EltenLink

TyfloCentrum, TyfloPodcast i TyfloŚwiat w jednym miejscu.

Back to Oprogramowanie

#1 midzi

Było już w kilku miejscach, ale tu jeszcze nie.
Aplikacja TyfloCentrum, służąca do słuchania i czytania treści z portali TyfloPodcast i TyfloŚwiat pojawiła się na 2 platformach, iOS i Windows.
Jeśli chodzi o Jabłko to na razie jesteśmy w TestFlight: https://testflight.apple.com/join/F8vtxp8v
W przypadku Windows aplikacja do pobrania z MS Store: https://apps.microsoft.com/detail/9N62MNLNN9J6

W TyfloCentrum możesz:
- czytać aktualności i artykuły w wygodnym widoku do czytania,
- przeglądać podcasty i od razu otwierać je w odtwarzaczu,
- Wyszukiwać treści w naszej bazie artykułów i podcastów, którą tworzymy już prawie 20 lat!
- słuchać TyfloRadia na żywo,
- korzystać ze znaczników czasu i odnośników w materiałach audio,
- dodawać treści do ulubionych i szybko do nich wracać,
- pobierać podcasty jako pliki MP3 oraz artykuły jako samodzielne pliki HTML (to tylko w wersji pod Windows),
- otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach i podcastach (nad skutecznością tego mechanizmu trwają jeszcze prace)
- wysyłać do Tyfloradia wiadomości tekstowe i głosowe.
Miłego korzystania, w przypadku wersji na Windows możliwe jest zgłaszanie uwag i propozycji usprawnień bezpośrednio z aplikacji, do czego zachęcam, staram się wdrażać poprawki na bieżąco.

2026-03-27 22:43

#2 daszekmdn

Czemu zdecydowaliście się na Microsoft store miast wrzucić też osobno opcję pobrania zip?

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2026-03-28 11:29

#3 midzi

Dlatego, że MS Store daje darmowy certyfikat, ale oczywiście, jeśli chcesz pobrać niepodpisaną binarkę to jest:
https://gitrls.com/michaldziwisz/TyfloCentrumWindows/

2026-03-28 15:37

#4 DJGraco

Dzięki za binarki. Nie każdy lubi instalować aplikacje ze stora i to miły gest.
Ja nie mam nic do tego, ale wiem że tacy są.

2026-03-29 16:14

#5 turekcom

Ja jestem też za tym żeby była równolegle wersja exe do pobrania gdyż naprzykład ja mam uwalony ms store bo wyłączyłem w rejestrze automatyczne aktualizacje po to żeby mi któraś przypadkiem systemu nie uwaliła.

#6 midzi

Wersje są publikowane, ale aktualizacje itp. musicie ogarniać sobie sami. Oficjalny kanał dystrybucji TC to dla mnie jest MS Store, po prostu.

2026-03-29 20:28

#7 daszekmdn

Setup mi się w ogóle nie odpala.

2026-03-29 20:32

#8 midzi

A czy przypadkiem nie odpaliło się i nie zainstalowało Ci aplikacji z automatu?

2026-03-29 20:34

#9 daszekmdn

Nie.

2026-03-29 20:37

#10 daszekmdn

Sprawdziłem najdokładniej, i nigdzie nie widzę żadnych plików wykonywalnych od czasu uruchomienia instalatora, w taskmgr też nic nie było.

2026-03-29 20:46

#11 Numernabis

Ja próbowałem odpalić exe z paczki zip i też cisza po kliknięciu Enter, nic się nie uruchamia.
A jak rozumiem jest to wersja portable.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2026-03-29 21:30

#12 midzi

poszedł fix:
https://github.com/michaldziwisz/TyfloCentrumWindows/releases/download/v0.1.5/TyfloCentrumSetup_x64.exe
wystarczy uruchomić, program zainstaluje aplikację i powinna być widoczna w menu start.

2026-03-29 22:47

#13 daszekmdn

Nadal nic. Powstał jednak log, który twierdzi, że wszystko się udało, i wiem już dlaczego to może nie działać.
PS1:
Używanie powershella w trybie silent może powodować blokadę z jego strony. Jest na to bardzo wyczulony i jak ktoś ma go ustawionego domyślnie bez zmian policy, taka instalacja po prostu nie przejdzie.
Dodatkowo antywirusy mogą się buntować.
Lepiej zrobić instalator w Inno setup.
Jak chcesz mogę go zrobić tylko potrzebuję plików źródłowych i info gdzie mają się znaleźć. Jak by co masz kontakt do mnie na Telegramie to się odezwij, to ogarniemy.
Niżej proforma log:
==== 29.03.2026 23:05:11,13 ====
Start setup bootstrap.
Payload: C:\Users\Dash\AppData\Local\Temp\IXP000.TMP\TyfloCentrumPayload.zip
Extract dir: C:\Users\Dash\AppData\Local\Temp\TyfloCentrumSetup_26084164
Extracting payload...
Starting Install.ps1...
Installation finished successfully.

2026-03-29 23:09

#14 midzi

Innosetup to dokładanie dodatkowej zależności, czego wolałbym uniknąć, ale spróbuję zbudować klasyczny windowsowy instalator .msi.

2026-03-29 23:13

#15 daszekmdn

Jak przeczytałem Codexowy opis z Githuba to wychodzi, że tylko i wyłącznie da się przez PS1 bo jest msx bundle. Lipa trochę.

2026-03-29 23:13

#16 daszekmdn

Żaden powershell nie przepuści przez silend komendy bypath.
Na GH jest napisane:
"◦ powershell -ExecutionPolicy Bypass -File .\scripts\windows\Build-DirectSetupExe.ps1"
Jeśli exe spróbuje wywołać coś takiego, zostanie albo ubite przez AV, albo przez Powershella. W ten sposób najczęściej działają wszelkie szkodliwe programy i MS tego pilnuje.
Taka komenda nie przejdzie jeśli ktoś nie ma ustawionej polityki PS na mało ostrożną. Nie wiem więc, czy da coś Inno setup czy Msi.
Najpewniej, aby zadziałało to bez MS store trzeba by po prostu zrobić osobny build nie pod sklep.

Edited 2026-03-29 23:16

#17 daszekmdn

OK, udało mi się to uruchomić ze store. Chciał abym zainstalował Dotnet 8.0, zainstalowałem, i wygląda, że działa ale już trafiłem na pierwszy bug. Gdy kliknąłem na wyślij głosówkę, otrzymałem komunikat o ikonie błędu, i że nie trwa żadna audycja. Natomist gdy kliknąłem na kontakt nic się nie działo, i dopiero po odświerzeniu appki pojawił się komunikat, z treścią Ikona błędu bez opisu jaki to błąd. Przyda się tu też dać info.

2026-03-29 23:23

#18 midzi

Dzięki za wykryte błędy, ogarnę. Tylko na przyszłość do ich zgłaszania używaj proszę wbudowanego formularza w appkę, bo ułatwia mi to potem ich poprawianie.

2026-03-29 23:25

#19 daszekmdn

OK, zrobię to zaraz proforma.

Edited 2026-03-29 23:25

#20 pates

Wartoby coś z tym powershellem zrobić faktycznie, nawet z AI, bo no jest to liptoniątko.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2026-03-30 00:04