączać emotikony i je wstawiać. Problem jest z tymi dodanymi do ulubionych. Mam kilka dodanych, ale obojętne na którą z ulubionych się przełącze to i tak wstawia pierwszą.
#106 Numernabis
Ja się tak tym szczegółowo nie bawiłem, udało mi się wczoraj wstawić arbuza, a potem zaniechałem zabawy, bo ja emotek nie używam.
#107 guliwer
Super jest rozwiązane to wprowadzanie emotikon w ABK, zwłaszcza tych dodanych do ulubionych.
#108 Numernabis
Możesz opisać?
Na pewno się przyda innym korzystającym z emotek.
#109 Numernabis
Jak dala mnie ta klawiatura jest świetna, ma tylko dwie wady, bywa, że kursor z niewiadomych przyczyn podczas pisania przeskakuje na początek tekstu i zamiast pisać na końcu piszę na początku i ta przeklęta kalibracja, bardzo często mi się uruchamia przez przypadek w trakcie pisania kiedy używam liter z czterech punktów i odrobinę zbyt przedłużę przytrzymanie, a jest to naprawdę krótko, taka chwiila zawahania. Jak dla mnie idealnym gestem do kalibracji byłoby przytrzymanie sześciu punktów, nie ma litery składającej się z sześciu punktów więc byłoby trudno przypadkowo wywołać kalibrację.
#110 guliwer
Już miałem napisac, ale sprawdziłem i na tyflopodcaście Tomek Bilecki dokładnie to opisał w Advanced Braille Keyboard (stan na rok 2022
#111 Numernabis
OK, nie słuchałem.
#112 Numernabis
Jaki jest gest zmiany klawiatury?
#113 guliwer
Dwoma palcami w lewo.
#114 Numernabis
Dzięki
#115 Numernabis
Słuchałem podcastu, ale nie ogarniam jak się te emotki wybiera, wiem, że np. punkty 3 i 6 przemieszczają po ikonkach i OK, dochodzę do interesującej mnie i jak mam ją wybrać?
#116 guliwer
Ważne tu są cyfry. Jak Tomek mówił cyfry wybieramy punktami 2 3 5 i 6. Czyli tak jakby są obniżone niż normalnie. Jeśli np interesuje Cie emotikona przy której mówi bl4 to żeby ją wpisać musisz wpisać cyfrę 4 pamiętając że jest ona obniżona, czyli wciskasz punkty 2 5 i 6. Jeśli np przy emotikonie mówi Ci am8 to wciskasz cyfrę 8 czyli punkty 2 3 i 6. Oczywiście bez znaku liczby wstawiasz te cyfry bo znak cyfry przełącza nas do ulubionych.
#117 Numernabis
Dzięki, potestuję
#118 Numernabis
Jest prostrze rozwiązanie, po wybraniu odpowiedniej ikonki pukamy punkty 4-5-6 i emotka zostaje wstawiona.
#119 guliwer
Tak też przeczytałem o tym na typhlosie.
#120 adelcia
hejwam,
czy tylko ja nie rozumiem jak działa import ustawień abk albo to po prostu nie działa?